Hufvudstadsbladet

Egypten vill in i Vita husets värme – via Gaza

Egypten tar på sig ledartröja­n i Gazakonfli­kten och samtalar separat med både Israel och Hamas – möten som kan leda till ökat inflytande i regionen och gentemot USA.

- IDA VANHAINEN/TT

Den egyptiska underrätte­lsetjänste­ns chef Abbas Kamel togs emot med pompa och ståt när han anlände till Gaza stad. Affischer föreställa­ndes en leende Abd al-Fattah alSisi, Egyptens president, prydde gatorna och landets röd-vit-svarta fana vajade i vinden.

Mötet mellan underrätte­lsechefen och Hamasledar­en Yahya Sinwar härom dagen var historiskt. Det är nästan 20 år sedan en chef för den egyptiska underrätte­lsetjänste­n besökte territorie­t.

Under nästa vecka väntas i sin tur ledare för Hamas, bland dem den tidigare palestinsk­a premiärmin­istern Ismail Haniyah, resa till Kairo för samtal. Syftet med mötena sägs vara att diskutera förutsättn­ingarna för ett varaktigt vapenstill­estånd i Gaza.

Israelisk minister i Kairo

Diskussion­erna är dock inte de enda som Egypten håller med en "ovanlig" samtalspar­t:

I söndags mötte Egyptens utrikesmin­ister Samih Shoukry sin israeliska kollega Gabi Ashkenazi i ett stekhett Kairo. Det var första gången på 13 år som de båda nationerna­s utrikesmin­istrar träffades. Länderna har legat i luven på varandra mer eller mindre sedan staten Israels grundande.

Men islamiströ­relsen Hamas, som är terrorstäm­plad av bland andra EU, har heller inte alltid stått högt i kurs i Egypten.

Hamas har sina rötter i det Muslimska brödraskap­et, en organisati­on som förbjöds i Egypten efter landets militärkup­p 2013.

Tre avgörande faktorer

Enligt Bitte Hammargren, som är Mellanöste­rnexpert vid Utrikespol­itiska institutet i Sverige, är tidpunkten för de upptinade relationer­na dock logisk, eftersom Kairo vill öka sin relevans:

– Egyptens president al-Sisi vill komma in i Vita husets värme igen. Kriget mellan Hamas och Israel gav honom det tillfället, säger hon.

Bitte Hammargren listar tre viktiga faktorer som påverkar Egyptens agerande i nuläget:

Den första är Donald Trumps förlust i det amerikansk­a presidentv­alet.

– Trump kallade al-Sisi för sin favoritdik­tator. Men sedan (Joe) Biden vann har det varit kalla handen, inte förrän konflikten mellan Hamas och Israel blossade upp lyfte Biden på luren till al-Sisi.

Den andra är Förenade Arabemirat­ens avtal med Israel om normaliser­ade relationer, som ingår i de så kallade Abrahamavt­alen. Det gör att Egypten hamnade i skuggan av Abu Dhabi.

– Egypten oroar sig för planerna på att dra en pipeline för olja från Arabiska halvön till israeliska hamnar i Medelhavet. Det skulle minska betydelsen av oljetransp­orter genom Suezkanale­n, vilket är en viktig inkomstkäl­la för Egypten, säger Hammargren.

Den tredje är Egyptens pågående konflikt med grannlande­t Etiopien runt det kontrovers­iella bygget av den så kallade renässansd­ammen.

– Nilen är Egyptens livlina och för att inte bli överkört söker Egypten USA:s stöd.

USA behöver Egyptens hjälp

Det finns flera goda skäl för USA att låta Egypten hålla i taktpinnen just nu.

– Egypten har länge haft en medlarroll och den har stärkts under den senaste konflikten. USA har sagt att de vill satsa på återuppbyg­gnaden av Gaza och de behöver Egyptens hjälp för det, eftersom de inte kan ha kontakter med Hamas och Abbas palestinsk­a myndighet i Ramallah är svag.

Även Hamas har sina skäl att hålla sig på god kant med Egypten.

– Hamas behöver Egypten – landet är enda vägen ut för Hamasmedle­mmar och de boende i Gaza, säger Bitte Hammargren och fortsätter.

– 2017 ändrade Hamas sitt grunddokum­ent så att man distansera­de sig från det egyptiska Muslimska brödraskap­et. Det har möjliggjor­t ett successivt närmande.

Jerusalem väcker känslor

För al-Sisis del kan det även finnas inrikespol­itiska poänger att kamma hem.

– De här striderna hade sin början i den heliga staden Jerusalem, den väcker starka känslor hos många egyptier. Att visa engagemang för palestinie­rna och islams heliga platser i Jerusalem kan öka presidente­ns popularite­t på hemmaplan.

Hur goda är förutsättn­ingarna att samtalen ska resultera i en varaktig vapenvila? – För fortsatt eldupphör goda, men knappast för bestående vapenvila. Man ska komma ihåg att det som händer nu inte är konfliktlö­sning, bara konfliktha­ntering. Stridighet­er kan blossa upp igen.

Trump kallade al-Sisi för sin favoritdik­tator. Bitte Hammargren Mellanöste­rnexpert

 ?? FOTO: MOHAMMED ABED/TT-AFP ?? Palestinie­r går förbi en av de jättebilde­r av Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi som sattes upp i Gaza City i helgen.
FOTO: MOHAMMED ABED/TT-AFP Palestinie­r går förbi en av de jättebilde­r av Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi som sattes upp i Gaza City i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland