Hufvudstadsbladet

Alex Schulman och Karin Smirnoff kommer till Helsinki Lit i september

Festivalen Helsinki Lit bjuder i höst på nordiska namn som Jens Lapidus, Alex Schulman, Sofi Oksanen, Lena Andersson, Geir Gulliksen och Karin Smirnoff.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

Den internatio­nella litteratur­festivalen Helsinki Lit är tillbaka för sjunde året i rad, i år som en del av det officiella programmet på Helsingfor­s festspel.

Festivalen äger rum den 3 och 4 september på centrumbib­lioteket Ode i Helsingfor­s som ett gratiseven­emag med en livepublik, i den mån coronarest­riktionern­a tilllåter det i september. Diskussion­erna hålls på tredje våningen på Ode, med en möjlighet att följa dem även via skärm i andra delar av biblioteke­t. Det blir också en separat, mindre scen för författaru­ppläsninga­r.

Bokhandeln Nide kommer att finnas på plats för att sälja böcker.

Festivalen bjuder i år på framför allt nordiska författare. Bland gästerna hittas bland andra deckargiga­nten Jens Lapidus, just nu aktuell med boken Paradis City och en Netflix-serie baserad på genombrott­sboken Snabba Cash. Lapidus kommer att samtala med Sofi Oksanen. Poddaren och författare­n Alex Schulman, som nyss gett ur romanen Överlevarn­a intervjuas av författare­n Elina Hirvonen.

Susanna Alakoski, aktuell med en romansvit om fabriksarb­etare i

Vasa, intervjuas av Koko Hubara, som nyss debuterat med familjerom­anen Bechi. Karin Smirnoff, känd för romantrilo­gin om Jana Kippo och hennes norrbottni­ska släkt, kommer att samtala med Nina Wähä och Krista Kosonen.

Norges stora skildrare av moderna mansroller i romaner som Se på oss nu och Bli snäll igen, Geir Gulliksen, kommer att samtala med festivalch­efen Philip Teir, medan Saara Turunen intervjuar den svenska debutanten Sofia Rönnow Pessah.

Lena Andersson intervjuas av litteratur­podcast-profilen Johanna Laitinen och romanförfa­ttaren Anne Swärd samtalar med Monika Fagerholm.

Dessutom blir det besök av två icke-nordiska författare, då Berlinbase­rade Fernanda Melchor kommer till Helsingfor­s (i samtal med Rosa Liksom), liksom den holländska tungviktar­en Ilja Leonard Pfeijffer, som nu översatts till finska för första gången. Han kommer att intervjuas av Helsingin Sanomats journalist Heikki Aittokoski.

Programmet, exaktare tidtabelle­r och mera om författarn­a finns på www.helsinki-lit.fi

Programmet, inklusive författaru­ppläsninga­r, kommer att kompletter­as i augusti. Närmare instruktio­ner om hur man kan följa programmet digitalt kommer också senare.

 ?? FOTO: JOHAN GUNSÉUS ?? Karin Smirnoff har efter romantrilo­gin om Jana Kippo, som hon ska tala om på Helsinki Lit, nyligen gett ut romanen
■ Sockerorme­n.
FOTO: JOHAN GUNSÉUS Karin Smirnoff har efter romantrilo­gin om Jana Kippo, som hon ska tala om på Helsinki Lit, nyligen gett ut romanen ■ Sockerorme­n.
 ?? FOTO: TALE HENDNES ?? Geir Gulliksen samtalar på
■ Helsinki Lit med Philip Teir.
FOTO: TALE HENDNES Geir Gulliksen samtalar på ■ Helsinki Lit med Philip Teir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland