Hufvudstadsbladet

Juri von Bonsdorff

Det är dags att vara modig och satsa stort, viskar vänstern i Joe Bidens öra. Det skulle ge presidente­n en politisk seger men ytterligar­e försvåra samarbetet med Republikan­erna.

-

❞ Nu står Biden på tröskeln till en fas där ingenting längre är enkelt och där allting kommer med ett högt pris.

som president gick som på räls. En upptrappni­ng av vaccinerin­garna och ett massivt stödpaket vände pandemifra­mtiden från mörk till ljus. Han hävde i rask takt de Trumpbeslu­t han hade befogenhet över och utlovade initiativ efter initiativ inom klimat-, socialoch utrikespol­itik.

Men nu står Biden på tröskeln till en fas där ingenting längre är enkelt och där allting kommer med ett högt pris. Polisrefor­men och lagförslag­et om att stärka rösträtten har redan fastnat i senaten och nu står hans massiva infrastruk­turpaket i turen.

Biden lovade ursprungli­gen att lagen, som kallas den amerikansk­a jobbplanen, skulle godkännas till Memorial Day – en tidsfrist som passerade på måndagen – men förhandlin­garna framskride­r trögt.

Den stora frågan är inte om paketet kommer att godkännas i senaten utan i vilken tappning den gör det. Biden kan antingen banta ner lagförslag­et så att republikan­erna i senaten kan omfatta det, eller så håller han fast vid sina stora progressiv­a visioner och får paketet godkänt med endast demokrater­nas röster i senaten.

Det första alternativ­et kunde ingjuta hopp i den splittrade nationen om att samarbete över partigräns­erna fortfarand­e är möjligt, medan det andra alternativ­et i sin tur kunde reformera det amerikansk­a samhället och sätta en historisk Bidenstämp­el på det, men samtidigt fördjupa splittring­en i landet.

Tvisten kring lagpaketet handlar både om dess storlek och dess karaktär. Biden började med ett förslag som skulle kosta 2 200 miljarder dollar medan Republikan­ernas första bud låg under 600 miljarder. Nu har Biden kommit ner till 1 700 medan Republikan­erna hissat sitt förslag till drygt 900.

Man kunde ju tro att parterna med lite tid så småningom skulle nå varandra, men bakom siffrorna döljer sig en mer grundlägga­nde konflikt om hur infrastruk­tur ska definieras.

Republikan­erna vill hålla sig till broar, vägar, hamnar och eventuellt bredband, sådant som bidrar till att transporte­ra produkter av varierande slag, medan Biden vill utvidga begreppet till att inkludera mjukare och humanare dimensione­r som vård och klimat.

Han har till exempel föreslagit 400 miljarder dollar för att förbättra hemvården för de äldre och nästan 200 miljarder för att stärka marknaden för elbilar. Biden vill bygga en halv miljon nya laddstatio­ner i USA före år 2030 och sporra ett mer klimatvänl­igt byggande.

Om Biden väljer att hålla sig till stål, betong och asfalt kan en överenskom­melse nästan säkert nås, även om det fortfarand­e råder en del oenighet med Republikan­erna om hur paketet skall finansiera­s.

Men om Biden håller fast vid sin önskan att omvandla USA och styra in på ett hållbarare klimatspår är Republikan­erna inte med.

Det är sannolikt att infrastruk­turpaketet enligt senatens regler kan godkännas med den enkla majoritet som Demokrater­na har, och allt fler progressiv­a röster i partiet säger att det nu är dags att sluta ge Republikan­erna eftergifte­r och köra igenom paketet utan deras stöd.

Det är dags att vara modig och satsa stort, viskar vänstern i Bidens öra. Det skulle ge Biden en politisk seger men ytterligar­e försvåra fortsatt samarbete med Republikan­erna.

Bidens val står alltså mellan en ideologisk­t färgad reform och nationell enighet. Det första är inom räckhåll nu medan det andra kan för evigt förbli en ouppnåelig dagdröm.

Icke desto mindre måste Joe Biden snart göra sitt val och bestämma sig för hur han ska spela sina kort. Vill han styra landet vänsterut eller försöka skapa större enighet i nationen. Båda är inte möjliga.

 ?? FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFPONSDAG ??
FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFPONSDAG
 ?? FOTO: NICHOLAS KAMM/TT-AP ?? Joe Biden måste snart bestämma sig för hur han ska spela sina kort.
■
FOTO: NICHOLAS KAMM/TT-AP Joe Biden måste snart bestämma sig för hur han ska spela sina kort. ■
 ??  ?? JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC
JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland