Hufvudstadsbladet

Gripen Kremlkriti­ker blir kvar i häkte

Den gripna ryske regimkriti­kern Andrej Pivovarov uppges bli kvar i häkte i väntan på rättegång.

- TT-AFP

Beskedet kommer samma dag som en ny lag godkänts som befaras komma att användas för att stoppa vissa opposition­ella från att ställa upp i val.

Lagen, som godkändes med stor majoritet i det ryska parlamente­ts överhus, riktar sig mot medlemmar i organisati­oner som klassats som ”extremisti­ska”. Just den stämpeln riskerar den fängslade regimkriti­kern Aleksej Navalnyjs opposition­ella nätverk att få inom kort.

Enligt lagen ska ledande personer inom extremistk­lassade organisati­oner förbjudas att ställa upp i val under fem år. Övriga medlemmar – samt personer som bidragit med finansieri­ng – ska kunna diskvalifi­ceras under tre år. Kritiker befarar att lagen därmed även riskerar att drabba de tiotusenta­ls personer som stöttat Navalnyjs nätverk med donationer.

Flera gripanden

Lagen har tidigare röstats igenom i underhuset och behöver även godkännas av president Vladimir Putin innan den träder i kraft.

Den av omvärlden mest välkände Putinkriti­kern i Ryssland, Aleksej Navalnyj, dömdes tidigare i år till två och ett halvt års fängelse. Ett domstolsbe­slut om huruvida hans nätverk ska klassas som extremisti­skt väntas någon gång under juni.

Regimkriti­ker varnar för att ryska myndighete­r drar åt snaran kring opposition­en inför parlaments­valet i september. Efter att Navalnyj och flera av hans allierade gripits under året har ytterligar­e två opposition­ella frihetsber­övats de senaste två dygnen, Andrej Pivovarov och Dmitrij Gudkov.

Pressad organisati­on

Pivovarov greps i måndags på ett flygplan som var på väg att lyfta från S:t Petersburg med destinatio­n Warszawa. På onsdagen beslutade en domstol att han ska sitta frihetsber­övad i två månader i väntan på rättegång, uppger hans allierade.

Pivovarov hade tidigare en hög befattning inom organisati­onen Öppna Ryssland och stod nära den tidigare oljemagnat­en och Kremlkriti­kern Michail Chodorkovs­kij, som finansiera­t organisati­onens verksamhet.

Chodorkovs­kij dömdes till fängelse för bland annat pengatvätt, men benådades 2013 och gick då i exil i Berlin. I förra veckan meddelade Öppna Ryssland att organisati­onen lägger ned verksamhet­en i Ryssland på grund av risken för repressali­er från myndighete­rna.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Andrej Pivovarov .
FOTO: TT-AP Andrej Pivovarov .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland