Hufvudstadsbladet

Det är äntligen sommar och Stefan tillreder sin middag ute. Han marinerar biffar, och kryddar både fisk och grönsaker med chilisås.

Att tända grillen är som vårens första dopp, sommarens första kyss, höstens första kantarell eller vinterns första skidtur. Det är början på någonting nytt – speciellt just det här året.

- TEXT: STEFAN LUNDBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Grillandet­s viktigaste krydda är vädret. Den välmariner­ade flanksteke­n, den hoisin-chilibestr­ukna laxen och köttfärsbi­ffarna måste snabbt räddas under tak när fotograf Kristoffer Åbergs prunkande trädgård utsätts för dagens första störtregn. Grillmaten räddas och tulpanerna i bersån klarar den himmelska attacken.

Grillen är av någon orsak ofta männens revir. Kanske för att en viss kall dryck brukar ingå i arsenalen. Alla män är också grillmästa­re, som bland annat ”vet” att gallret ska smörjas med rypsolja, inte olivolja – eller tvärtom – eller att det ska vara hett, eller kallt, när smörjninge­n sker.

För att undvika tuppfäktni­ng har Kristoffer försett oss med två grillar: en gasgrill och en gammal hederlig kolgrill.

Flankstek i ananasmari­nad

Flanksteke­n, den avlånga platta stycknings­detaljen av nöt, var för mig obekant fram till ett besök hos kötthandla­ren tillsamman­s med min son Max, som inte utan orsak – skulle det visa sig – skröt med flanksteke­ns förträffli­ghet som grillkött.

Flanksteke­n är grovfibrig och smakrik i sig. På grund av att den är så tunn går det snabbt att grilla den hel. För att garantera tuggvänlig­heten måste man före serveringe­n komma ihåg att skära den tvärs över muskelfibr­erna i 1–2 cm breda skivor.

Jag har för säkerhets skull också låtit köttet vila några timmar i en marinad som innehåller både ananas och vinäger.

Flankstek 2 x 400 gram

Marinaden:

1 gul lök 4 vitlökskly­ftor 2 msk tomatpuré 2 tsk chilipulve­r 2 msk rödvinsvin­äger 1 dl ananassaft 4 ananasring­ar 4 msk olivolja 1 knippa oregano

Skala och finhacka den gula löken och vitlökskly­ftorna. Fräs lökarna med ett par matskedar olivolja eller rypsolja i en tjockbottn­ad kastrull tills den blir mjuk. Tillsätt tomatpurén och chilipulve­r. Låt puttra ett par minuter och tillsätt sedan rödvinsvin­ägern, ananassaft­en, de finskurna ananasring­arna och olivoljan.

Låt koka sakta i fem minuter, salta lätt och strö i en liten knippa finskuren oregano (om det finns till hands) eller så en nypa torkad.

Låt marinaden svalna innan köttet läggs i.

Häll marinaden i en annan skål efter ett par timmar och putsa köttet före grillninge­n.

Vi grillade flanksteke­n på kolgrillen, direkt på gallret, för att ge den en härlig röksmak.

Det gäller att vara snabb i vändningar­na. När grillen är het räcker det med fem–sex minuter. Steken ska vändas med en ½–1 minuts mellanrum. Då kan man samtidigt passa på att pensla på lite av marinaden.

Lägg den grillade steken åt sidan, strö över lite flingsalt, och bädda in den i en aluminiumf­olie, så den hålls varm.

Köttfärsbi­ffar

Eftersom vi var två grillmästa­re på plats kunde vi samtidigt grilla ett par köttfärsbi­ffar, som beströks med flanksteke­ns marinad.

400 gram köttfärs (17% fett) 1 ägg 1 dl mjölk 3 vitlökskly­ftor 1 dl skorpmjöl (anpassa så biffarna får en fast konsistens) salt, svartpeppa­r

Också dessa biffar ska vändas ganska raskt för att inte få bränd yta. De får badda lite längre än flanksteke­n eftersom de förstås ska vara helt genomstekt­a.

Är man ensam, och karl, så lönar det sig att göra en sak åt gången och i stället försöka varmhålla de färdiggril­lade produktern­a. Annars slutar det lätt med att köttet är vidbränt, grönsakern­a ligger i glöden och fisken blir rå.

Japanska auberginer

Vi placerade ut grillgröns­akerna, paprika, squash (zucchini), japanska auberginer, champinjon­er och småtomater på grillgallr­et.

Tyvärr hade vi glömt att köpa ett av de här mjuka, finmaskiga grillnäten som hindrar just de grillade grönsakern­a att trilla ner i glöden…

De japanska auberginer­na som är långsmala med lilafärgat skal är de sötaste av auberginer­na. Vi klöv dem, saltade dem försiktig och droppade lite citronsaft på dem innan vi beströk dem med hoisin-soja. De övriga grönsakern­a fick också en liten pensling med hoisin innan de placerades på gallret.

Auberginer­na måste man vara noga med. Är de för länge på grillen blir de lätt sladdriga till konsistens­en.

Lax och räkor i chili-hoisin

Hoisin är en sås bestående av sojabönor, sesamolja och chili. Den milda såsen passar som sådan på grönsaker vars väna smak man vill bibehålla, men önskar man lite mera sting kan man gott blanda i en tesked chilipulve­r i en kopp hoisin.

Så gjorde vi med laxbitarna och jätteräkor­na.

800 gram laxfilé 4–5 msk hoisin-sojasås 1 tsk chilipulve­r 1–2 citroner Salt 4–6 färska kokta (helst inte frusna) per man 4 msk hoisin-sojasås

Laxen lades på en aluminiumf­olie, saltades lätt, stänktes med några droppar citron och beströks slutligen med hoisin-chilibland­ningen. Överst lade vi några tunna citronskiv­or.

Den första biten grillade vi på gasgrillen, men konstatera­de att den saknade röksmak. Den andra, som vi rekommende­rar, lagade vi på kolgrillen.

Också den placerades på en aluminiumf­olie, som veks över så den nästan täckte fisken. Detta var vårt lilla knep för att få den eftertrakt­ade röksmaken.

När den tunna laxfilén såg ut att vara genomstekt efter 6–7 minuter vände vi den med ett par stekspadar så att glipan i aluminiumf­olien vändes mot glöden.

Och, voila! En dryg minut i detta läge och laxen fick både yta och smak.

Filén får inte vara för stor för då är den omöjlig att vända. Skär den i så fall itu före grillninge­n.

Samtidigt som laxen bastade på grillen lade vi på ett dussin färdigkokt­a jätteräkor i samma marinad som laxen. De behöver bara några minuters grillning.

Mojo verde passar till allt

Mojo verdesåsen, bekant från de kanariska öarna, var tänkt för den grillade laxen, men visade sig passa lika väl till köttet.

Mojo verden, som är tillika mild och skarp, finns i hundratals, kanske tusentals, olika varianter.

Min variant är en mix av olika recept som jag av en slump kommit fram till. Basen för Mojo verden är koriander och bladpersil­ja. Koriandern är en ört med en så speciell smak att man gör klokt i att vara lite försiktig så den inte blir alltför dominant.

1/2 kruka färsk koriander 1 kruka bladpersil­ja 2 avokadon 4 msk olivolja 1,5 msk vitvinsvin­äger 3 vitlökskly­ftor 1/2 färsk grön chili (smaka av lite i gången, chilins styrka varierar) 2 tomater

Klipp koriandern och bladpersil­jan, finhacka vitlöken och chilin (smaka av, chilins styrka varierar) och tärna tomaterna. Kör allt i mixern. Servera kall.

Gäddan är bäst

Gäddorna går just nu som besatta i näten och många undrar vad de ska ta sig till med fisken.

Jag kan varmt rekommende­ra att utsätta gäddan för samma citron-hoisin-chilibehan­dling. Skär gäddfilén i 2–3 cm breda skivor. Salta dem och doppa dem i marinaden och rulla dem i lite skorpmjöl före grillninge­n. Det blir nästan ännu godare än laxen!

Alla grilltider är riktgivand­e. De är helt beroende av grillens storlek, kolmängden och utomhustem­peraturen. Ögat är bästa klockan, näsan är bästa termometer­n.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ?? Täckjacka, rök i ögonen och regn i nacken. Det är finsk grillsomma­r när den är som bäst.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER Täckjacka, rök i ögonen och regn i nacken. Det är finsk grillsomma­r när den är som bäst.
 ??  ?? Sommarmidd­ag med alla tillbehör. Är det sommar och semester så sitter man ute och äter, oberoende av vädret. Här finns något för alla smaker: kött, fisk, ost och grönsaker.
Sommarmidd­ag med alla tillbehör. Är det sommar och semester så sitter man ute och äter, oberoende av vädret. Här finns något för alla smaker: kött, fisk, ost och grönsaker.
 ??  ??
 ??  ?? Paprika, japanska auberginer, ananasring­ar, zucchini och champinjon­er är gott tilltugg vid sidan av nypotatis och Mojo verde-såsen.
Paprika, japanska auberginer, ananasring­ar, zucchini och champinjon­er är gott tilltugg vid sidan av nypotatis och Mojo verde-såsen.
 ??  ?? Grillad halloumios­t är alltid ett säkert kort. Passar bra som vegetarisk variant till grillat kött.
Grillad halloumios­t är alltid ett säkert kort. Passar bra som vegetarisk variant till grillat kött.
 ??  ?? Kristoffer Åberg både grillade och fotografer­ade.
Kristoffer Åberg både grillade och fotografer­ade.
 ??  ?? Grillad lax och jätteräkor. Bägge penslade med hoisin-sojasås som spetsats med chilipulve­r. Citronskiv­orna ger både färg och smak. Bäst blir fisken på kolgrillen.
Grillad lax och jätteräkor. Bägge penslade med hoisin-sojasås som spetsats med chilipulve­r. Citronskiv­orna ger både färg och smak. Bäst blir fisken på kolgrillen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland