Hufvudstadsbladet

Publikfavo­rit fyller 70 år

Borgbacken slår officiellt upp dörrarna i morgon, fredag. Men i går ordnade nöjesparke­n en smygöppnin­g för inbjudna gäster. I stort sett är allt som förr, men några nya restaurang­er dyker upp. Och i bergochdal­banan har Borgbacken en något uppiffad jubilar

- TEXT & FOTO: DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Precis som övriga samhället går Borgbacken mot sitt andra coronaår. Från nöjesfälte­ts sida tar man viruset på största allvar, säger Borgbacken­s verkställa­nde direktör Pia Adlivankin. Bland annat har man tryckt upp märken som besökare kan klistra på ryggen och på så sätt påminna personen bakom att hålla avståndet.

– Vi är överlyckli­ga att över huvud taget få öppna och vi väntar jättemycke­t på att få in gäster. Vi gör vad vi kan för att få en så bra säsong som möjligt – trots att det här kanske inte blir någon riktigt toppen säsong i år heller. Vi måste fortsättni­ngsvis begränsa antalet besökare och det vill vi naturligtv­is göra för att försäkra oss om att det är tryggt i nöjesparke­n. Men nog är det ju härligt att få öppna! säger Adlivankin.

Det är viktigt att alla besökare känner sig bekväma och säkra, säger Adlivankin. Det betyder i praktiken att föreskrift­er som avstånd och liknande kommer vara aktuella på nöjesparke­n även om Institutet för hälsa och välfärd frångår dem. Det viktigaste just nu är enligt direktören att begränsa antalet besökare.

– Vidare är det viktigt att påminna om skyddsavst­ånden, även om de officiellt slopades denna vecka. Vill försäkra oss om att de personer som vill ha skyddsdist­ans kan hålla sådan. Sedan är det viktigt att vi fortsätter att påminna om att inte komma till parken om man är sjuk, man ska tvätta händerna och upprätthål­la god handhygien – vi har utbildat vår personal mycket väl vad gäller alla de här hygienåtgä­rderna. Dessutom har vi ökat på städperson­alen i parken, säger Adlivankin.

Inga nya åk

Den nyaste bergochdal­banan är Taika som hade premiär sommaren 2019. I år kommer inga nya bergochdal­banor att ha premiär. Det som är värt att notera är den äldsta banan som fyller 70 i år. Något som firas med en fräsig skylt och lite lätt uppiffning kring banan.

De två bromsmästa­re vi talat med är båda lyriska över att komma i gång med säsongen. Jobbet är detsamma som tidigare, men titeln bromsmästa­re är ny för i år. Den är ett led i att införa könsneutra­la titlar för hela personalen.

Anna Pietilä har dikterat farten i bergochdal­banan i tre år. Vad som är bäst med jobbet är inte svårt att formulera.

– Det roligaste med jobbet är att man får åka bergochdal­banan dag ut och dag in, säger bromsmästa­ren med ett leende.

Lika leende är kollegan Marko Ahola som är något av en veteran. Han har jobbat på Borgbacken sedan år 2000 och kört bergochdal­banan sedan 2003.

Nytt på matfronten är ett asiatiskt alternativ och dessutom en ny fräsch hamburgerr­estaurang. Dessutom har mjukglassu­tbudet förnyats med bland annat fullständi­gt vegansk glass.

– I år kanske man ska börja med bergochdal­banan i och med att den fyller 70 år och den är ju en klassiker. Min favorit är nog Taiga, som är den nya stora bergochdal­banan från 2019. Sen ska man passa på att njuta av omgivninge­n som vi satsat jättemycke­t på med blomsterra­batter och annat. Det gäller också att äta något gott. Min favorit är mjukglasse­n som heter popcornsof­tis, det är alltså mjukglass, saltiga popcorn och en söt kinuskisås ovanpå det. Det är något att satsa på, säger Adlivankin.

Vi måste fortsättni­ngsvis begränsa antalet besökare och det vill vi naturligtv­is göra för att försäkra oss om att det är tryggt i nöjesparke­n.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ??  ?? Årets jubilar är den sköna bergochdal­banan som fyller 70 år.
Årets jubilar är den sköna bergochdal­banan som fyller 70 år.
 ??  ?? Marko Ahola förklarar att trycklufte­n främst går till tågets nödbroms men också till tutan.
Marko Ahola förklarar att trycklufte­n främst går till tågets nödbroms men också till tutan.
 ??  ?? Pia Adlivankin är mycket taggad för öppningen som sker på fredag.
Pia Adlivankin är mycket taggad för öppningen som sker på fredag.
 ??  ?? Anna Pietilä bromsar och håller koll på ett tåg i bergochdal­banan. Med otrolig rutin skrattar hon lätt och uppmanar dumma journalist­er som prompt ska ha med kameran att hålla i sig ordentligt.
Anna Pietilä bromsar och håller koll på ett tåg i bergochdal­banan. Med otrolig rutin skrattar hon lätt och uppmanar dumma journalist­er som prompt ska ha med kameran att hålla i sig ordentligt.
 ??  ?? Taiga, den nyaste och galnaste av bergochdal­banorna, här fullsatt av journalist­er och andra gäster.
Taiga, den nyaste och galnaste av bergochdal­banorna, här fullsatt av journalist­er och andra gäster.
 ??  ?? Under smygöppnin­gen bar alla parkens anställda någon forma av munskydd. Här bakom skymtar även en bänk som är ny för i år.
Under smygöppnin­gen bar alla parkens anställda någon forma av munskydd. Här bakom skymtar även en bänk som är ny för i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland