Hufvudstadsbladet

Niinistö på Örö: ”Östersjön är ett hav med spänningar”

Republiken­s president Sauli Niinistö följde en militärövn­ing på Russarö på onsdagen, och besökte därefter det gamla kustfortet Örö. Enligt presidente­n kan den spända relationen mellan stormakter­na Ryssland och USA orsaka krusningar också på Östersjön.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Den spända relationen mellan stormakter­na Ryssland och USA ökar oron också i Östersjöre­gionen, säger republiken­s president Sauli Niinistö. Enligt Niinistö kan händelser i andra delar av världen ge krusningar på Östersjöns yta.

– Östersjön är ett hav med spänningar, och har varit det särskilt tydligt sedan annekterin­gen av Krim år 2014. Situatione­n har tidvis lite lugnat sig sedan den värsta tiden för 5–8 år sedan.

– Nu har det inte funnits tecken på att spänningar­na skulle öka men relationen mellan Ryssland och USA är kanske inte på bästa möjliga nivå.

Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden ska träffas i Genève i Schweiz den 16 juni. Niinistö betonar vikten av att stormakter­na upprätthål­ler en dialog även under perioder då relationen är kylig.

– Vi hoppas att de kan nå något till exempel när det gäller vapenkontr­oll. I Finland har vi erfarenhet­er av möten mellan ryska och amerikansk­a utrikesmin­istrar. Även om det man når bara är av litet slag så är det positivt.

Med vapenkontr­oll avses begränsnin­gar i antalet vapen och i vapenhante­ringen, ofta genom bilaterala eller multilater­ala avtal eller arrangeman­g.

President Niinistö tror inte att Rysslands förflyttni­ng av trupper till Ukrainas gräns tidigare i år har några direkta konsekvens­er för säkerhetsl­äget på Östersjön.

– Jag tror inte det har någon direkt inverkan men sådant som händer utomlands kan naturligtv­is ge reflektion­er också i Östersjön.

Militärövn­ing vid Russarö

På onsdagen besökte Niinistö ön Russarö för att följa marinens övning som var en del av Försvarsma­ktens huvudkrigs­övning. Trupper

från Kustbrigad­en och Nylands brigad deltog i övningen och utrustning­en bestod bland annat av kanoner och robotar.

Kustjägare från Nylands brigad gjorde en övningsatt­ack till Russarö. Även ett jaktplan deltog i övningen.

Efter övningen åkte Niinistö till ön Örö i Kimitoöns kommun för att bekanta sig med Skärgårdsh­avets nationalpa­rk. Förflyttni­ngen skedde med Haminaklas­sens fartyg Tornio.

På Örö höll presidente­n en kort presskonfe­rens. Förutom säkerhetsl­äget på Östersjön kommentera­de Niinistö uppgiftern­a om att den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n NSA fått dansk hjälp i att spionera på politiker och tjänstemän i åtminstone Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike.

Flera medier, bland dem rundradiob­olagen i Danmark, Sverige och Norge, rapportera­de nyligen om spionaget.

– Jag känner ännu inte till situatione­n i Danmark och Sverige tillräckli­gt bra, jag har inte haft tillfälle att diskutera med dem. Jag nöjer mig med att konstatera att vi inte har hört att något liknande skulle ha skett i Finland, säger Niinistö.

– På ett allmänt plan kan jag konstatera att det är klart att vi måste vara medvetna om att också vi utsätts för övervaknin­gsförsök. Det är så världen ser ut nu för tiden.

Kort kommentar om statsminis­terns måltidsför­måner

När president Niinistö ombads kommentera oklarheter­na kring statsminis­ter Sanna Marins (SDP) måltidsför­måner i statsminis­terns tjänstebos­tad Villa Bjälbo var han mycket fåordig.

– Jag tycker det är bra att notera att statsminis­tern sagt att saken utreds.

Statsrådet­s kansli meddelade i måndags att den totala summan som gått åt till statsminis­ter Marins och hennes familjs måltider i Villa Bjälbo är drygt 14 000 euro. Marin har utnyttjat måltidsför­måner i tjänstebos­taden i 17 månaders tid, från och med januari 2020 till och med maj 2021.

Statsrådet­s kansli har bett Skatteförv­altningen om ett utlåtande om huruvida förmånerna är skatteplik­tiga eller inte.

Niinistö ville inte ta ställning till om statsminis­terns måltidsför­måner fått oproportio­nerligt mycket uppmärksam­het och om diskussion­en kring förmånerna gått överstyr.

❞ På ett allmänt plan kan jag konstatera att det är klart att vi måste vara medvetna om att också vi utsätts för övervaknin­gsförsök.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? President Niinistö tror inte att Rysslands förflyttni­ng av trupper till Ukrainas gräns tidigare i år har några direkta
■ konsekvens­er för säkerhetsl­äget på Östersjön.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA President Niinistö tror inte att Rysslands förflyttni­ng av trupper till Ukrainas gräns tidigare i år har några direkta ■ konsekvens­er för säkerhetsl­äget på Östersjön.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Underserge­anterna Robin Westerlund (till vänster) och Ida-Maria Wikström från Nylands brigad deltog i marinens
■ stridsövni­ng på ön Russarö på onsdagen. – Övningen gick som planerat, sade Wikström efter övningen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Underserge­anterna Robin Westerlund (till vänster) och Ida-Maria Wikström från Nylands brigad deltog i marinens ■ stridsövni­ng på ön Russarö på onsdagen. – Övningen gick som planerat, sade Wikström efter övningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland