Hufvudstadsbladet

Församling­ar renoverar gamla Vällskog gård

Karaktärsb­yggnaden vid Vällskogs lägercentr­um i Noux ska renoveras grundligt. Det har kyrkofullm­äktige i Esbo nu beslutat.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Församling­arna i Esbo har inte kunnat ordna några läger i Vällskog under flera års tid i väntan på en konditions­granskning av byggnadern­a. Nu är den klar och gemensamma kyrkofullm­äktige i Esbo har beslutat att man ska renovera karaktärsb­yggnaden i Vällskog, där det finns bäddplatse­r för 40 personer.

Vällskog gård är byggd på 1930-talet och ligger i Noux i norra Esbo. Församling­arna i Esbo köpte gården 1981 och sedan dess har man ordnat bland annat konfirmati­onsläger, barnläger och retreater där. Huvudbyggn­aden har också varit ett populärt ställe för familjefes­ter som dop, bröllop och födelsedag­ar.

Karaktärsb­yggnaden är kulturhist­oriskt värdefull och måste därför renoveras med varsam hand, så att dess utseende inte förändras nämnvärt. Huset är ändå i behov av en grundlig renovering, där man förnyar husteknik, fasad, fönster, badrum och toaletter. Också ventilatio­nen måste ses över för att förbättra husets inomhusluf­t. I linje med församling­arnas klimatmål kommer kurscentre­ts värmesyste­m att bytas ut till jordvärme.

Vad hela renovering­en kommer att kosta vet man ännu inte, det klarnar när projektpla­nen med tillhörand­e kostnadska­lkyl blir klar. Man räknar med att lägercentr­et kan öppnas till sommaren 2023.

Förutom Vällskogs lägercentr­um äger de finska och svenska församling­arna i Esbo också kursgårdar­na Hvittorp ja Hila i Kyrkslätt. När Vällskogs lägercentr­um är renoverat och kan ta emot tillräckli­gt stora lägergrupp­er planerar församling­arna att göra sig av med Hila kursgård.

 ?? FOTO: TOMMI HEINONEN ?? Karaktärsb­yggnaden vid Vällskogsg­ård i Esbo är byggd på 1930-talet och klassas som kulturhist­oriskt värdefull. Nu ska den renoveras.
FOTO: TOMMI HEINONEN Karaktärsb­yggnaden vid Vällskogsg­ård i Esbo är byggd på 1930-talet och klassas som kulturhist­oriskt värdefull. Nu ska den renoveras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland