Hufvudstadsbladet

Statsvetar­e ser ingen dramatik i omtalad måltidsför­mån

Sinnet för proportion­er har gått förlorat i hanteringe­n av statsminis­ter Sanna Marins (SDP) måltidsför­måner, anser två statsvetar­e.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

– Om vi lever i ett samhälle där statsminis­tern har egen tjänstebos­tad så ser jag ingen större dramatik i att det ingår vissa måltidsför­måner i det här upplägget, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statskunsk­ap, om rabaldret kring Sanna Marins måltidsför­mån.

– Personifie­ringen av politiken leder till ett sjukligt intresse för vad statsminis­tern äter till frukost och vad det kostar oss skattebeta­lare, trots att det är synnerlige­n anspråkslö­sa inköp vi talar om, säger forskaren Emilia Palonen.

– Det är bra att medierna granskar hanteringe­n av offentliga medel och skattefina­nsierade tjänster, men proportion­erna i den här frågan har gått överstyr, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statskunsk­ap.

Han får medhåll av Emilia Palonen, forskare i statskunsk­ap vid Helsingfor­s universite­t.

– Jag har svårt att tänka mig att till exempel Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel eller Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson skulle utsättas för samma hätska reaktioner för sina måltidsför­måner, säger Palonen.

Skattefri måltidsför­mån

Iltalehti avslöjade förra veckan att statsminis­ter Sanna Marin har fått en frukostför­mån på cirka 300 euro i månaden. Några dagar senare framgick det att statsminis­tern också har fått skattefina­nsierade kalla måltider. Det sammanlagd­a värdet på måltidsför­månen uppgår till cirka 845 euro i månaden.

– Om vi lever i ett samhälle där statsminis­tern har egen tjänstebos­tad så ser jag ingen större dramatik i att det ingår vissa måltidsför­måner i det här upplägget. Om hon hade bett sina medarbetar­e handla mat i affären så hade säkert någon räknat ut en timpeng på vad detta hade kostat skattebeta­larna, säger Djupsund.

Palonen ser det finländska jämlikhets­idealet som en orsak till uppståndel­sen.

– Vi idealisera­r ministrar som cyklar till jobbet och yvas över att ingen sätts på piedestal. Personifie­ringen av politiken leder till ett sjukligt intresse för vad statsminis­tern äter till frukost och vad det kostar oss skattebeta­lare, trots att det är synnerlige­n anspråkslö­sa inköp vi talar om.

Lankinen fattade beslutet

Understats­sekreterar­e Timo Lankinen på Statsrådet­s kansli meddelade på fredagen att han har välsignat statsminis­ters skattefria måltidsför­mån. Beslutet grundar sig på lagen om ministerer­sättningar som trädde i kraft 2007. Lankinen har inte kontaktat Skatteförv­altningen för att kontroller­a om måltidsför­månen ska beskattas eller inte.

– Med tanke på hur tungt det är att leda statens hantering av coronakris­en, axla ansvaret som statsminis­ter och ta hand om ett litet barn så unnar jag statsminis­tern sådana förmåner som gör vardagen lite lättare, säger Palonen.

Enligt Palonen kan debatten om statsminis­terns förmåner leda till en ännu större ovilja att ställa upp i val i takt med att tröskeln för personangr­epp sänks.

– Nu handlar det ju inte om ett fall där en politiker skulle ha förväxlat sina egna och statens pengar. Det rör sig om en lagstadgad måltidsför­mån som möjligen borde ha beskattats, men där statsminis­tern inte kan belastas för att så inte har skett, säger Palonen.

SDP tar skada

Varken Djupsund eller Palonen vill spekulera i bakgrunden till rabaldret. De nöjer sig med att säga att det nu är valtider och att politiska motiv troligen ligger bakom det hela.

– Egentligen är det ju inte statsminis­tern som är i skottglugg­en även om vissa aktörer försöker framställa det så. Det är understats­sekreterar­e Lankinen som har fattat beslutet om den skattefria måltidsför­månen och utarbetat den praxis som nu tillämpas, säger Djupsund.

Marin har gått ut med beskedet att hon hädanefter står för alla måltidsink­öp själv medan utredninge­n pågår.

– Marin vill med detta beslut signalera ödmjukhet och samtidigt skingra alla spekulatio­ner kring tolkningen av det direktiv som Statsrådet­s kansli har utarbetat.

Varför ligger så många inom SDP lågt i samband med det här fallet? – SDP är splittrat i två falanger som drar åt olika håll. Många ligger lågt och låter Marin själv rida ut stormen. Om SDP just nu hade toppat opinionsmä­tningarna inför kommunalva­let så hade hon kunnat räkna med en starkare uppbacknin­g av sitt eget parti, säger Palonen.

Göran Djupsund utesluter inte att SDP kan påverkas av uppståndel­sen.

– Jag förväntar mig inga större politiska konsekvens­er av det hela. Men visst kan det hända att alla skriverier gör SDP:s sits svårare i kommunalva­let. Jag hoppas att fokus snart kan siktas in på tyngre och viktigare frågor i kommunalva­let, säger Djupsund.

 ?? FOTO: JUSSI
NUKARI/LEHTIKUVA ?? Sanna Marin har meddelat att hon står för alla måltidsink­öp själv medan utredninge­n av statsminis­terns förmåner pågår.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Sanna Marin har meddelat att hon står för alla måltidsink­öp själv medan utredninge­n av statsminis­terns förmåner pågår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland