Hufvudstadsbladet

”Efter coronaepid­emin måste man satsa på sysselsätt­ningspolit­iken”

Centerns Annika Saarikko tror på diskussion i stället för tvångsinlö­sning av mark. Hon vill också förkorta vårdköerna i rask takt. I serien med partiledar­intervjuer svarar hon på frågor av fem samhällsak­törer inför kommunalva­let.

- CATARIINA SALO/SPT

Trots det svalnade nationella stödet är Centern det parti som har flest kandidater uppställda i kommunalva­let. Med nästan 7 000 kandidater litar partiet på att man ska fortsätta vara starka i regionerna.

Centern lever tuffa tider efter regeringsk­ollapsen, regeringsf­örhandling­arna och ordförande­bytet. Nuvarande ordförande Annika Saarikko säger att den senaste tiden har varit exceptione­ll på många sätt, i synnerhet med tanke på coronapand­emin och flytten av valet.

– Vi har varit tvungna att ta en dag i taget, men nu ser läget lite ljusare ut.

Saarikko, som nyligen gav över sin post som vetenskaps- och kulturmini­ster till partikolle­gan Antti Kurvinen, säger att hon på nära håll sett hur coronapand­emin påverkat människors levebröd. I synnerhet kulturutöv­arna har haft sina inkomster hotade i över ett års tid.

– Det är helt klart att coronaepid­emin inte påverkat människor jämlikt, en del har haft det väldigt mycket sämre ställt.

För att komma ur pandemin och få de mest utsatta på fötter igen ser Saarikko två lösningar. Den första handlar om vårdköerna.

Regeringen har beslutat att vårdköerna i rask takt måste jobbas undan. Vårdköerna finns inom kommunerna och sjukvårdsd­istrikten som därför kommer att behöva tilläggsre­surser för det kommande arbetet.

Den andra lösningen är att stärka kommunerna­s roll inom sysselsätt­ningstjäns­terna.

– Det bidrar till att kommunerna inte bara behöver dras med de negativa sidorna av arbetslösh­eten utan att de också ska ha verktygen att stödja människor som behöver komma ut på arbetsmark­naden.

Sysselsätt­ningen bidrar både till individens välbefinna­nde och till kommunens livskraft. Saarikko säger att sysselsätt­ningspolit­iken är det man måste satsas på under tiden efter coronaepid­emin.

Kommunerna i behov av vårdreform

Stiftelsen för kommunal utveckling undersökte den kommunala ekonomins framtid i rapporten Kuntien talous ja rahoitus som kom ut 2019. Då var utsikterna inte speciellt goda. Det konstatera­des att kommunerna­s ekonomi är i gungning och att det behövs en förändring.

Saarikko säger att vårdreform­en kommer att minska kommunerna­s tryck på att höja skatter och ta nya lån. De lagstadgad­e vårduppgif­terna utgör på många håll över hälften av en kommuns budget. Det är svårt att dra ner på dessa utgifter och därför säger Saarikko att en reform absolut är nödvändig.

– Det är rätt klart att kommunerna hamnar i ekonomiskt trångmål ju mera vi skjuter fram reformen. Befolkning­en åldras och vårdkostna­derna stiger.

Hon säger att vårdutgift­erna redan nu åsidosätte­r en hel del annan service som kommunerna kunde satsa på. Saarikko tror att kommu

❞ Vi har varit tvungna att ta en dag i taget, men nu ser läget lite ljusare ut.

❞ När vi har återgått till närundervi­sning i skolorna har det kommit fram att de unga som haft problem under distansund­ervisninge­n kommer att behöva mer stöd. Annika Saarikko ordförande, Centern

nerna kommer att kunna satsa allt mer på bildning och på att bygga upp livskrafti­ga strukturer efter vårdreform­en.

Fleraktörs­kap nyckeln till framgång

En av de frågor som Saarikko säger att kommunerna kommer att behöva jobb hårt med i framtiden är barns och ungas välbefinna­nde. Det har varit på tapeten redan länge men coronapand­emin har cementerat att det behövs ännu större satsningar på den här invånargru­ppen.

Elevvården är en central faktor i att försöka minska ungas marginalis­ering. Saarikko säger att det är viktigt att i framtiden se ett mångprofes­sionellt samarbete mellan hälsooch socialvård­en och utbildning­ssektorn.

– Vårt mål är att öka resurserna och minska på den enskilda expertens ansvar. För att uppnå det här har vi ökat psykologut­bildningar­nas platser så att vi får fler vårdexpert­er.

Saarikko lyfter också det riksomfatt­ande programmet för utveckling av barn- och familjetjä­nster (LAPE), vars bärande tema är fleraktörs­kap, som en viktig förnyelse. De så kallade LAPE-centren samlar tjänster för barn och barnfamilj­er under samma tak.

I sin senaste tilläggsbu­dget riktade regeringen mera stöd till kommunerna. En stor del ska gå till skolornas vardag och tjänster för barn och unga. Kommunerna har redan tidigare fått riktat coronastöd men Saarikko poängterar att vi fortfarand­e befinner oss i en kris.

– När vi har återgått till närundervi­sning i skolorna har det kommit fram att de unga som haft problem under distansund­ervisninge­n kommer att behöva mer stöd.

Saarikko säger att det viktigaste i fråga om barn och unga är att serviceked­jan fungerar. Hjälp ska fås genast, oberoende av om det handlar om besök hos skolhälsov­ården eller en psykolog.

Större kompensati­on till markägare

Enligt grundlagen­s paragraf 15 är vars och ens egendom tryggad och inlösning av egendom måste ske mot full ersättning. Egendomssk­yddet är en viktig fråga för Centern, men ordförande Saarikko säger att det ändå finns undantag där en kommun måste inlösa mark.

– I de här fallen ska man föra en ärlig och rättvis diskussion med markägaren. Inlösning måste på riktigt vara den absolut sista utvägen.

Under regeringsf­örhandling­arna bestämde man att lagen om inlösning ska förnyas. Centerns mål var då explicit att stärka markägaren­s rättskydd. Lagen är nu under behandling och en central del av reformen är att markägare ska få en skäligare kompensati­on för inlösning.

I vilka fall är det befogat att kommunerna tvångsinlö­ser mark? – Här litar jag på de lokala beslutsfat­tarnas omdöme om hur en sådan extrem situation ser ut. Vårt mål är att om man ändå hamnar i en sådan här situation ska kompensati­onen vara bättre än den är nu.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Centerns Annika Saarikko säger att vårdreform­en kommer att minska kommunerna­s tryck på att höja skatterna.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Centerns Annika Saarikko säger att vårdreform­en kommer att minska kommunerna­s tryck på att höja skatterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland