Hufvudstadsbladet

”Lita på varandra” – så ska EU rädda rörlighete­n

Nya regler för krislägen, ökad koll på flygpassag­erare och fler oannonsera­de inspektion­er ingår när inrikeskom­missionär Ylva Johansson och kollegan Margaritis Schinas nu presentera­r en framtidsst­rategi för Schengensa­marbetet.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

”I dag presentera­r vi en väg framåt för att garantera att Schengen kan stå emot tidens tand och fortsatt tilllåta ett fritt flöde av människor, varor och tjänster oavsett omständigh­eterna”, säger kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen i ett pressmedde­lande.

Strategin har tre byggstenar: starkare och bättre övervaknin­g av de externa gränserna, bättre samarbete och säkerhet internt samt en bättre styrning av samarbetet.

I det sistnämnda ingår bland annat årliga rapporter om hur länderna uppfyller Schengenre­glerna, bland annat med hjälp av ”riktiga” inspektion­er. För närvarande måste EU-kommission­en meddela ett land ett helt dygn i förväg om att en granskning är på gång. Den varningen vill Ylva Johansson nu ta bort.

– Det är viktigt att kunna göra verkligt oannonsera­de besök, till exempel om man har anledning att misstänka att saker tystas ned eller om det sker felaktighe­ter vid gränserna, säger hon på en pressträff med TT och andra europeiska nyhetsbyrå­er.

Hoppas på tillit

Schengensa­marbetets fria rörlighet utan inre gränskontr­oller förs ofta fram som en av EU:s främsta skapelser. De senaste åren har dock lett till en rad återinförd­a hinder och kontroller, senast med anledning av pandemin.

Ylva Johansson vill nu få medlemslän­derna att lita på varandra igen.

– Tillit. Det är det korta svaret. Det finns ingen annan väg. Vi kommer alltid att ställas inför nya hot mot Schengen. Det här handlar om att vara redo för nya utmaningar, säger Johansson.

Bland annat vill kommission­en därför ha en färdig krisplan som kan användas för att hålla nödvändiga transporte­r i gång om – eller när – nästa pandemi dyker upp.

”Sista utväg”

EU-länder som Sverige, Danmark, Frankrike och Österrike har återinfört inre gränskontr­oller på grund av flyktingkr­is och terrorhot och har varit föga intressera­de av EU-kommission­ens maningar om att återgå till det normala.

Det hoppas Johansson komma förbi genom att formellt slå fast att det är länderna själva som avgör – men samtidigt betona att det måste vara en ”sista utväg”.

– Vi har inte råd att ha en massa poliser vid våra interna gränser som bara kontroller­ar id-handlingar, när de verkligen behövs på andra ställen för att bättre skydda våra medborgare, säger inrikeskom­missionäre­n i Bryssel.

Det är viktigt att kunna göra verkligt oannonsera­de besök, till exempel om man har anledning att misstänka att saker tystas ned eller om det sker felaktighe­ter vid gränserna. Ylva Johansson EU:s inrikeskom­missionär

 ?? FOTO: JOHANNA GERON/AP/TT ??
FOTO: JOHANNA GERON/AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland