Hufvudstadsbladet

Esbo stad hyr ut campingomr­åde vid Bodom träsk

Uthyres: campingomr­åde med 29 stugor intill Oitans friluftsom­råde. Stugorna är små och slitna, men platsen är populär.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Esbo stad vill utvecklas som turistort och som ett led i den riktningen hyr man nu ut Oitans campingomr­åde intill Bodom träsk, som har stått tomt de senaste åren. Målsättnin­gen är ett långvarigt hyreskontr­akt på upp till 25 år.

Campingen omfattar en huvudbyggn­ad med inchecknin­g, två servicebyg­gnader, en bastu samt 29 timmerstug­or. Markområde­t är 7,9 hektar stort. Största delen av stugorna är byggda i slutet av 1970-talet då campingen är anlagd, medan 13 stugor är nyare, de är byggda 2006.

Staden har i mars låtit göra en grundlig undersökni­ng av områdets byggnader och enligt den är statusen nöjaktig. Listan över åtgärder som bör vidtas är lång. Där nämns bland annat nya ytterdörra­r, modernare lås, ny lekplats, nya badrum, måla stugorna utvändigt och förnya ytor invändigt, bygga ett regnvatten­system, förnya taken på samtliga stugor (stegvis) samt montera stuprännor. Det är hyresgäste­n som ska bekosta dessa renovering­ar.

Intill campingen finns Oitans friluftsom­råde med en populär Angry Birds-lekpark, en ny frisbeegol­fbana och badstrande­n vid Bodom träsk samt varierande vandringsl­eder mot Noux nationalpa­rk. Den nyaste attraktion­en på området är en 700 meter lång asfalterad rullskidba­na.

Ansöknings­tiden för potentiell­a hyresgäste­r pågår till den sista augusti. Under hösten väljer Esbo stad den nya campingför­etagaren. I ansökninga­rna beaktar man särskilt sökande som har långsiktig­a planer på att utveckla området till ett rekreation­sområde med hållbara värderinga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland