Hufvudstadsbladet

Börsen lockar företag som aldrig förr

Helsingfor­sbörsen upplever alla tiders rekordkvar­tal

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

I fjol fick huvudlista­n på Helsingfor­sbörsen fyra nya företag och marknadspl­atsen för tillväxtfö­retag First North tre. I år har redan fyra nya bolag noterats på huvudlista­n, men den lista som lockar riktigt mycket är First North. Tre avsiktsför­klaringar har kommit inom en vecka.

– Det finns flera skäl för ett företag att söka sig till First North, att samla kapital är bara ett, säger Helsingfor­sbörsens vd Henrik Husman.

Husman konstatera­r att coronapand­emin gjorde att många kanske bromsade och väntade med sina börsplaner, nu är framtidsut­sikterna goda och nya investerin­gar kräver kapital. Men en notering ger också synlighet och en viss kvalitetss­tämpel, påpekar Husman.

Börsens vd påminner ändå placerare om att en placering alltid utgör en risk. Det finns skillnader i reglering mellan börsens huvudlista och First North och det påverkar skyddet för den som investerat om det går illa.

Husman väntar sig ytterligar­e noteringar i år, också på börsens huvudlista.

Företaget Bioretec som tillverkar medicinsk utrustning blev på onsdagen det tredje företaget inom en vecka att meddela om sin avsikt att notera sin aktie på Helsingfor­sbörsens marknadspl­ats First North. Förra veckan hette företagen Solwers och Spinnova, det förra ett företag som samlar konsulttjä­nster och byggföreta­g under ett paraply, det senare ett bolag med innovativ textiltekn­ologi.

Och inte nog med det. Bland de företag som tidigare under våren meddelat att de ämnar söka om notering på First North har teknologif­öretaget Merus Power meddelat att deras IPO, emissionen inför börsintrod­uktionen, blivit överteckna­d. Handeln med Merus aktier beräknas börja på First North nästa vecka. It-företaget Netum vars aktie på onsdagen noterades för första gången fick för sin del uppleva en stark kursuppgån­g.

Också börsens huvudlista lockar lite större företag och meddelande­n om noteringar där är också att vänta.

Skälen till de många noteringar­na och till att de blivit så lyckade är många,

uppger Henrik Husman, vd för börsen i Helsingfor­s. Efter ett år av coronapand­emi är många företag redo att växa och till det behöver de kapital. Börsen är ett sätt att skaffa det kapitalet och en börsnoteri­ng ger också ett företag synlighet och en viss kvalitetss­tämpel till exempel då det gäller rekryterin­g av ny personal.

Speciellt nöjd är Husman med att företagen nu har upptäckt marknadspl­atsen First North som ger en möjlighet till notering med lite mindre stränga villkor än börsens huvudlista. First North lämpar sig för lite mindre tillväxtfö­retag, kostnadern­a är lägre än på huvudlista­n och regelverke­t är mindre omfattande.

– Potentiale­n för den här marknadspl­atsen är stor, nu har vi ett 30tal företag på First North, men det finns 100-tals företag som kunde ha möjlighet att noteras där. I Stockholm finns där redan fler företag än på börsens huvudlista, säger Husman.

Från bank till aktie

Det finns också en efterfråga­n på aktier bland småsparare som ökat bland annat efter att aktiespark­onton blivit tillgängli­ga i Finland. Färsk statistik från Finlands Bank visar att finländarn­a i april hade aktier till ett marknadsvä­rde på över 240 miljarder euro samtidigt som de summor som låg på olika sparkonton minskade. Värdet på de börsnotera­de aktierna har ökat stadigt i flera år och upplevde bara en liten nedgång i början av coronapand­emin. Sedan mars i fjol har värdeöknin­gen varit hela 48 procent. Antalet finländska aktieägare har samtidigt ökat.

Husman påminner om att aktier varit en bra placerings­form i ett läge där räntorna länge legat runt noll och där det är svårt att hitta andra attraktiva sätt att investera. Samtidigt

påminner han om att det alltid ligger en risk i placeringa­r trots att aktiekurse­rna nu gått uppåt en längre tid.

– Skyddet för den som placerar i ett bolag noterat på First North är inte lika omfattande som skyddet för en placering på börsens huvudlista, det finns skillnader i regleringe­n, säger Husman.

Han påpekar att det också finns en skillnad i karaktären mellan bolagen på huvudlista­n och på First North. Listan med lättare reglering lockar mindre och ofta yngre företag, medan huvudlista­n har större företag med en verksamhet som i allmänhet är väl etablerad.

Brett utbud

Något Husman är nöjd med är att börsens nykomlinga­r represente­rar många olika branscher, det ger den som vill investera goda valmöjligh­eter. Söker man en gemensam nämnare för företagen är frågor som digital affärsverk­samhet och samhällsan­svar riktgivand­e för de flesta.

I år har Kreate Group, Gofore, Orthex, och Sitowise noterats på börsens huvudlista medan Virala Spac meddelat om sin avsikt att notera aktien. Nightingal­e Health och finansieri­ngsbolaget Alexandria har noterats på First North förutom onsdagens Netum. Även fastighets­bolaget Toivo group planerar en notering.

– Visst har vi fått förfrågnin­gar från flera bolag, men det är omöjligt att veta hur många av dem som gör verklighet av sina planer att notera aktien. Mycket kan hända under processen, det finns företag som blir uppköpta, företag som fusioneras med andra, företag som helt enkelt ändrar sig och så de som faktiskt slutar på börsen, säger Husman.

❞ Visst har vi fått förfrågnin­gar från flera bolag, men det är omöjligt att veta hur många av dem som gör verklighet av sina planer att notera aktien.

Henrik Husman

vd för börsen i Helsingfor­s

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Företagen har nu upptäckt marknadspl­atsen First North som ger en möjlighet till notering med lite mindre stränga villkor än börsens huvudlista, säger vd Henrik Husman.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Företagen har nu upptäckt marknadspl­atsen First North som ger en möjlighet till notering med lite mindre stränga villkor än börsens huvudlista, säger vd Henrik Husman.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland