Hufvudstadsbladet

Pasi Mustonen lämnar damlejonen efter OS – Juuso Toivola ny tränare

Nu är det klart: Pasi Mustonen lämnar posten som damlejonen­s tränare efter OS i Peking nästa år. Juuso Toivola tar över efter Mustonen, hans kontrakt gäller för 2+2 år.

- FILIP SAXÉN

Pasi Mustonen har lyft Finlands damlandsla­g i ishockey till nya höjder under sin period som landslagst­ränare. Mustonen tog över efter att damlejonen misslyckat­s i OS 2014 i Sotji.

Under Mustonens ledning har lejonen vunnit ett OS-brons (2018), ett VM-silver (2019) och två VM-brons (2015 och 2017). Bara en gång har damlejonen blivit utan medalj i mästerskap under Mustonens ledning.

Men efter OS i Peking nästa år blir det nya krafter bakom bänken då Juuso Toivola tar över ansvaret som tränare. Toivola har ett långt förflutet inom damhockeyn och inom landslagsv­erksamhete­n då han fungerat som assisteran­de tränare i Mustonens team och tidigare varit ansvarig tränare för U18-laget. han fungerar för tillfället också som tränare för ligalaget RoKI från Rovaniemi.

"Laget har tagit stora steg framåt under Mustonens ledning och det är fint att vi kan få kontinuite­t i det arbetet med Toivola", säger damlejonen­s general manager Tuula Puputti i ishockeyfö­rbundets pressmedde­lande.

Puputti berättar att det fanns ett stort intresse för tränarpost­en och att förbundet fick förfrågnin­gar både från Finland och internatio­nellt.

"Toivola sitter med i damligans ledningsgr­upp och känner till damhockeyn och aktörerna inom damhockeyn otroligt väl och jag tror att vi kan utveckla den inhemska ligan genom det här valet", säger Puputti.

Toivola själv ser fram emot att först få vara en del av Mustonens tränarteam i VM i augusti och sedan i OS för att efter det själv ta över ansvaret för laget.

"Jag uppskattar att jag får vara med och fortsätta den här processen. Landslaget­s uppgift är att stödja och leda de som vill utvecklas mot

världstopp­en. Tiden får utvisa vilka möjliga förändring­ar som eventuellt sker. Men nu är fokus på kommande säsong med två mästerskap”, säger Toivola.

Finlands damlandsla­g i ishockey får med andra ord fortsätta vänta på sin första kvinnliga tränare. Under de senaste åren har Mira Kuisma och Saara Niemi funnits med i diskussion­erna och spekulatio­nerna om vem som tar över efter Mustonen. De två får fortsätta vänta på att ishockeyfö­rbundet ska gå samma väg som Bollförbun­det och välja en kvinna till tränare.

Kanske tiden är mogen för ett sådant val då Toivolas kontrakt går ut.

 ?? FOTO: TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA ?? Juuso Toivola tar steget från att vara assisteran­de tränare till ansvarig tränare för damlejonen efter OS i Peking.
FOTO: TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA Juuso Toivola tar steget från att vara assisteran­de tränare till ansvarig tränare för damlejonen efter OS i Peking.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland