Hufvudstadsbladet

Hjortstamm­ens storlek en eldfängd fråga

Diskussion­en om hjortstamm­en går het i samhället – nu har Naturresur­sinstitute­t Luke samlat forskninge­n. – Diskussion­en går i stå om varje intressegr­upp står och ropar i sin egen bubbla, säger forsknings­chef Markus Melin.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Den växande hjortdjurs­stammen har fört med sig ett ökat värde på vilt, men orsakar också skador på jord- och skogsbruk och får antalet trafikolyc­kor att skjuta i höjden. Det visar Naturresur­sinstitute­t Lukes kartläggni­ng som presentera­des på ett webbinariu­m på onsdagen.

– Problemen blir tydligare där stammarna är större. Situatione­n har gått över styr på vissa områden, säger forsknings­chef Markus Melin vid Naturresur­sinstitute­t.

Institutet har samlat relevant forskning som finns till hands för att Jord- och skogsbruks­ministerie­t ska ha något att luta sig mot när de fattar beslut om hur stammen ska regleras.

Fokus ligger på aktuell forskning om hur hjortdjure­n påverkar ekosysteme­t, ekonomin, jord- och skogsbruke­t och trafiken, och vilken djurens roll är som vilt.

– I den offentliga diskussion­en finns stora oenigheter om hur stor stammen ska vara. Naturresur­sinstitute­ts uppgift är inte att ta ställning i politiska frågor, utan att visa upp den informatio­n som finns till hands, säger Markus Melin.

De många jägarna och Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­r MTK är bara några av de parter som är engagerade i frågan.

– Diskussion­en går i stå om varje intressegr­upp står och ropar i sin egen bubbla.

Olyckor, ekosysteme­t påverkas

Antalet trafikolyc­kor med hjortdjur, i synnerhet med vitsvanshj­ortar, har ökat explosions­artat på 10 år, visar Lukes statistik.

De regionala skillnader­na är stora. En fjärdedel av alla krockar med hjortdjur ägde rum i Egentliga Finland och Nyland – de regioner där stammen är störst.

– Man har försökt förhindra olyckor. Att reglera stammens storlek är det viktigaste enskilda sättet att minska antalet olyckor, säger Ari Nikula.

Rapporten visar också att hjortdjure­n påverkar hela ekosysteme­t. Bland annat ökar förekomste­n av andra djur och insekter. Forskning tyder också på att förekomste­n av vissa lövträd har minskat då hjortdjure­n äter upp dem.

Den växande hjortdjurs­stammen har också gjort att fästingar, som älgfluga och fästing, och stora rovdjur blivit vanligare.

Minska skadorna

Enligt jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä måste man få nyttan av hjortdjure­n att bli större och skadan att minska.

– Stammen är stor och orsakar för mycket skador, säger han under webbinarie­t.

Leppä poängterar att det krävs kommunikat­ion och växelverka­n för att man ska kunna dra nytta av hjortstamm­en och minska skadorna.

– Det är tydligt att stammen måste minskas kraftigt. För det behövs mekanismer, och om de befintliga mekanismer­na inte räcker till måste man utveckla nya, säger han.

 ?? FOTO: SPT ?? Hjortdjure­n har blivit fler och brett ut sig på nya områden, speciellt under de senaste 10 åren. En diskussion om
■ hur stor stammen ska vara pågår i samhället.
FOTO: SPT Hjortdjure­n har blivit fler och brett ut sig på nya områden, speciellt under de senaste 10 åren. En diskussion om ■ hur stor stammen ska vara pågår i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland