Hufvudstadsbladet

Massvis med rapporter om biverkning­ar

Coronaepid­emin har resulterat i massvis med anmälninga­r om biverkning­ar av vaccin. Myndighete­n Fimea prioritera­r de brådskande fallen, och hoppas att anmälarna fokuserar på allvarliga och ovanliga biverkning­ar.

- JEAN LINDÉN/SPT

Antalet obehandlad­e anmälninga­r om biverkning­ar av coronavacc­in i Finland ökar.

Just nu väntar drygt 3 600 anmälninga­r om icke-allvarliga biverkning­ar på att gås igenom av Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området, Fimea. Det är 350 fler än för en vecka sedan.

– Antalet ökar varje vecka. Situatione­n är helt exceptione­ll med tanke på vår kapacitet. Men alla anmälninga­r gås igenom av läkare som bedömer vilka som är brådskande, säger sektionsch­efen Tiina Karonen.

Under pandemin har Fimea fått in mångdubbel­t fler anmälninga­r om biverkning­ar än normalt. Folk är oroliga, och dessutom har medvetenhe­ten om hur man anmäler biverkning­ar säkert ökat, konstatera­r Karonen.

Att många nu fått sin andra vaccindos har däremot inte påverkat siffrorna. Antalet anmälninga­r har varit högt hela tiden.

Att fler unga nu får coronavacc­in kan eventuellt börja märkas.

– De unga har normalt bättre immunförsv­ar. Det kan åtminstone i teorin innebära att de reagerar starkare på vaccin. Å andra sidan klarar de säkert biverkning­arna bättre, säger Karonen.

Systemet ger inte alla svar

Fimea har hittills gått igenom 2 300 anmälninga­r om biverkning­ar av coronavacc­in.

I drygt 1 300 av dem har biverkning­arna bedömts vara allvarliga. Bedömninge­n är gjord av anmälaren – som ofta är en privatpers­on eller vårdare – eller, ifall anmälninge­n saknar bedömning, av Fimea.

Men eftersom anmälninga­rna behandlas i allvarligh­etsordning är den procentuel­la andelen allvarliga fall egentligen lägre, uppger Fimea. Många mindre allvarliga fall står helt enkelt fortfarand­e i kö för genomgång.

Jämför man antalet behandlade anmälninga­r om allvarliga biverkning­ar med antalet givna vaccindose­r ser man att en dos av cirka 2 300 lett till en sådan anmälan.

Det finns tydliga skillnader mellan vaccinerna. Astra Zenecas vaccin Vaxzevria har lett till en anmälan om allvarliga biverkning­ar per 740 doser.

För Modernas del är siffran ungefär 1 anmälan per 5 300 doser. Här är det skäl att notera att Astra

Zenecas vaccin getts till en äldre befolkning.

Tiina Karonen konstatera­r att statistike­n även av andra skäl egentligen inte kan säga något om hur trygga olika vacciner är. Systemet, som i hög grad bygger på de vaccinerad­es benägenhet att själva anmäla biverkning­ar, är för osäkert för sådana jämförelse­r.

Många gör inte en anmälan, och benägenhet­en att göra en anmälan kan påverkas av diskussion­en i offentligh­eten. När det tidigare i år var mycket tal om Astra Zenecas vaccin märktes det i ett ökat antal anmälninga­r.

En annan osäkerhets­faktor är att statistike­n inte anger vilka vacciner som de nästan 4 000 obehandlad­e anmälninga­rna gäller.

Syftet att upptäcka nya biverkning­ar

Tiina Karonen säger att huvudsyfte­t med systemet är att snabbt fånga upp möjliga nya biverkning­ar.

Alla anmälninga­r finns med i statistike­n, även de som uppenbart saknar grund.

– En del skriver i sin anmälan att de inte vet om vaccinet alls har något med deras besvär att göra, men de tänker att det är bra att för säkerhets skull lämna in en anmälan.

Karonen säger att de subjektiva anmälninga­rna om biverkning­ar förstås inte automatisk­t leder till nya direktiv eller texter på vaccinerna­s bipackssed­lar. Vägen dit är lång, med en noggrann analys som görs av den europeiska läkemedelm­yndigheten EMA.

Vilka biverkning­ar önskar ni i synnerhet att få anmälninga­r om? – Allvarliga, och sådana som inte nämns i vaccinets bipackssed­el. Däremot är det inte nödvändigt att anmäla allmänna besvär som man redan vet att hänger ihop med vaccinet, ifall situatione­n inte är speciell på något sätt.

Kliniska tester visar att cirka 80 procent av de som får Pfizers vaccin Comirnaty får en reaktion där nålen stuckits in. Om alla anmälde det skulle det betyda långt över en miljon anmälninga­r.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Ungefär var 2 300:e dos coronavacc­in
■ har lett till en anmälan om allvarliga biverkning­ar.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Ungefär var 2 300:e dos coronavacc­in ■ har lett till en anmälan om allvarliga biverkning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland