Hufvudstadsbladet

Mali utesluts från Afrikanska unionen

Efter förra veckans militärkup­p upphäver Afrikanska unionen (AU) Malis medlemskap. Organisati­onen hotar också med sanktioner, om inte en civil regering snabbt återupprät­tas.

- TT-REUTERS

Uteslutnin­gen gäller tills den "normala konstituti­onella ordningen återställt­s", skriver AU i ett uttalande.

I militärkup­pen förra veckan greps Malis övergångsp­resident Bah Ndaw och premiärmin­ister Moctar Ouane och pressades till att avgå. Kuppledare­n tillika vicepresid­enten, översten Assimi Goïta, har sedan dess utsetts till Malis nye president av en konstituti­onsdomstol.

Redan i augusti i fjol ledde Goïta en militärkup­p som avsatte den dåvarande valde presidente­n Ibrahim Boubacar Keïta, efter en period av massprotes­ter mot korruption och säkerhetss­ituationen. Efter maktöverta­gandet gick militären med på att utse civila regeringsf­öreträdare efter press från grannlände­r.

Planen var att den nu avsatta interimsre­geringen skulle styra fram till de val som har utlysts till februari 2022. Militärjun­tan sade i veckan att planen om val ligger fast, men att tidpunkten kan komma att ändras.

Afrikanska unionens medlemslän­der kräver att Mali i en skyndsam och transparen­t process tillsätter en ny civil interimsre­gering – annars väntar sanktioner.

Grannlände­rna ser med oro på utveckling­en i Mali och befarar att kupperna underminer­ar regionens kamp mot militanta islamister, som bland annat håller till i öknen i norra Mali.

Mali uteslöts också från de västafrika­nska ländernas samarbetso­rgan Ecowas i söndags, som straff för militärkup­perna. De 14 övriga länder som bildar Ecowas krävde då i ett gemensamt uttalande att en ny civil premiärmin­ister omedelbart utses i Mali och att en samlingsre­gering bildas.

 ?? FOTO: BABA AHMED/TT-AP ?? Vicepresid­enten, översten Assimi Goïta.
FOTO: BABA AHMED/TT-AP Vicepresid­enten, översten Assimi Goïta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland