Hufvudstadsbladet

Sensatione­llt rekord i friidrotts­premiären – ”enorm överraskni­ng”

Elmo Lakka slog Arto Bryggares nästan 37 år gamla finska rekord i 110 m häck.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Elmo Lakka blev kvällens stora namn när friidrotts­säsongen körde i gång på allvar med GP i Jyväskylä. Han slog Arto Bryggares nästan 37 år gamla finska rekord i 110 m häck: 13.31 lyder det nya rekordet.

– Jag har drömt om det här sedan jag var liten pojke. 13.35 har varit i tankarna hela tiden. Men jag hade inte trott att jag skulle slå det i dag, säger en rörd Lakka i Yles tvsändning.

– Det var nog en enorm överraskni­ng för mig.

Bryggare satte rekordet i försöken i OS i Los Angeles 1984, då han vann OS-brons. Rekordet ansågs nästan vara oslagbart.

– Jag ansåg nog att rekordet är väldigt tufft, säger Lakka.

Lakkas gamla rekord 13.49 var från 2019. Det var alltså en ordentlig rekordputs­ning, i svag motvind dessutom. Samtidigt klarade Lakka kvalgränse­n till OS i Tokyo. OSgränsen är 13.32.

– Det underlätta­r förberedel­serna. Jag behöver inte fundera över tiderna. Men jag följer ganska långt samma upplägg. Jag springer i stort sett samma tävlingar som finns i kalendern, säger Lakka till Yle.

Lakkas tid är den fjortonde bästa i världen i år. I Europastat­istiken steg Lakka till trea i år.

I damernas 100 m häck var det upplagt för en duell mellan Annimari Korte och Reetta Hurske. HIFK:s Korte tog segern med tiden 12.94. Även Hurske klarade sig under 13 sekunder: 12.96. Det var svag motvind under loppet.

– Jag är inte nöjd med tiden, men det var nio månader sen den senaste ordentliga tävlingen, och motvind, så det var en ganska svår inledning. I princip var det en bättre säsongstar­t sedan i fjol, säger Korte i Yles tv-sändning.

Borgå Akilles Sara Kuivisto vann 1 500 meter med den utmärkta tiden 4.10,67. IK Falkens Nathalie Blomqvist var tvåa med 4.17,16.

 ?? FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA ?? Elmo Lakka kan börja förbereda sig för OS i Tokyo.
FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA Elmo Lakka kan börja förbereda sig för OS i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland