Hufvudstadsbladet

Tabubelagt och problemati­skt?

HBL belyser idrottens svåra frågor i samtal med experter

- ADAM HÖGNÄS

Problem som ätstörning­ar och jämställdh­et har länge varit tabubelagd­a inom idrott, men de senaste åren har allt fler idrottare öppet vågat tala om idrottens mörka sidor. Den trenden hakar nu Filip Saxén och Finlands Svenska Idrott (FSI) på när de släpper fem lunchwebbi­narier om idrottens positiva och negativa följder.

– Idrotten är formad av och för män, kvinnorna har bara fått komma med på senare tid. Det krävs mycket jobb för att förändra strukturer, men utan aktiva val och handlingar ändras ingenting, säger Saxén.

De fem 30 minuter långa avsnitten som går under den gemensamma rubriken ”Idrotten i förändring” är det första steget i ett samarbete mellan HBL och FSI.

– Initiative­t kom från vår sida men FSI och HBL:s sportredak­tion är ju intressera­de av samma sak, finlandssv­ensk idrott. Tillsamman­s har vi hittat fem viktiga ämnen vi vill ta upp och sakkunniga som bidrar med sin expertis.

Varje avsnitt behandlar ett visst ämne med en expert på området. Många av experterna är dessutom före detta elitidrott­are och kan därför också utgå från sina egna erfarenhet­er av idrottsvär­lden.

Varierande teman

Det första avsnittet som sänds klockan 12 på torsdag på HBL:s webbsida (HBL.fi) handlar om kvinnans roll i idrottsvär­lden. Där medverkar Saara Norrgrann som har en bakgrund i orienterin­g på elitnivå och numera är sakkunnig inom jämställdh­etsfrågor på Finlands Svenska Idrott.

Bland de andra ämnena som webbinarie­rna kommer att behandla finns ledarskap, jämställdh­et, mångfald och ätstörning­ar.

Trots att Saxén är en rutinerad sportjourn­alist tycker han att diskussion­erna varit ögonöppnan­de. Speciellt avsnittet om ätstörning­ar inom idrott gav honom många nya insikter.

– Jag förstod att man måste se det från så många olika håll. Många har kanske en tanke om att det bara handlar om smala unga flickor, men problemati­ken är mycket större än det, säger han.

Avsnitten kommer att släppas som lunchwebbi­narier på tisdagar och torsdagar klockan 12. Trots att det är fråga om en specialsat­sning är webbinarie­rna inte märkta som premiummat­erial utan de är tillgängli­ga för alla besökare på HBL.fi.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Nästa veckas tisdag kommer Filip Saxén och Henrika Backlund som är generalsek­reterare på FSI, att tala om hur
■ ledarskap inom idrotten tar nya former.
FOTO: TIMO KARI Nästa veckas tisdag kommer Filip Saxén och Henrika Backlund som är generalsek­reterare på FSI, att tala om hur ■ ledarskap inom idrotten tar nya former.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland