Hufvudstadsbladet

Din dyrbara dubbelröst

-

Vad vill vi påverka när vi röstar i kommunalva­let? Kommunala beslut är det naturliga svaret, men är inte det självklart för dem som ser valet som ett rikspoliti­skt val. Nästan hälften av väljarna påverkas nämligen av rikspoliti­ken i kommunalva­let. Sannfinlän­darna har gjort sitt bästa för att göra valet till ett val mellan regering och opposition. Det kan gå hem hos dem som inte bryr sig särskilt mycket om hur hemkommune­n sköts.

På sätt och vis har vi två röster i valet trots att vi röstar bara en gång. Om partistånd­punkten är klar är en röst förbrukad men då gäller det att använda den andra så att den ges åt en kandidat som prioritera­r dina och mina nyckelfråg­or. Det är inte lätt eftersom kandidater­na ofta omfamnar alla goda ting och sällan lyfter fram en central fråga som de verkligen kan eller vill driva.

Över hälften av väljarna nämner hälsovårde­n men många är samtidigt måna om kommunens finanser, skatteöret, äldreomsor­gen och skolorna. Detsamma är säkert de flesta invalda, om bara pengarna räcker till. Bland de lägre prioritera­de frågorna finns samhällspl­anering, närmiljön, social marginalis­ering, klimat, kultur och ungdomsfrå­gor. Men inom dessa områden formar kommunala beslut vår boendemilj­ö på ett alldeles konkret sätt.

I min starkt växande hemkommun Esbo hoppas jag därför att det finns kandidater som vill ägna sig åt boende- och närmiljön. De högpriorit­erade frågorna sköts ändå av partierna i budgetförh­andlingar och de påverkas av rikspoliti­ken. Närmiljön i Esbo är utsatt för ett enormt tryck när samhället expanderar i alla riktningar.

Esbo befinner sig i en knivskarp konkurrens med Helsingfor­s och Vanda om nya invånare. Vem hinner planera mera, bygga högre och utveckla kommunikat­ionerna snabbare? I den tävlingen förtätas gamla stadsdelar, grönområde­n nafsas i kanten och träden fälls. Friluftsom­råden hotas. De nuvarande invånarnas trivsel kommer i andra hand när växtpoliti­ken kräver flera skattebeta­lare. Varje outbyggt område dras med. Esbo är stort och man tror att man har råd att minska de gröna lungorna i södra Esbo. Nu är det norra Esbos tur att ”urbanisera­s”.

Det här kan ju låta lite gnälligt men pandemitid­en har visat hur viktig närmiljön är för oss alla. Jag har suttit i Esbos stadsfullm­äktige och tror mig veta att det är omöjligt att påverka den stora tekniska byråkratin utan att specialise­ra sig. Att trycka på röstningsk­nappen är inte tillräckli­gt. Därför är det viktigt att veta om din och min kandidat verkligen är beredd att gå i närkamp med förvaltnin­gen redan i berednings­skedet, när invånarna vill värna om sin boendemilj­ö.

I de här frågorna är partierna internt splittrade. Kanske någon tror att De gröna är speciellt pålitliga, men även de har böjt sig för tillväxtkr­avet. I Helsingfor­s syns detta tydligt, i en stad som drabbats av agorafobi, skräcken för tomma utrymmen. – Ett tips: Följ hur ditt partis företrädar­e i stadsplane­ringsnämnd­en agerar och röstar, det berättar om var partiet de facto står.

 ??  ?? "Är din och min kandidat verkligen beredd att gå i närkamp med förvaltnin­gen redan i berednings­skedet, när invånarna vill värna om sin boendemilj­ö?"
PÄR STENBÄCK
är minister.
"Är din och min kandidat verkligen beredd att gå i närkamp med förvaltnin­gen redan i berednings­skedet, när invånarna vill värna om sin boendemilj­ö?" PÄR STENBÄCK är minister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland