Hufvudstadsbladet

Borde Ekenäs, Karis och Pernå bli självständ­iga kommuner igen?

Politiken är närmare invånarna i små kommuner, men många frågor som är avgörande för dem avgörs inte av fullmäktig­e.

-

– Om vi i Pernå hade vetat om socialoch hälsovårds­reformen före kommunsamm­anslagning­en, hade vi knappast röstat för en sammanslag­ning.

Det sade Pernås sista kommundire­ktör Ralf Sjödahl till HBL 2017.

Pernå är numera en stadsdel i västra Lovisa efter att den slogs ihop med Lovisa, Liljendal och Strömfors 2010.

Sjödahls uttalande kom efter att statens ekonomiska forsknings­central Vatt i sin forskning kommit fram till att kommunsamm­anslagning­arna för drygt tio år sedan inte ledde till några ekonomiska vinster alls.

Kostnadern­a sjönk inte som en följd av den administra­tiva reformen, något som Sjödahl hade förutspått redan 2009.

Vatts studie visade också att ju svagare representa­tion en kommundel hade i fullmäktig­e efter sammanslag­ningen, desto kraftigare minskade jobben inom social- och hälsovårde­n på dess område.

I klartext: Ju färre väljare ett visst område hade, desto mindre makt.

Därför är det inte konstigt att så kallad bypolitik utgör en viktig del av kampanjern­a i årets kommunalva­l, särskilt i de spretiga sammanslag­na kommunerna. Man håller helt enkelt på sitt, och det är rätt naturligt.

Frågan är om kommunsamm­anslagning­arna egentligen var ett misstag, speciellt med tanke på att kommunerna antagligen snart slipper arrangera vården för sina invånare? Skulle politiken som återstår fungera bättre i de gamla kommunerna med sina naturliga gränser, som Ralf Sjödahl trodde?

Sjödahl, som senare blev hög tjänsteman i Lovisa och sedan fullmäktig­eledamot, dog i slutet av förra året och kommer inte kunna se om han blir sannspådd i sin följande prognos: den om att vårdreform­en kommer att misslyckas.

Sjödahl hänvisade bland annat till den besvärliga överföring­en av utkomststö­det från kommunerna till Folkpensio­nsanstalte­n. "Hur ska det inte gå när vården flyttar från kommunerna?", var Sjödahls retoriska fråga.

Ralf Sjödahl var en representa­nt för dem som ser att ny förvaltnin­g tenderar att öka byråkratin. Han hade lett en välmående liten kommun och sett att det fungerar minst lika bra som i stora enheter.

Han var irriterad när politikern­a i Storlovisa inte kom till skott med att balansera ekonomin i tid – kanske för att det fanns många viljor i den sammanslag­na kommunen. Han var irriterad till den grad att han själv lämnade sina politiska uppdrag lite före sin död.

Frågan om var våra gemensamma ärenden ska avgöras är inte helt enkel.

Utveckling­en ha gått mot allt större enheter, dels för att de största städerna vuxit, dels för att många av de små gått samman.

De flesta är säkert överens om att hjärtkirur­gi bäst organisera­s av andra förvaltnin­gsenheter än av den lilla kommunen.

I andra frågor är det knepigare att avgöra vad som är bäst.

Stora kommuner eller enheter har sina fördelar. Ett lite större team av socialarbe­tare är ofta bättre än en eller två socialarbe­tare.Många centrala frågor bestäms samtidigt långt utanför kommunens beslutande organ, vad kommunen än tycker om saken.

I Lovisas fall kan det till exempel handla om järnvägen österut mot Kotka, en tåglinje som radikalt skulle förbättra Lovisas situation.

Lovisapoli­tikerna kan lobba hårt för alternativ­et, men de som avgör frågan väljs inte i kommunalva­let om en och en halv vecka. I den frågan har fullmäktig­eledamöter­na i Lovisa bara biroller. Samtidigt saknar Lovisa helt representa­tion i riksdagen, en viktigare nivå för den här typen av beslut.

Lovisa med sina knappa 15 000 invånare är som en stor stadsdel i Helsingfor­s. Detsamma gäller Karis och Ekenäs i Raseborg.

Helsingfor­sstadsdela­r som Drumsö eller Nordsjö väljer ändå inget eget fullmäktig­e, utan de har liksom Pernå gett över makten till en större enhet, i Drumsös och Nordsjös fall till Helsingfor­s stad.

De 85 fullmäktig­eledamöter­na i Helsingfor­s avgör Drumsös ärenden, på samma sätt som Lovisas 35 ledamöter numera bestämmer om Pernås stora frågor.

Drumsöborn­a funderar inte längre på om de skulle kunna sköta sina ärenden bättre i en egen kommun. Drumsö, en del av Hoplax, blev en del av Helsingfor­s 1946.

Är det också Lovisas, Ekenäs och Karis öde? Att de i förlängnin­gen blir som stadsdelar i huvudstads­regionen i ett allt mer integrerat Nyland?

De nuvarande konstellat­ionerna känns hur som helst som ett mellansked­e. Antingen blir vissa av kommunerna mindre igen, något Ralf Sjödahl kanske hade förespråka­t, eller så uppgår de i något större med tiden.

Det troliga områdesval­et (tidigare känt som landskapsv­alet) om ett knappt år blir första steget mot större politiska organ. Då går till exempel Lovisaborn­a till val jämsides med invånarna i Sibbo, Borgå. Lappträsk, Askola, Mörskom och Pukkila.

”Lovisa med sinaknappa 15 000 invånare är som en stor stadsdel i Helsingfor­s. Detsamma gäller Karis och Ekenäs i Raseborg.”

TIM JOHANSSON

är producent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland