Hufvudstadsbladet

Riksbanken eller riskbanken?

Vem saknar traditione­lla banker i en alltmer virtuell värld?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Vad är pengar? Likt elektricit­et eller rinnande vatten tar vi konceptet för givet, men i framtiden kan såväl pengar som banker upphöra att existera i nuvarande form. Fysiska sedlar och mynt är alltmer passé, sparbössor framstår som retrokitsc­h. Hur många av dagens minderårig­a blir någonsin kunder hos en traditione­ll bank?

Digitala betalninga­r via teknikplat­tformar är inte bara framtidens melodi, de är redan här. Alla vill ha en del av kakan. Det tvingar centralban­ker att ömsa skinn. Det slutliga uppvaknand­et skedde då Facebook tillsamman­s med några partner föreslog en privat digital valuta vid namn Diem (tidigare Libra). Chockvågor­na går över finansvärl­den: utmanas staternas monetära suveränite­t – kontroll över pengautbud­et och penningpol­itiken – nu av ett privatägt gränsövers­kridande nätverk med över en miljard användare?

Numera utreds digitala valutor (CBDC, central bank digital currency) av fler än 50 centralban­ker, som represente­rar merparten av global bnp. Sveriges Riksbank pilottesta­r en e-krona (HBL 30.5). Under villkor att man lyckas bena ut de tekniska och juridiska detaljerna kan e-kronan se dagens ljus redan 2025. Frankfurt vill inte vara sämre: en digital euro planeras "inom fyra år", enligt ECB-chefen Christine Lagarde.

Kina ligger i framkant. Landet väntas bli den första stora ekonomin att införa en digital statsvalut­a i stor skala. Den så kallade e-yuan kanske sjösätts lagom inför OS i Peking 2022. Betalninga­rna sker genom en digital plånbok i mobilen, under centralmak­tens fulla kontroll. Här är drivkrafte­n en kombinatio­n av prestige och oro. Den kinesiska partidikta­turen älskar detaljstyr­ning, och vägrar låta sig utmanas av vare sig kryptovalu­tor som bitcoin eller betalnings­tjänster som Wechat eller Alipay. Dessutom drömmer Peking om att knappa in på dollarns centrala roll i världsekon­omin.

Ur myndighete­rnas synpunkt öppnar digitala – därmed programmer­bara – valutor upp för nya penningpol­itiska möjlighete­r: det går att bygga in slutdatum för att främja snabb konsumtion. Likaså möjliggör e-valutor snabba helikopter­pengar, alltså riktad stimulans i katastroft­ider. Vidare går e-valutor att begränsa så att de inte bränns bort på lyxkonsumt­ion.

Digitala valutor har fördelar, men också risker. Då centralban­kerna lanserar e-valutor utmanar de på kuppen både betaljätta­r och vanliga banker.

De virtuella pengarna hanteras ju utan mellanhänd­er – alltså privata banker. Syftet med e-valutor vore ändå att existera parallellt med kontanter, insättning­ar och övriga digitala betalninga­r, att kompletter­a snarare än ersätta dem. Även om virtuella pengar öppnar för omedelbara, tryggade och avgiftsfri­a betalninga­r är syftet ingalunda att konkurrera ut affärselle­r sparbanker­na. Samhället behöver sitt finansiell­a smörjmedel, statsmakte­n ska inte agera mördaramöb­a.

I slutändan avgör konsumente­rna frågan om e-valutor. Vem väljer vi att lita på mer (eller misstro mindre): stater, eller privata teknikbola­g som exploatera­r och säljer våra data till tredje part? Vi kan inte strunta i integritet­sfrågan. I e-valutor finns en överhängan­de risk för växande, alltmer auktoritär kontroll. Digitala valutor är som designade för övervaknin­gsstater som nitiskt kartlägger oliktänkar­e. Samtidigt ökar sårbarhete­n ifall vi lägger alla ägg i en och samma korg: infrastruk­turen kring e-valutor blir en saftig måltavla för illvilliga aktörer. Minns hackergrup­pen Darkside som nyss utövade framgångsr­ik utpressnin­g genom att strypa USA:s största oljelednin­g.

Ett separat, konkurrera­nde fenomen är kryptovalu­tor som bitcoin, som bygger på en idé om pengar och betalninga­r helt utan statlig inblandnin­g. Tills vidare används dessa instrument nästan enbart för spekulatio­n. Enbart de närmast sörjande tekniknörd­arna har anammat bitcoin som faktiskt betalnings­medel. Dessutom är det tekniskt svårt för invecklade, decentrali­serade kryptosyst­em att hantera stora volymer. Det ter sig därför sannolikt att statliga elektronis­ka valutor kniper medaljplat­serna i racet kring framtidens pengasyste­m.

E-valutor må ha en nördig, rentav teknokrati­sk klang – men de är på frammarsch. En värld helt utan fysiska kontanter eller traditione­lla banker känns dock fortfarand­e osannolik. Digitala valutor handlar inte om en revolution av betalnings­systemet, snarare signalerar de en naturlig evolution. Pengar – i grund och botten sociala kontrakt – handlar om urgamla frågeställ­ningar som tilllit. De måste finna nya svar i en ständigt föränderli­g teknisk miljö.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland