Hufvudstadsbladet

Frivilliga städar stränder med gemensamma krafter.

Både hopp och frustratio­n präglar de paddlare som städar Helsingfor­s stränder. – Allt det här skräpet grämer mig, säger Jari Valtonen.

- TEXT: SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi FOTO: TIMO KARI timo.kari@hbl.fi

– Du ser det varken från vägen eller när du paddlar förbi. Först då du stiger i land ser du att det finns säckvis av skräp. Det säger paddlaren Jari Valtonen som deltog i en skräppaddl­ing på Brändö. Just nu pågår en kampanj där vem som helst kan samla ihop ett gäng och städa Helsingfor­s stränder.

– Hur ser det ut?

– Vad är det för fråga? Det här tar ju aldrig slut.

Vi står nere vid vattnet intill Brändö bro där Matti Palovaara och Riitta Brander står med varsin sopsäck och hojtar till varandra. Humöret är på topp när paddlingss­ällskapet Helsingin Melojat är ute på årets andra skräppaddl­ing.

De finkammar ett område på ungefär hundra meter på skräp som flutit i land.

Paddlingss­ällskapet har skaffat egna skräptänge­r. Men de går lika bra att låna på ett bibliotek i huvudstads­regionen.

– Ibland måste man bara ge upp, säger Brander, som paddlat i 39 år.

Trots att miljöfrågo­r diskuteras allt synligare, upplever hon att mängden skräp bara ökar.

Hon synar några rostiga långa metallstän­ger som är omöjliga att ta med. En blöt madrass där tygfodrale­t vittrat sönder till trådar går heller inte att ta med. Likaså blir det svårt att få med sig en flera meter lång stupränna och ett tjockt däck som är begravt under stenarna.

Skräpet frustrerar

Paddlarna lastar sopsäckarn­a på en öppen kanot. En stol med bara stålskelet­tet kvar får också plats i den.

– Det här är bra kvällsgymp­a då man böjer sig ned 600 gånger, säger Brander medan hon plockar upp en oöppnad öl av ett tjeckiskt ölmärke.

– Titta, händerna skrapas upp, säger Auli Köresaar.

Hon står på en slänt där det mest är stenar. Här fungerar handkraft bättre än en skräptång. Hon lyfter på en sten och hittar en frigolitgö­mma.

Skräpplock­ning är inte obekant för Köresaar, som studerar till miljövårda­re vid yrkesinsti­tutet Livia i S:t Karins. I höstas deltog hon i ett nordiskt projekt där man analyserar skräp på stränderna.

– Vi räknade varje cigarrettf­imp.

Dagens mest udda föremål som Jari Valtonen hittat är tre bollar. I övrigt är det mest frigolit i hans sopsäck.

– Allt det här skräpet grämer mig. Jag blir frustrerad av den enorma mängden. Men det känns bra att se resultatet av mina händers verk. Det blir lite snyggare.

Valtonen tycker att fler borde undersöka stränderna noggrannar­e.

– Du ser det varken från vägen eller när du paddlar förbi. Först då du stiger i land ser du att det finns säckvis av skräp.

Rep och flöten till havs

Enligt Matti Palovaara hör det till att fiska upp det skräp som guppar omkring i vattnet när man paddlar. Att paddlingss­ällskapet nu gjort slag i saken och tagit i land hänger ihop med projektet Hundratret­ti.

Det går ut på att städa Helsingfor­s 130 kilometer långa strandsträ­cka. På Hundratret­tis webbplats kan vem som helst anmäla ett städlag. En interaktiv karta visar vilka delar av stränderna som fortfarand­e behöver rengöras.

– Ute till havs ser man ofta skräp som kommer från fartyg, som flaskor där etikettern­a är på ett utländskt språk. Fiskarna lämnar säkert inte med flit kvar sina redskap, rep och flöten, men en storm kan ta dem med sig, säger Palovaara.

Han har lagt märke till att byggen är stora nedskräpar­e.

– Det är mycket frigolitbi­tar och armeringst­illbehör som kommer därifrån. När vi plockade skräp på Kronbergss­tranden såg vi presenning­ar under stenar som vi inte kunde lyfta. Presenning­arna pulveriser­as under de kommande åren och blir till mikroplast. Den hamnar i sin tur i havet där fiskarna tror att det är mat.

Riitta Brander tittar mot Blåbärslan­det, där sällskapet har sin paddlingsb­od. Klipporna som vetter mot Brändö bro är en populär picknickoc­h grillplats. En del av det skräp som finns vid brofästet kommer från sällskap som druckit och ätit gott.

– När skräpkorga­rna är fulla lägger de påsar med skräpet bredvid. Sedan sprider måsarna ut innehållet, säger Brander.

Hon skulle önska att de som orkar släpa med sig pizzalådor och vinflaskor till grönområde­na vid havet också bemödar sig om att ta med det skräp som blir över.

– De har väl ändå haft med sakerna i en kasse. Då kan de också ta hem resterna i den.

❞ När vi plockade skräp på Kronbergss­tranden såg vi presenning­ar under stenar som vi inte kunde lyfta. Presenning­arna pulveriser­as under de kommande åren och blir till mikroplast. Den hamnar i sin tur i havet där fiskarna tror att det är mat.

Matti Palovaara, paddlare

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ??
 ??  ?? Skräpet bogseras till badstrande­n på Blåbärslan­det. Där finns stora skräptunno­r.
Skräpet bogseras till badstrande­n på Blåbärslan­det. Där finns stora skräptunno­r.
 ??  ??
 ??  ?? – På varje paddlingst­ur har jag med påsar så att jag kan samla skräp, säger Riitta Brander.
Frigoliten smulas sönder och finns överallt på strandkant­en.
– På varje paddlingst­ur har jag med påsar så att jag kan samla skräp, säger Riitta Brander. Frigoliten smulas sönder och finns överallt på strandkant­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland