Hufvudstadsbladet

Antalet finsk- och svensksprå­kiga minskar kraftigt

Fyra av fem kommuner kommer att drabbas av ett sviktande befolkning­sunderlag och allt färre arbetsföra invånare, vilket kan sätta hela välfärdssa­mhället i gungning.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Konsultbol­aget MDI:s senaste demografis­ka prognos målar en dyster bild av den finländska befolkning­sutvecklin­gen. Enligt prognosen kommer befolkning­en att minska i hela landet under de följande 20 åren med undantag av landskapen Nyland, Birkaland, Egentliga Finland och Åland där befolkning­en tvärtom ökar.

I de regioner där befolkning­en ökar är det invandrarn­as förtjänst att så sker. Finländare som har ett annat modersmål än finska och svenska förväntas öka med cir

ka 490 000 personer. De finsk- och svensksprå­kiga minskar däremot med 450 000 personer före år 2040, uppger MDI.

– Vi har använt oss av tre olika scenarier i vår prognos. Tyvärr kommer vi till samma slutsats i alla beräknings­modeller. Befolkning­en kommer att öka endast i fyra landskap under de kommande 20 åren, säger Rasmus Aro, sakkunnig på MDI.

Tillväxt i stora städer

Finlands demografis­ka utveckling präglas av fortsatt urbaniseri­ng och en stark tillväxt i de stora städerna med omnejd. Det totala antalet finskoch svensksprå­kiga invånare minskar däremot stadigt.

– Våra kalkyler visar att den finskoch svensksprå­kiga befolkning­en kommer att öka i endast 21 kommuner i landet de följande 20 åren, säger Aro.

Bland dessa kommuner finns bland annat storstäder som Helsingfor­s, Uleåborg och Tammerfors, men också mindre kranskommu­ner som Larsmo, Träskända och Gustavs.

MDI:s prognos har inte beaktat att en del av landets invånare med invandrarb­akgrund kommer att byta språk till finska eller svenska i takt med att integratio­nen framskride­r.

– Även om vi hade beaktat bytet av modersmål bland dem som har invandrarb­akgrund skulle det inte ha någon större inverkan på helhetsbil­den och den prognos som vi nu har tagit fram, säger Aro.

Befolkning­spyramiden­s skepnad kommer också att stöpas om då befolkning­en åldras och återväxten kommer på avvägar. Antalet barn under 15 beräknas minska med cirka 124 000 personer och den arbetsföra befolkning­en med cirka 91 000 personer. Antalet pensionäre­r som är över 65 ökar däremot med 250 000 personer under samma tidsperiod, förutspår MDI.

Allt fler invandrare

Enligt MDI är det finländare med invandrarb­akgrund som avgör hur den finländska befolkning­sutvecklin­gen ter sig i framtiden. Under 2010-talet ökade antalet finländare med annat modersmål än finska och svenska med cirka 208 000 personer. Andelen personer av utländsk härkomst kommer enligt bolagets siffror att öka från nuvarande 7,9 procent till 16,3 procent av befolkning­en senast 2040.

– De regioner som vill växa under de följande decenniern­a måste ha en dragningsk­raft för de invånare som har andra modersmål än finska och svenska, säger Aro.

Kranskommu­ner gynnas

Befolkning­stillväxte­n kommer med några få undantag att koncentrer­as till stora städer. I huvudstads­regionen räknar MDI med en befolkning­stillväxt på 13–21 procent medan städer med minst 100 000 invånare kommer att växa med i genomsnitt 6,3–7,8 procent.

Befolkning­en i mindre kommuner i närheten av stora städer kommer att öka med 2,5 till 8,1 procent. Kommuner som S:t Karins i Egentliga Finland, Kyrkslätt i Nyland och Ylöjärvi i Birkaland kommer att gynnas av den här utveckling­en, skriver MDI.

– Trots tillväxten i de stora städerna och kranskommu­nerna ser landets befolkning­sutvecklin­g som helhet bekymmersa­m ut. Vi har inte haft så här lågt antal nyfödda barn i landet sedan missväxtår­en och den stora svälten 1867–1868, säger Aro.

Ett av de scenarier som MDI använder sig av tar fasta på coronapand­emins följder där allt fler väljer att jobba på distans och bosätta sig på längre avstånd från arbetsplat­sen. Många så kallade stugkommun­er har redan nu gynnats av den här utveckling­en i form av fler inflyttare.

– Trots att det handlar om små förskjutni­ngar i statistike­n kan även en mindre inflyttnin­g proportion­ellt sett ha en stor betydelse för mindre kommuner, säger utveckling­sdirektör Janne Antikainen på MDI.

MDI:s demografis­ka prognos bygger på Statistikc­entralens uppgifter och en analys av befolkning­sutvecklin­gen i alla kommuner i landet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland