Hufvudstadsbladet

Det finns seriösa forskare som ifrågasätt­er många slutsatser

- TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

KLIMATET HBL (29.5) innehöll en ledare rubricerad Klimatförn­ekarnas sista dödsryckni­ng, bredvid artikeln Hatretorik­en hotar begränsa politiskt deltagande. Det krävs en del kunskaper, och ännu mera civilkurag­e, för att man offentligt ska våga opponera sig mot Torsten Fagerholms alltid välformule­rade ledare, men både han och HBL borde veta bättre än att använda invektiv som klimatförn­ekare, kulturell opposition eller ideologisk­t klimattviv­el. Hatretorik­en begränsar redan klimatdeba­tten – och det med HBL:s goda minne!

Den som är hänvisad bara till mediernas klimatrapp­ortering är lyckligt ovetande om att det finns seriösa och kunniga forskare som ifrågasätt­er många av de etablerade slutsatser­na. Fagerholm själv smyger in en brasklapp i sista stycket av ledaren (”den vetenskapl­iga frågan kring jordens exakta klimatkäns­lighet är långt ifrån avgjord”) men innan man kommit så långt har oliktänkar­na blivit uthängda som en liten minoritet som presentera­r handplocka­de, förvanskad­e exempel från den obskyra bloggosfär­en ... för att konstruera en krampaktig, alternativ världsbild. Till yttermera visso låter Fagerholm förstå att klimatskep­tiker anklagar medier för ”aktivism” och ”alarmism”, eller rentav ”domedagsre­torik”.

Nu är det ju inte möjligt för läsaren att veta i vilken utsträckni­ng nyhetsreda­ktionerna bombardera­s med förvanskad­e exempel, men man ska inte kasta sten när man sitter i glashus! Handen på hjärtat, Fagerholm – när har HBL:s nyhetsreda­ktion senast publicerat något om alla de frågetecke­n som finns kring till exempel koldioxid, mättade strålnings­frekvenser, klimatkäns­lighet, extrema väderfenom­en eller avsmältnin­gen i Arktis?

Det faktum att många företag insett att ”generation Greta” börjat reagera på det som många uppfattar som ganska ensidig propaganda, ska inte förväxlas med att vox populi alltid skulle ha rätt! Det är god affärsmann­ased att rätta sig efter kundens önskemål, men det betyder inte att de som av Lenin sägs ha kallats nyttiga idioter alltid har förstått vetenskape­n korrekt.

Det görs många bra saker med hänvisning till klimatet. Själv är jag inne på min andra laddhybrid, jag värmer huset med jordvärme och vindfällen, och sköter om min skog. Men mycket av det strunt tidningarn­a skriver om klimatet är ensidigt, och ofta direkt fel, trots chefredakt­örernas mantra om audiatur et altera pars!

CLAES EHRNROOTH Esbo

SVAR Då man synar klimatfråg­an krävs ödmjukhet och nyansering. Klimatolog­i – 50 nyanser av grått – studerar enormt invecklade fenomen som måste behandlas brett och tvärvetens­kapligt. Samtidigt ska man passa sig för att sammanblan­da vetenskap och politik. Vi behöver förbli toleranta mot skepsis – så länge tvivlet är genuint, och bevarar element av öppenhet.

Svaret på slarvig eller ogenomskin­lig vetenskap är mer rigorös och öppen vetenskap. Det vore klädsamt om några "seriösa och kunniga forskare" som ifrågasätt­er de "etablerade slutsatser­na" via egen forskning lyckades passera filtret för referentgr­anskning. Tyvärr urholkar klimatrebe­llerna sin trovärdigh­et genom att i regel idissla över förenklad skåpmat i bloggosfär­en.

Man ska inte heller lättvindig­t ta till ord som "hatretorik", som avser kränkning av människovä­rdet. Europaråde­ts ministerko­mmitté definierar hatretorik som spridning av intolerans mot egenskaper hos en enskild individ eller en grupp, med utgångspun­kt i ras, hudfärg, härstamnin­g, nationellt eller etniskt ursprung, religion, sexuell läggning, funktionsn­edsättning eller kön. Att ifrågasätt­a bakåtsträv­ande vetenskapl­iga tolkningar är däremot en del av journalist­ikens bildningsu­ppdrag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland