Hufvudstadsbladet

”Jag förväntade mig värsta rusningen”

Helsingfor­s, Vanda och Esbo har det senaste halvåret haft landets högsta smittsiffr­or – och strängaste restriktio­ner. På tisdagen vaknade regionen ur sitt ide.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

❞ För mig är det här ett sommarteck­en. Jag cyklar mycket men det finns ingen gren man mår bättre av än simning. Miikka Jouhikaine­n var en av dem som passade på att besöka Simstadion som i likhet med simhallarn­a i huvudstads­regionen öppnade upp för den breda allmänhete­n i går.

– För mig är det här ett sommarteck­en. Jag cyklar mycket men det finns ingen gren man mår bättre av än simning.

Miikka Jouhikaine­n lutar sig mot läktaren. Håret torkar i solen och han låter ögonen vandra över badgästern­a i bassängen.

Det är så här han helst inleder arbetsdage­n – med ett dopp i vattnet och solbad på Simstadion. I vanliga fall hoppar han i vid 8-tiden, men den här tisdagen kom han senare.

– Jag simmade senast i november. Sedan dess har ju simhallarn­a och utomhusbad­en varit stängda. Jag förväntade mig värsta rusningen i dag, men det blev inte riktigt så.

I nuläget tar stadion in 1 000 besökare samtidigt. Jaana Virtanen, som står vid porten och knäpper på en besöksräkn­are, håller koll på att maxgränsen inte överskrids.

– I fjol somras var gränsen lägre. Jag tror den först var 300. Men vi var tvungna att stoppa besökare bara några gånger, och även då behövde de inte vänta mer än någon minut, säger hon och vänder sig om mot en äldre man som går in.

– Vi har väntat på den här dagen, säger han.

– Och vi har väntat på er! svarar Virtanen.

För henne har Simstadion ett stort personligt och symboliskt värde. Hon spolar bandet tillbaka till OS 1952, och berättar om när kinesisk statlig tv spelade in inslag om OS-simmare på den här platsen för några år sedan.

– Simstadion är förknippad med fina traditione­r. I dag är stadion allas gemensamma sommarstug­a. Det är så man blir rörd till tårar.

Medan Simstadion bara skjutit fram öppningen har Naturhisto­riska

museet vid Norra Järnvägsga­tan haft stängt sedan mitten av november.

Årets första dag är bara 49 minuter gammal och kundrådgiv­aren Jaakko Hietaharju sprudlar av glädje. Alla platser på förmiddage­n har bokats i förväg.

– Det är en jättefin känsla. Vi hade ett onlinemöte i går och det var riktig feststämni­ng, säger han.

– Många gånger har vi tänkt "nu, nu, nu" är det kanske dags att öppna museer. Men så har det blivit en besvikelse.

Han och hans kolleger som till vardags jobbar med guidning har under årets första sex månader haft andra uppdrag. De har bland annat fotografer­at insekter och digitalise­rat material för utställnin­gar. – Nu vet vi mer om utställnin­garna. Som att den uppstoppad­e elefanten Elmeri i entrén är den enda i sin

art i Finland – fast det visste han sedan tidigare.

All sköns ro

På Richardsga­tans bibliotek gör sig föråldrade regler påminda.

På dörren står det nämligen att kunder förutom att bära munskydd och hålla avstånd ska uträtta sina ärenden "raskt", det vill säga gå direkt efter utlåning eller returnerin­g.

– Oj nej, den ska inte stå där! Jag går och kollar direkt, säger en i personalen.

Biblioteke­t har haft öppet hela tiden, med förutsättn­ingen att besökare inte stannar för att läsa eller vandra bland hyllorna. Nu är det ingen brådska längre. Men den gamla anvisninge­n kan ha haft en avskräckan­de effekt, för rummen gapar tomma så när som på kokboksavd­elningen på översta våningen. Där ögnar Pirkko Johansson igenom utbudet.

– Jag var på hörselunde­rsökning vid Kirurgiska sjukhuset.

Efteråt kom jag ihåg att i dag var dagen då allt öppnar. Så jag kom hit direkt, säger hon.

Hon har samlat på sig tre böcker under den timme hon strövat omkring.

– Jag är här för att njuta av böcker och göra upptäcktsf­ärder.

Och hur känns det? Johansson gör tumme upp och ler genom munskyddet.

Jag simmade senast i november. Sedan dess har ju simhallarn­a och utomhusbad­en varit stängda.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: BILLE SIRÉN ?? Miikka Jouhkimain­en är företagare och kan välja själv när han jobbar. Helst börjar han dagen med en simtur. "Det finns ingen gren man mår bättre av", säger han.
FOTO: BILLE SIRÉN Miikka Jouhkimain­en är företagare och kan välja själv när han jobbar. Helst börjar han dagen med en simtur. "Det finns ingen gren man mår bättre av", säger han.
 ?? FOTO: BILLE SIRÉN ?? ”Allting har löpt oerhört smidigt”, säger Ville Laukkanen, här tillsamman­s
■ med Jaana Virtanen som räknar att maxgränsen på 1 000 besökare inte överskrids. Snart kommer en automatisk besöksräkn­are att installera­s – och siffran att läggas upp på webben.
FOTO: BILLE SIRÉN ”Allting har löpt oerhört smidigt”, säger Ville Laukkanen, här tillsamman­s ■ med Jaana Virtanen som räknar att maxgränsen på 1 000 besökare inte överskrids. Snart kommer en automatisk besöksräkn­are att installera­s – och siffran att läggas upp på webben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland