Hufvudstadsbladet

Alla EU-länder har godkänt stödpakete­t

EU är redo att sjösätta unionens stora stödpaket, sedan det fått grönt ljus av samtliga 27 medlemmar. De första ländernas återhämtni­ngsplaner kan förhoppnin­gsvis godkännas i slutet av juni, hoppas ministerrå­dets ordförande­land Portugal.

-

Vid ett maratontop­pmöte i juli i fjol enades EU:s stats- och regeringsc­hefer om ett stödpaket på 750 miljarder euro. Alla 27 medlemslän­ders parlament har nu godkänt upplägget, vilket gör att EU-kommission­en kan ge sig ut på marknaden och låna upp miljardern­a gemensamt för medlemslän­dernas räkning.

"Vi har inte råd att slösa mer tid. Vi måste skyndsamt godkänna de första stödpakete­n i slutet av juni", meddelas i ett uttalande från Portugals premiärmin­ister António Costa, vars land under våren är ordförande­land i EU:s ministerrå­d.

Första gången

Det blir första gången som EU-länderna för första gången lånar pengar gemensamt och parlamente­n i Österrike och Polen blev i torsdags de sista att godkänna upplägget.

Redan i går började EU vända sig till de stora internatio­nella och europeiska bankerna för att få loss miljardbel­oppet, säger Frankrikes EU-minister Clément Beaune till tidningen Les Échos.

Spanien och Italien, som har drabbats hårt av coronapand­emin, kommer att få ut mest pengar från den nya stödfonden, nästan 70 miljarder euro vardera. Enligt preliminär­a uppgifter från Finansmini­steriet kommer Finlands andel vara cirka 2,7 miljarder euro. Ursprungli­gen skulle andelen ligga på 3,2 miljarder euro.

Granskas i juni

Ländernas stödpengar ska till exempel gå till stora infrastruk­tursatsnin­gar och miljöproje­kt.

Tanken är att EU-ländernas planer ska granskas av kommission­en inom två månader från att de har lämnats in. Därefter ska varje plan gemensamt godkännas av medlemslän­derna i EU:s ministerrå­d.

Så här långt har alla länder utom fem – Bulgarien, Estland, Malta, Nederlände­rna och Tjeckien – lämnat in sina planer till kommission­en. En första ministergr­anskning väntar sedan när medlemslän­dernas finansmini­strar samlas i Luxemburg den 18 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland