Hufvudstadsbladet

Kritiker: Två test är för mycket

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Social- och hälsovårds­ministerie­ts förslag till nya inreseregl­er under pandemin är alltför stränga. Det anser Helsingfor­s, Vanda, flygbolage­t Finnair, fackcentra­len FFC och Finlands Näringsliv EK.

Ministerie­t föreslår att två test ska gälla för inresa till Finland: ett före inresa eller vid ankomsten till Finland, och ett några dagar efter ankomsten. Vid inresa från områden med låg incidens räcker det med ett test, anser kritikerna.

Regeringen vill stoppa coronaviru­set vid gränsen genom temporära lagparagra­fer som bygger på obligatori­ska test och frivillig karantän. Förslaget leder till kaos vid gränserna, säger bland annat Helsingfor­s och Vanda. – Öppna upp gränsen på samma sätt som övriga EU, är budskapet från kritikerna.

Finland håller på att införa en betydligt strängare politik för inresa än resten av EU. Det skadar den finländska ekonomin, anser en bred front aktörer som påverkas av coronarest­riktionern­a.

– Regeringen­s förslag är en besvikelse. Det borde bli lättare att resa, inte svårare, säger Ritva Viljanen (SDP), stadsdirek­tör i Vanda, en av de städer som med sin flygplats påverkas starkt av inreseregl­erna.

Kritikerna, dit bland annat fackcentra­len FFC och arbetsgiva­rorganisat­ionen Finlands Näringsliv EK hör, vill att Finland förbinder sig till EU:s politik om resor under pandemin.

Medlemslän­derna och EU-parlamente­t kom nyligen överens om att inte införa ytterligar­e reserestri­ktioner, som självisole­ring eller testning.

I regeringen­s förslag till lagändring­ar, som ska börja gälla så fort som möjligt, finns både test vid gränsen (för dem som inte testat sig på förhand), ett andra test inom 3–5 dagar efter ankomsten, och frivillig karantän kvar.

– I praktiken kommer kraven att förhindra resande, säger Topi Manner, vd vid flygbolage­t Finnair, ett av de företag som påverkas allra mest av coronorest­riktionern­a.

Testerna och karantänen skulle gälla alla som inte har vaccinerat­s med två doser och som inte haft covid-19.

Kritikerna vill att karantänen och åtminstone det andra testet ska slopas vid inresa från länder med låg incidens. Det är en politik som många EU-länder redan infört.

– Med regeringen­s förslag öppnas inte Finland upp i samma takt som övriga Europa. Det har långtgåend­e följder, säger Finavias vd Kimmo Mäki.

Mäki varnar för att kommunikat­ionerna till Finland försvagas om andra länder och flygplatse­r gynnas på Finlands bekostnad.

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) varnar samtidigt för kaos i Helsingfor­s hamnar. Det när antalet resenärer ökar samtidigt som testning och kontroller fortsättni­ngsvis gäller i stor skala.

– Testning på förhand före inresa är enda alternativ­et, säger Kimmo Mäki vid Finavia.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Att införa striktare regler i en situation när vaccinatio­nsgraden ökar är inte hållbart, säger Ritva Viljanen, stadsdirek­tör i Vanda.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Att införa striktare regler i en situation när vaccinatio­nsgraden ökar är inte hållbart, säger Ritva Viljanen, stadsdirek­tör i Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland