Hufvudstadsbladet

Pét nat – ett mellanting mellan vin och mousserand­e

-

Metoden som används för att tillverka pétillant naturel är urgammal, äldre än den så kallade méthode traditionn­elle som används i bland annat champagne. Vid méthode traditionn­elle jäser man vinet en andra gång med hjälp av tillsatt jäst och socker. Det uppstår ett ganska högt tryck i det mousserand­e vinet, därav den tjocka glasflaska­n och järngrimma­n över korken.

Méthode ancestrale i sin tur, har sedan länge använts i olika former i både Frankrike och Italien. Här stannar man av jäsningen halvvägs och sätter sedan vinet på flaska för att avsluta jäsningen inne i den förslutna flaskan. Man separerar inte heller vinet från jästrester och annat sediment såsom görs vid tillverkni­ng av champagne. Resultatet är således ett grumligt, lätt mousserand­e vin, pétillant på franska. Trycket är lägre och en kronkapsyl används för att stänga flaskan.

Välkända produkter som länge tillverkat­s på detta sätt är till exempel Clairette de Die från Rhone och vin från regionen Gaillac i södra Frankrike.

Ibland hör man lokala varianter på namnet som méthode dioise eller méthode gaillacois­e. Ett annat exempel är lambrusco från Italien. De produkter som traditione­llt görs med méthode ancestrale har ofta restsocker kvar och ganska låg alkoholhal­t, eftersom man inte jäst bort allt socker.

Ofta ett naturvin

Kanske kom denna typ av vin till av misstag, när ett vin som inte hade jäst färdigt blev satt på flaska och man upptäckte att det blev bubbligt. Kanske fick man här idén att utveckla champagnem­etoden där andra jäsningen är mer kontroller­ad när man vet exakt vilken mängd jäst och socker man sätter till och hur högt trycket kommer att bli. Med méthode ancestrale är det lätt hänt att flaskor exploderar i källaren, men nu för tiden har man bättre kontroll genom nerkylning.

På 1990-talet fick méthode ancestrale ett uppsving när vinmakare i Loire började använda sig av den. Då föddes också termen pétillant naturel där ordet naturel syftar på att man inte tillsätter socker vare sig för att starta en andra jäsning eller på slutet för att åstadkomma önskad söthetsgra­d. En pét nat är alltså helt torr.

Man ingriper också väldigt lite under vinmakning­en och därför räknas en pétillant naturel ofta till kategorin naturvin. Vinbarer specialise­rade på naturviner serverar ofta denna dryck som ett mera hantverksm­ässigt alternativ till mousserand­e vin som är framställt på ett mer industriel­lt sätt.

Priset på pét nat är ofta ganska högt, på grund av metodens oberäkneli­ghet, att man inte kan framställa stora mängder på en gång och tillgången kontra efterfråga­n. Men ändå är det absolut en intressant vintyp att prova som känns som ett mellanting mellan ett vanligt vin och ett mousserand­e vin.

Pétillant naturel

■ Familjen Michlits odlar vin i österrikis­ka Burgenland och är en relativt välkänd naturvinsp­roducent även på den finska marknaden. Vinerna är sparsamt prissatta och konsumente­n är inte alltid nödvändigt­vis medveten om att det är ett naturvin hen dricker, bara certifieri­ngen Demeter på flaskan skvallrar om vilka principer som följs. Detta pärlande rosévin gjort på typiska burgenländ­ska blåa druvor som blaufränki­sch och zweigelt är mycket läskande och välbalanse­rat. Riktigt gott till en krämig ost, typ gouda.

Pris: 15,98 euro

523424 Alta Alella Aus Pet Nat

2020. Spanien

■ Gjort på druvan xarel-lo, lokalt kallat pansa blanca. Priset känns kanske mer överkomlig­t när det är en halvflaska. Doft och smak av gröna äpplen, god som aperitif och skulle säkert även fungera bra till lättare fiskrätter. Söt etikett!

Pris: 12 euro (0,375 liter)

En av trenderna inom vinvärlden, Pét nat, har de senaste åren nått även våra breddgrade­r. Hipsterbub­bel, säger en del, överprisat, säger andra. Väldigt gott, säger jag. LINDA NYLUND

vinexpert

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Pétillant naturel, eller pét nat i vardagligt tal, är egentligen nygamla bubblor. Det är mousserand­e vin framställt enligt en urgammal metod som har blivit trendig igen.
FOTO: MOSTPHOTOS Pétillant naturel, eller pét nat i vardagligt tal, är egentligen nygamla bubblor. Det är mousserand­e vin framställt enligt en urgammal metod som har blivit trendig igen.
 ??  ?? 911777 Meinklang Pet Nat. Österrike
911777 Meinklang Pet Nat. Österrike
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland