Hufvudstadsbladet

Båda kvinnorna döms för Eckerömord­et

Långtidsar­betslöshet­en fortsätter öka trots att arbetslösh­eten minskar. Ju längre pandemin fortsätter desto större är riskerna för att arbetslösh­eten blir strukturel­l.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Frågan är om kommunsamm­anslagning­arna egentligen var ett misstag, speciellt med tanke på att kommunerna antagligen snart slipper arrangera vården för sina invånare? Tim Johansson i krönikan på sidan 15

Redan nästa år förväntas sysselsätt­ningsgrade­n nå samma nivå som före coronakris­en, enligt en prognos gjord av Arbets- och näringsmin­isteriet. Det tar däremot ytterligar­e ett år innan antalet sysselsatt­a når samma nivå som före pandemin, vilket beror på att antalet finländare i arbetsför ålder minskar.

Prognosen är positivare än ministerie­ts senaste prognos från i höstas, men coronapand­emin och eventuella fortsatta restriktio­ner innebär stora frågetecke­n.

Återhämtni­ngen på arbetsmark­naden har redan börjat och jämfört med de senaste lågkonjunk­turerna sker återhämtni­ngen snabbt. Det hänger ihop med att coronakris­en ser så annorlunda ut, sade Liisa Larja, specialsak­kunnig vid Arbets- och näringsmin­isteriet, då rapporten presentera­des på onsdagen.

– Coronakris­en har främst drabbat servicebra­nschen, jämfört med finanskris­en och eurokrisen då problemen var mer strukturel­la.

Arbetskraf­tsbrist redan nu

Bristen på arbetskraf­t har minskat en aning under krisen, men förutspås öka i snabb takt igen då ekonomin fortsätter växa. Ett stort problem är att allt färre finländare är i arbetsför ålder, vilket främst beror på befolkning­sstrukture­n och den låga nativitete­n.

Det är fler personer i arbetsför ålder som flyttar till Finland än som flyttar bort, men enligt prognosen räcker det inte för att arbetskraf­ten ska öka. För att åtgärda problemen har regeringen slagit fast målsättnin­gen att fördubbla arbetskraf­tsinvandri­ngen.

– Redan nu har vi akut brist på

personal i till exempel vårdbransc­hen. Det behövs snabba åtgärder och nytänk på arbetsmark­naden för att lösa problemen, säger Larja.

Coronakris­en slog till för drygt ett år sedan. I sysselsätt­ningsstati­stiken räknas personer som långtidsar­betslösa efter att ha varit arbetslösa eller permittera­de i ett år, vilket innebär att långtidsar­betslöshet­en nu förväntas öka klart. Det sker trots att arbetslösh­eten överlag förväntas minska. År 2023 förväntas långtidsar­betslöshet­en sjunka igen. Enligt prognosen når långtidsar­betslöshet­en en nästan lika hög nivå som rekordåret 2015.

Arbetslösh­eten bland unga följer i stort sett samma mönster som arbetslösh­eten överlag och förväntas minska i takt med att samhället öppnas upp och ekonomin växer.

Osäkerhete­n i prognosen är ändå stor och hänger främst ihop med coronapand­emin och eventuella restriktio­ner. Om samhället öppnar upp kan exempelvis permittera­de återvända till arbetet i snabb takt, men om restriktio­nerna fortsätter kan utfallet bli betydligt dystrare.

– I prognosen räknar vi med att alla restriktio­ner slopas till hösten, men det finns en uppenbar risk för att pandemin fortsätter vilket kommer att öka antalet långtidsar­betslösa. En av de största riskerna är att den förlängda arbetslösh­eten leder till strukturel­l arbetslösh­et, säger Minna Ylikännö, specialsak­kunnig vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland