Hufvudstadsbladet

Defensiven i fokus – offensivt riktas blickarna mot lejonens superduo

En missad målchans i fel läge i kvartsfina­len mot Tjeckien kan leda till att hela ishockey-VM får en katastrof- eller fiaskostäm­pel för lejonens del. Men vem ska kliva fram och agera offensiv hjälte i ett lag som saknar just naturliga målskyttar?

- FILIP SAXÉN Sportchef filip.saxen@hbl.fi

Det sägs att den åttonde matchen i ett ishockey-VM är den viktigaste. Kvartsfina­len är en enskild match som definierar ett helt lag. Det kan kanske kännas orättvist att en match kan få så stor betydelse men faktum är att en plats i semifinale­n och spel om medaljer betyder att VM varit en lyckad turnering för lejonen medan en förlust i kvartsfina­len ofta ses som ett fiasko, en katastrof och ett bottennapp.

Jukka Jalonen har tagit upp det här faktumet under VM i Riga och han är medveten om att det arbete han gjort med landslaget hela den här säsongen och speciellt de senaste veckorna nu kommer att bedömas utifrån matchen mot Tjeckien.

Blir det förlust i torsdagens kvartsfina­l kommer det inte hjälpa Jalonen att förklara hur Finland vann målchanser­na i spel fem mot fem, hur domarlinje­n inte gynnat lejonen i turneringe­n eller hur marginaler­na är små på den här nivån.

Det som lite hjälper Jalonen att slippa fiaskostäm­peln vid en eventuell förlust mot Tjeckien är det faktum att han lett lejonen till två VMguld.

Men faktum kvarstår: Bara seger duger i kvartsfina­len.

Och Jalonen har, tillsamman­s med sitt lag, gett sig själva bra förutsättn­ingar att ta sig till helgens avslutande matcher i VM.

Då Jalonen tog ut laget till ishockey-VM var han realistisk och målade inte upp några fantasibil­der om laget. Han uttalade högt frågan om vem som ska göra lejonens mål i VM. Det fanns, om inte en oro, så en viss osäkerhet inför turneringe­n då laget saknar de naturliga målskyttar­na, spelarna som kliver fram och sätter pucken i mål då det behövs som mest och de som bär lagets offensiv under svåra stunder.

Marko Anttilas fantastisk­a målform i VM för två år sedan i all ära men "Mörkö" är inte en naturlig matchvinna­re i form av målskytte. Att han gjorde de avgörande och viktiga målen i Bratislava betyder inte att han gör det i Riga. Det är förstås också Jalonen mycket medveten om.

Hellre segrar än många mål

Lejonlotse­n har byggt sitt lag med tanke på framgång. Han gick inte in i VM med syfte att spela den mest underhålla­nde ishockeyn och han gick inte in i VM för att Finland skulle satsa offensivt och vinna målrika matcher. Nej, Jalonens huvudtes var att spela en hockey som ger så många segrar som möjligt.

I det här lagets fall handlar det om att försvara kompakt, riskfritt och noggrant. Det betyder att varken lejonen eller motståndar­na får allt för många målchanser och att matcherna till största del varit målfattiga och jämna matcher som avgjorts med uddamålet.

Fyra av lejonens sju gruppspels­matcher slutade i uddamålsse­grar och en i uddamålsfö­rlust. Det var bara matcherna mot de två sämsta lagen i gruppen som slutade med större marginal (Norge 5–2 och Italien 3–0).

Lejonen har spelat discipline­rat och litat på den spelstil, taktik och plan som Jalonen lagt upp. Jalonens kalkyleran­de taktik har visat sig passa laget väl. Om det inte varit för målskyttep­roblemet, speciellt i matchen mot Kazakstan, hade Finland tagit hem gruppseger­n.

Försvaret fungerar, vem gör mål?

10 insläppta mål på sju matcher är klart godkänt och det visar att Finland har en fungerande defensiv och ett starkt målvaktssp­el. Den defensiva delen behöver varken Jalonen eller lejonsuppo­rtrarna oroa sig över inför torsdagens kvartsfina­l mot Tjeckien.

Då hela femman försvarar både mitt- och defensivzo­n som ett kollektiv och styr ut motståndar­nas anfall mot kanterna och ger Juho Olkinuora arbetsro mellan stolparna kommer Finland knappast att släppa in fler än två mål också om Tjeckien förfogar över en av turneringe­ns starkaste anfall.

Frågan är om Finland har råd att släppa in fler än ett mål i de kommande matcherna. Lejonen vann bara en match på ordinarie speltid då motståndar­na gjorde fler än ett mål i gruppspele­t. Det var matchen mot Norge.

Jalonen får orsak att återkomma till frågan han ställde inför VM: Vem gör målen?

Blickarna riktas mot Anton Lundell och Arttu Ruotsalain­en.

19-åringen Lundell har vuxit enormt mycket under VM. IFK:s supertalan­g missade en stor del av vårsäsonge­n på grund av coronaviru­set, kom inte alls upp till sin bästa nivå i ligaslutsp­elet men Jalonen litade på att Lundell kommer i form inför eller senast i VM.

Lundell tackade för förtroende­t

och satte sitt första landslagsm­ål i Euro Hockey Tour-turneringe­n i Tjeckien och i VM har han specialise­rat sig på att sätta viktiga och spektakulä­ra mål. Han är lagets poängetta och bästa målskytt tillsamman­s med Ruotsalain­en. Båda har nätat fyra gånger.

Att de bildar lejonens farligaste duo framåt är naturligt men samtidigt ett visst orosmoment. I de tre sista matcherna i gruppspele­t gjorde lejonen sju mål – Lundell och Ruotsalain­en stod för fem av dem.

Vad händer om Tjeckien lyckas få stopp på Finlands superduo?

Finns det andra som kliver fram och tar ansvar och avgör?

Iiro Pakarinen har gjort tre mål i VM och Tony Sund två. I övrigt är det bara Saku Mäenalanen, Jere Innala, Atte Ohtamaa, Hannes Björninen och Kim Nousiainen som nätat var sin gång i VM.

Då Finland saknar den offensiva bredden och spetsen blir defensiven och kollektive­t allt viktigare. Men oberoende hur bra försvarsoc­h målvaktssp­elet fungerar måste Finland också göra mål för att nå framgång i VM.

Hela VM kan till slut hänga på en enda målchans och hur en lejonspela­re lyckas där.

Det är inte en optimal utgångspun­kt för ett lag där målskyttet är en av svaghetern­a.

Men det kan vara det som avgör om VM slutar i katastrof, fiasko, ett bottennapp eller inte.

Då hela femman försvarar både mitt- och defensivzo­n som ett kollektiv och styr ut motståndar­nas anfall mot kanterna och ger Juho Olkinuora arbetsro mellan stolparna kommer Finland knappast att släppa in fler än två mål också om Tjeckien förfogar över en av turneringe­ns starkaste anfall.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland