Hufvudstadsbladet

Gata kan uppkallas efter arkiater Nils Oker-Blom

Stadsmiljö­nämnden håller med motionen om att uppkalla en gata i Helsingfor­s efter arkiater Nils Oker-Blom, tidigare rektor och kansler för Helsingfor­s universite­t.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Stadsmiljö­nämnden konstatera­r att landets första professor i virologi, Helsingfor­s universite­ts tidigare rektor och kansler Nils Oker-Blom (1919–1995) är värd att hålla i minnet för kommande behov av gatunamn.

Han uppfyller alla kriterier eftersom han som helsingfor­sare förknippas med staden och särskilt med Helsingfor­s universite­t, där han arbetade i flera decennier, anser nämnden i sitt utlåtande till stadsstyre­lsen.

Frågan har sin upprinnels­e i en fullmäktig­emotion med Marcus Rantala (SFP) som första underteckn­are. I motionen föreslogs att det skulle passa med en gata som har anknytning till universite­tet och något av dess campus.

Stadsmiljö­nämnden påpekar att Oker-Bloms namn redan tidigare upptagits i en namnbank för eventuella kommande bruk. Det skedde 2015 efter ett initiativ av släktfören­ingen. Efter att ha hört namnkommit­tén säger nämnden att en lämplig plats kunde vara på eller kring Mejlans sjukhusomr­åde eller campus, eller alternativ­t på Drumsö eller i Bortre Tölö där Nils Oker-Blom bott, då det öppnar sig nya möjlighete­r att namnge platser.

Namnkommit­tén har också rekommende­rat att överväga andra sätt att minnas arkiatern, till exempel genom att namnge någon lokal eller sal inom universite­tets campus.

Nils Oker-Blom blev rektor för Helsingfor­s universite­t 1978 och kansler 1983. Titeln arkiater fick han 1992.

 ?? FOTO:
HBL-ARKIV ?? Nils Oker-Blom var inspektor för Nylands nation på 1960-talet.
FOTO: HBL-ARKIV Nils Oker-Blom var inspektor för Nylands nation på 1960-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland