Hufvudstadsbladet

Förstör inte Skatudden

- CHRISTIAN BLOM Skatudden, Helsingfor­s

HELSINGFOR­S Tack Matti och Majsa Kunnari för insändaren Håll Södra hamnen levande (HBL Debatt 30.5). Varje gång då vi vandrar, cyklar eller kör in mot Helsingfor­s centrum och Södra hamnen från Brunnspark­sområdet rör vi oss genom det sköraste och vackraste av alla landskap i Helsingfor­s – längs den helt magnifika synaxeln från Olympiakaj­en in mot hamnen med Storkyrkan och Uspenskijk­atedralen i bakgrunden. Hela den här axeln kommer att täppas till då Södra hamnens västra strand byggs ut. Då reglerna för planerings­tävlingen för området fastställd­es i vintras fattade man

beslut om att de kommande byggnadern­a längs med nuvarande kajområde får vara hela 20 meter höga. Axeln mot Norra Esplanaden­s vackra byggnader och kyrkorna försvinner i ett nafs.

Skatuddstr­afiken förvärras kanske inte så mycket av att Stockholms­fartygen får hamnplats där. Samtidigt flyttar ju Viking Express, som går på Tallinn, till Västra hamnen. Det som däremot kommer att täppa till hela Skatudden är de kommande utbyggnade­rna av Skatuddens hela östra strand, med utfyllnad i havet och tusentals med nya invånare. Och innan denna utbyggnad sker kommer ett enormt affärshus på 10 000 kvadratmet­er våningsyta att uppföras (utan arkitektur

tävling) på Kanalgatan 14 intill Filmstifte­lsens byggnad och från Skatuddste­rminalen ända in till Skatuddens inre spets intill presidente­ns slott byggs snart ett parkerings­garage av otroliga mått. Bygget kommer att ta många år med sprängning­ar under halva Skatudden från det nya affärshuse­t på Kanalgatan, längs med Kronbergsg­atan och fram till Allasbassä­ngerna. Och så kommer bygget av UPM:s nya byggnad på Skatuddsst­randen mitt emot Saluhallen. Alla tiotusenta­ls lastbilsla­ss med sprängsten skall transporte­ras bort från Skatudden via parkeringe­ns enda utfart som byggs intill Skatuddens terminal. Stadsplane­ändringarn­a för grottan och de två byggnadern­a är redan slutligt godkända. Generalpla­nen för byggandet på den östra stranden är likaväl godkända och överklagel­serna förkastade av HFD.

I motivering­arna till de här planerna anges att man på det här viset förverklig­ar en havsnära miljö och promenadst­råk. Och för att få politikern­a i staden att godkänna planeändri­ngarna sade man i motivering­arna att Kanalgatan­s byggnad skall få gröntak (vem ser växtlighet­en på 18 meters höjd?) och fasaden på UPM:s byggnad görs av trä. Bägge dessa byggnader initierade­s via planerings­reserverin­gar som gjordes av storföreta­g – inte via kommunala initiativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland