Hufvudstadsbladet

Tove Jansson firas med en festival i Helsingfor­s

- HBL

Bildkonstn­ären, författare­n, Mumindalen­s skapare, visdiktare­n och dramatiker­n Tove Jansson firades med en heldagsfes­tival på Fotografis­ka museet i Stockholm i mars 2020. Veckan därpå var coronaepid­emin ett faktum och begränsnin­gar infördes. Men under festivalen i Stockholm hann planerna på en fortsättni­ng, en festival i Helsingfor­s, börja gro. Nu förverklig­as den.

– Festivalen i Helsingfor­s är inte identisk med den i Stockholm. Vi erbjuder nya samtal och nya infallsvin­klar på Tove, säger producente­n Andrea Reuter.

– Viktigt att påpeka är att festivalen i Helsingfor­s är tvåspråkig och att majoritete­n av programpun­kterna går på finska. Detta eftersom festivalen arrangerat­s på svenska redan en gång.

De queera aspekterna i Tove Janssons konst, hennes inflytande över dagens finskspråk­iga litteratur och en djupdyknin­g i den akademiska forskninge­n kring Tove är några av de teman som avhandlas under festivalen. Christoffe­r Strandberg är programvär­d och bland dem som uppträder finns Mark Levengood, Pirkko Saisio, Anni Sinnemäki, Alma Pöysti och Kaj Korkea-aho.

Festivalen arrangeras på Svenska Teatern den 18 september 2021. Biljettern­a kostar 60 euro. Festivalen arrangeras av Moomin Characters i samarbete med Svenska Teatern.

Filmen Tove, med Alma Pöysti i titelrolle­n, har blivit en hit i Sverige och har på fredag premiär i USA. Andrea Reuter, som producerad­e filmen, har sett en del recensione­r och är urförtjust.

– Recensione­rna har varit översvalla­nde, i synnerhet i The New Yorker, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland