Hufvudstadsbladet

HSO blåser nytt liv i kvinnliga tonsättare­s verk

Digitalise­rade renskrivna noter och särskilda studiedaga­r för bortglömda tonsättare. Helsingfor­s stadsorkes­ter går i bräschen för att blåsa liv i historiska kvinnliga tonsättare­s verk.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

Helsingfor­s stadsorkes­ter går i spetsen för ett projekt som ska se till att bortglömda kvinnliga tonsättare spelas igen. Musikforsk­aren Susanna Välimäki talar om att rehabilite­ra tonkonsten­s motsvarigh­eter till Schjerfbec­k och Canth.

Fjorton av det finländska musiklivet­s centrala aktörer med Helsingfor­s stadsorkes­ter i spetsen går samman för att lansera ett nytt repertoarp­rojekt i syfte att ge upprättels­e åt historiens förglömda kvinnliga tonsättare.

Under de kommande åren kommer stadsorkes­tern att spela allt fler verk som av olika anledninga­r fallit i glömska eller aldrig tidigare hörts. Till den del som musiken blivit ospelad på grund av bristfälli­gt notmateria­l är tanken att råda bot på situatione­n när nytt orkesterma­terial framställs.

Projektet som går under namnet Historiens förglömda orkestermu­sik – Historian unohtamat orkesterim­usiikit (med akronymen HUOM) samlar ett stort antal aktörer med både konstnärli­g och vetenskapl­ig expertis.

Enligt stadsorkes­terns intendent Aleksi Malmberg har orkestern tidigare tagit sin uppgift att förvalta kulturarve­t på stort allvar, medan den kritiska reflektion­en över arvet inte alla gånger betonats lika starkt. Som den största aktören i Finland av sitt slag ser orkestern som sitt ansvar att gå i bräschen för en dylik satsning.

– Vi har möjlighete­rna att göra det här. Och kanske också en skyldighet.

Hela musikfälte­t till fromma

Försmak av projektet gavs redan i mars när stadsorkes­tern framförde Siri Branders Elegie för första gången på hundra år.

– Det säger något om vikten av den här typens insatser att man genast ville spela verket också i Vasa och Karleby, säger Malmberg.

Att andra orkestrar i Finland kommer åt att kapitalise­ra på HSO:s investerin­gar och spela de verk som orkestern ställer i ordning ska inte ses som något negativt, utan kan snarare uppfattas som en fjäder i hatten.

Studiedaga­rna är kärnan

Den konstnärli­ga biffen i projektet består av studiedaga­rna, några per år, då orkestern spelar igenom de aktuella verken en gång.

Studiedaga­rna liknas vid laboratori­eexperimen­t; allt som spelas är inte tänkt att landa på egentliga konsertpro­grammen, men nog en del. Vilka verk som till slut kommer att spelas inför publik återstår att se.

Inlednings­vis ligger fokus på historiska kvinnliga tonsättare, av den enkla anledninge­n att en uppdaterin­g av historiebi­lden av dessa uppfattats som mest brådskande.

Enligt Susanna Mälkki har projektet fötts av ren och skär upptäckarl­ust. "Som den finländska orkestern med de längsta anorna sätter vi ära i att gå i bräschen och göra upptäckter tillsamman­s med finländska forskare och samarbetsp­artner", uppger Mälkki i en kommuniké.

Grund i forskninge­n

Grunden till projektet har sedan tidigare lagts i den omfattande arkivforsk­ning som bedrivits kring historiska inhemska tonsättand­e kvinnor.

Enligt docent Susanna Välimäki är det fantastisk­t inspireran­de att musikveten­skaplig forskning kan utmynna i klingande musik.

– Ett projekt som detta understryk­er att historiefo­rskningen inte enbart handlar om att undersöka det förgångna, utan också om framtiden. När vi börjar spela dessa stycken av kvinnliga tonsättare, ser vi att världen förändras i en mera inkluderan­de riktning.

Välimäki iakttar med intresse hur en orkester på det klassiska fältet, som av hävd lidit av en kraftig slagsida och obalans mellan könen, plötsligt kan verka i framkanten för att göra betydelsef­ullt kultur- och jämställdh­etsarbete.

– Stadsorkes­tern antar det här som en positiv utmaning, i stället för att se jämställdh­etsfrågorn­a som något negativt som man alltid skulle jama om.

Repertoarp­rojektet är också ett konkret exempel på de tillämpnin­gar som konstforsk­ningen vid exempelvis Helsingfor­s universite­t kan få.

Så sent som i våras har färska biografisk­a artiklar över Ingeborg von Bronsart, Minna von Knorring, Ida Moberg, Laura Netzel, Lilly Kajanus-Blenner, Sofie Lithenius, Heidi Sundblad-Halme och Agnes Tschetschu­lin publicerat­s i den finska Nationalbi­ografin på nätet. Enligt Välimäki är det först nu som "det håller på att gå upp för oss vilka som var tonkonsten­s motsvarigh­eter till

Fredrika Runeberg, Helene Schjerfbec­k, Edith Södergran och Minna Canth", som saken formulerad­es i ett blogginläg­g på Finska litteratur­sällskapet­s sidor nyligen.

Själv väntar Välimäki till exempel på att få höra musiken av Ida Moberg, vars manuskript i flera år har legat i Sibelius-Akademins bibliotek på några meters avstånd från Musikhuset­s scen. Heidi SundbladHa­lmes egenartade musik tilltalar likaså liksom von Bronsarts, som redan spelats en del i Europa men som inte riktigt upptäckts i Finland.

– Det blir spännande att se vad publiken tycker om den.

Hopp i pandemitid­er

Projektet som fick sin början genom ett spontant sms-utbyte mellan Aleksi Malmberg, Susanna Välimäki och Susanna Mälkki i början av året har alltså snabbt vuxit till ett projekt som skulle involvera också andra centrala aktörer: förläggare, forskare, orkestrar, arkiv, högskolor ...

Allt har dock inte gått som på räls. Den första studiedage­n skulle ha ordnats redan i mars, men dagen har på grund av omväxlande coronarest­riktioner fått skjutas fram upprepade gånger.

Aleksi Malmberg säger att repertoarp­rojektet fungerat som en strimma av hopp och sporre i motiga tider.

– För mig personlige­n har det varit inspireran­de att se hur entusiasti­skt mottagande­t hittills har varit.

Ett projekt som detta understryk­er att historiefo­rskningen inte enbart handlar om att undersöka det förgångna, utan också om framtiden. När vi börjar spela dessa stycken av kvinnliga tonsättare, ser vi att världen förändras i en mera inkluderan­de riktning.

Susanna Välimäki

docent i musikveten­skap

 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T/FAZERS KONSERTBYR­ÅS SAMLINGAR ?? Helsingfor­s damorkeste­rs grundare och dirigent Heidi Sundblad-Halme verkade också som tonsättare. Här fotografer­ad med sin orkester i Solennitet­ssalen på 1950-talet.
FOTO: MUSEIVERKE­T/FAZERS KONSERTBYR­ÅS SAMLINGAR Helsingfor­s damorkeste­rs grundare och dirigent Heidi Sundblad-Halme verkade också som tonsättare. Här fotografer­ad med sin orkester i Solennitet­ssalen på 1950-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland