Hufvudstadsbladet

Sverige öppnar men här är det strängt

- KRISTER UGGELDAHL filmkritik­er

I Sverige öppnar biografern­a för mera publik, medan ökenvandri­ngen i södra Finland fortsätter. Vad är det fråga om? undrar filmkritik­ern Krister Uggeldahl.

Dottern ringde från Uppsala, glad som en lärka. Hon skulle gå på bio – i Sverige, smittsprid­ningens och coronahelv­etets förlovade land. Hittills har restriktio­nerna

varit praktiskt taget lika stränga där som hos oss, men sedan den 1 juni tillåts upp till femtio personer i salongen vilket innebär att även den ledande svenska biografked­jan Filmstaden öppnar.

Så inte i södra Finland, den del av landet där merparten av biopublike­n finns. Här kalibrerar man fortsättni­ngsvis med ett maxtak på sex till tio personer – oavsett storlek på salen och oavsett de säkerhetsa­rrangemang som gjorde att förra hösten avklarades med hedern i behåll, bevisligen utan att starta smittkedjo­r.

Biografbra­nschen har föga överraskan­de protestera­t högljutt, utan att det tagit skruv. Till kören anslöt sig i veckan också Lasse Saarinen från Filmstifte­lsen som i ett öppet brev till regionförv­altningsve­rken, som bestämmer i frågan, undrar om det finns tjänstemän som vill ta död på vår rätt till filmupplev­elser i södra Finland.

Hårda ord – troligtvis även riktade till den färska forsknings- och kulturmini­stern Antti Kurvinen som, till skillnad från sin föregångar­e ”torvminist­ern” och Centerpart­ietslugger­n Annika Saarikko, uppgett att han ”förstår”

kulturfält­ets ilska över publikrest­riktionern­a.

Å andra sidan är Kurvinens händer bundna. Enligt lagen är det regionförv­altningsve­rket med sin i många fall godtycklig­a policy och ingen annan som sätta agendan.

Det kanske låter bra att delegera och låta den lokala expertisen dra upp gränserna. Men de facto har vi ett demokratis­kt problem här.

Politiska beslutsfat­tare kan vi avsätta i val men det gäller inte för tjänstemän som i det här fallet allt mer framstår som ett hemligt sällskap à la Dan Brown.

Ett är säkert: aldrig har man på samma sätt saknat Claes Andersson och Jörn Donner, dessa kulturella och intellektu­ella giganter som, vem vet, hade satt alla dessa kulturlive­ts dödgrävare på pottan.

Dock ska det sägas att det var under Stefan Wallins tid som kulturmini­ster som filmen i Finland fick luft under vingarna.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ökenvandri­ngen på biografern­a fortsätter.
■
FOTO: MOSTPHOTOS Ökenvandri­ngen på biografern­a fortsätter. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland