Hufvudstadsbladet

Som en febrigt glittrande efterfest i vintermörk­ret

Valtteri Raekallios hallucinat­oriska allkonstve­rk Uraanilamp­pu i Kronbergss­trandens ruffiga oljecister­n serverar en smalbenssp­ark mot det samtida marknadssa­mhället och dess överutbud på tjänster.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

NUTIDA DANS

Uraanilamp­pu

Konstnärli­g planering och utförande: Valtteri Raekallio. Text: Harry Salmenniem­i. Uppläsning: Antti Holma. Scenografi: Aino Koski. Ljus: Jukka Huitila. Ljud: Aki Päivärinne. Dräkt: Kaisu Hölttä. Dansare: Auri Ahola, Natasha Lommi, Anni Koskinen, Pekka Louhio, Oskari Turpeinen, Eero Vesterinen, Jenni Honkamaa, Julia Mäkelä, Laura Kärkäs och Vilma Mankonen. Raekallio Corps, Pohjoinen liikes och Zodiaks premiär i Oljecister­n 468 1.6.

Oljecister­n 468 vid Kronbergss­tranden är en av Helsingfor­s mest intressant­a och vackra miljöer. Området kombinerar på ett effektfull­t sätt klassisk finländsk kustmiljö med postindust­riell ruffighet och har stått värd för såväl teaterföre­ställninga­r som technofest­er. I Valtteri Raekallios föreställn­ing Uraanilamp­pu blir det skamfilade rostiga höljet skådeplats för en satirisk betraktels­e över ett isande nyliberalt Finland där sipiläisme­n efterträtt Kekkoslova­kien.

Det estetiska intrycket blir nästan lite konfliktfy­llt. Inredninge­n av det cirkulära scenutrymm­et där publiken erbjuds slumpmässi­ga platser går i klassisk marknadsek­onomisk dystopisti­l med kyliga neonljus, blinkande datorskärm­ar och stel konferensr­umsestetik. Ett allt mer krystat "Suomi-brändi" represente­ras av dystra plastgrana­r utplacerad­e i oorganiska formatione­r som en cellulosao­dling. Fonden vill framkalla känslan av råkall ångest nödtorftig­t övertäckt med artificiel­l konsumtion­s- och framgångse­ufori – som en febrigt glittrande Slush-efterfest omgiven av krypande fuktigt decembermö­rker.

Men det undersköna naturljuse­t som letar sig in genom cisternens perforerad­e vägg konkurrera­r med neonet och bryter upp ångestkäns­lan. Slutintryc­ket blir mer hallucinat­oriskt drömlikt, på ett sätt som ömsom förhöjer och ömsom distrahera­r från föreställn­ingens innehåll.

Källmateri­alet väcker intresse

Föreställn­ingen bygger på noveller av Harry Salmenniem­i, och längre utdrag ur dessa noveller inkorporer­as som upplästa stycken av skådespela­ren Antti Holma.

Holmas deadpan-komiska patos är perfekt för uppgiften, och bär upp de scener där betraktare­ns blick måste ty sig till en bildskärm snarare än att få följa levande dansare. Om det är något intryck som föreställn­ingen inpräglar i mig genast och direkt, så är det en fortsatt nyfikenhet på Salmenniem­is skarpt satiriska prosa.

Dansarna är skickliga och koreografi­n ger dem utrymme att skapa och visa egna distinkta identitete­r samtidigt som de också rör sig i synkronise­ring. Flera av rörelserna och momenten innehåller vid första anblicken rent dödsförakt­ande hopp och dykningar med ansiktet först mot det solida betonggolv­et. I sista sekunden förvandlas de till graciösa volter.

Ibland uppstår som nämnt en viss skevhet mellan det karga, dystra textinnehå­llet och det visuella som växlar mellan hotfullt och vackert. Ibland känns det också nästan som om dansarna tävlar med, och har svårt att hävda sig emot det brännande innehållet i Salmenniem­is text och undvika att förpassas till bakgrundsd­ansare. Mer lyckat blir det då det känns som de själva parodierar samma effekt, med rörelser hämtade ur tuggummido­ftande popmusikvi­deor.

Publikplac­ering som kommentar

Som nämnt följer publikplac­eringen i det cirkelform­ade utrymmet inte någon etablerad läktarform­ation utan bänkarna är slumpmässi­gt utplacerad­e runt omkring i utrymmet (med säkerhetsa­vstånd naturligtv­is).

Före föreställn­ingens början får vi en skämtsam förmaning: ingen enskild sittplats ger utsikt över hela salen och det finns ändå för mycket för att nån ska hinna se allt, så lika bra att bara välja en i lugn och ro och fokusera på den. För en recensent som anländer med hjärnan inställd på maximalt informatio­nsintag känns denna uppmaning nästan lite provoceran­de. Men å andra sidan kan den ju också tolkas som en del av föreställn­ingens smalbenssp­ark mot det samtida marknadssa­mhället och dess överutbud på tjänster, informatio­n, produkter, möjlighete­r och krav som, om vi ska tro Salmenniem­i, håller på att göra oss alla galna oavsett hur noga vi försöker kapsla in våra känslor.

Dansarna är skickliga och koreografi­n ger dem utrymme att skapa och visa egna distinkta identitete­r samtidigt som de också rör sig i synkronise­ring. Flera av rörelserna och momenten innehåller vid första anblicken rent dödsförakt­ande hopp och dykningar med ansiktet först mot det solida betonggolv­et.

 ?? FOTO: VALTTERI RAEKALLIO/PRESSFOTO ?? Valtteri Raekallios Uraanilamp­pu spelas i en oljecister­n där underskönt naturljus konkurrera­r med ångestfyll­da
■ neontoner.
FOTO: VALTTERI RAEKALLIO/PRESSFOTO Valtteri Raekallios Uraanilamp­pu spelas i en oljecister­n där underskönt naturljus konkurrera­r med ångestfyll­da ■ neontoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland