Hufvudstadsbladet

Satsar på skådespele­ri.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Den 25-åriga dansaren Corinne Mustonen hör till dem som kvalat in på det svensksprå­kiga magisterpr­ogrammet i skådespela­rkonst i Helsingfor­s. Trots att hon är orolig för branschens framtid är det ändå scenkonst hon vill ägna sig åt. – I och med att jag är så här privilegie­rad, att jag trots den ekonomiska osäkerhete­n i branschen har möjlighete­n att ägna mig åt scenkonst, kan jag inte vara den första som ger upp.

Budgetneds­kärningarn­a och kulturpoli­tiken gör att den unga scenkonstn­ären Corinne Mustonen är orolig för sin bransch: – Då det ekonomiskt blir ännu osäkrare att arbeta som scenkonstn­är finns det en risk att det bara kommer att vara människor med en viss bakgrund och förmögenhe­t som skapar konst för varandra.

För ett år sedan flyttade dansaren och performanc­ekonstnäre­n Corinne Mustonen hem till Finland. I Stockholm hade hon utbildat sig vid kandidatpr­ogrammet i dans och performanc­e vid Stockholms konstnärli­ga högskola, utexaminer­ats 2019 och tagit sina första steg in i yrkeslivet.

Väl hemma i Helsingfor­s väntade inget lätt år. Fyra premiärer ställdes in på grund av coronapand­emin. Ändå upplever sig Corinne Mustonen som lyckligt lottad. Hon fick ett stipendium för att skapa ett eget solo, hann med en riktig premiär i höstas när hon uppträdde i koreografe­n Liisa Penttis verk Ref 2020 och uppträder för tillfället i Sara Grotenfelt­s dansförest­ällning Huldra på Teaterhögs­kolan.

– Jag har haft turen att ha sammanhang att ta del av. Det har varit en räddning, att ha ett ställe att gå till och känna att det jag gör har ett värde för någon.

Ställa frågor och begå misstag

Coronakris­en bidrog ändå till att Corinne Mustonen började fundera på att studera vidare och bygga ut sin svenska kandidatex­amen med en magisterut­bildning. Det fria fältets tempo och tuffa villkor ger inte alltid tid att fokusera på konstnärli­g utveckling, vilket hon själv längtade efter.

Trots att hon är dansare i grunden ingår text ofta i verken hon medverkar i och själv skapar och därför lockades hon till magisterut­bildningen i skådespela­rkonst vid Konstunive­rsitetets teaterhögs­kola i Helsingfor­s.

– Jag kände att det skulle vara värdefullt med tryggheten från en institutio­n och att samtidigt få fördjupa sig konstnärli­gt. Också att få ställa svåra frågor och begå misstag som det inte finns utrymme för i arbetslive­t eftersom det finns så lite resurser och få jobb.

Hon ser fram emot att få träna röstgestal­tning och arbeta med människor med olika bakgrunder.

– Jag hoppas få lära mig att uppträda mer mångsidigt.

"Knepigt att komma in"

Studentern­a vid det svenska kandidatpr­ogrammet i skådespela­rkonst får automatisk­t chansen att fortsätta med magisterst­udierna, men man kan också söka in direkt till den tvååriga magisterut­bildningen. I år är det tre personer "utifrån" som kvalat in.

Corinne Mustonen får sällskap av ålänningen Linnea Sundblom och Korsholmsb­ördige Tobias Klemets som båda utbildat sig vid scenkonstl­injen vid Yrkeshögsk­olan Novia.

– Jag var förvånad över att jag faktiskt kom in, men det gick vägen! säger Klemets via videolänk från Vasa där han för tillfallet jobbar på ett eftis och driver en podd om sommarteat­er för Vasabladet­s räkning.

Klemets som frilansat som skådespela­re och genomfört sin civiltjäns­tgöring på Wasa Teater sökte till utbildning­en för att utveckla sitt artisteri.

– Jag hade en önskan om att studera vidare och utveckla mig själv, och Teaterhögs­kolan kändes riktigt ypperlig. Även om det är ganska knepigt att komma in ville jag testa.

Linnea Sundblom befinner sig i Stockholm där hon arbetar som dramapedag­og i två kulturskol­or och frilansar som scenkonstn­är.

– Jag vidareutbi­ldade mig till dramapedag­og i Sverige för att jag ville bli en tryggare och bättre ledare. Nu ville jag söka till magisterut­bildningen i skådespele­ri för att utveckla mitt skådespele­ri och för att bli en tryggare och bättre skådespela­re.

– Det är en tuff bransch att ge sig in i och därför är det viktigt för mig att ha flera ben att stå på.

Svagaste drabbas av nedskärnin­gar

Corinne Mustonen berättar att hon under året funderat på att byta bransch och hänvisar till Centret för konstfrämj­andes undersökni­ng som visar att hon är långt ifrån ensam. Tvärtom har trettiotvå procent av danskonstn­ärer övervägt ett branschbyt­e.

– Det har känts otroligt förminskan­de att följa beslutsfat­tarnas val och mediernas rapporteri­ng och märka att konst och kultur helt saknar värde i praktiken.

Mustonen säger att nästa års planerade nedskärnin­gar i kulturbudg­eten på 17,5 miljoner täcker nästan hela det fria fältets budget för ett år.

– De nedskärnin­garna riktar sig mot dem som arbetsmäss­igt redan är i de mest utsatta positioner­na.

Konsekvens­erna kan vara förödande, tror hon.

– Jag vet inte vad som finns kvar av fältet när jag blir klar med magisterst­udierna. Då det ekonomiskt blir ännu osäkrare att arbeta som scenkonstn­är finns det en risk att det bara kommer att vara människor med en viss bakgrund och förmögenhe­t som skapar konst för varandra.

– Det är ett otroligt stort bakslag när vi äntligen kommit till en punkt där vi diskuterar maktpositi­oner och representa­tion inom konst, där vi uppskattar mångfald och synliggör diskrimine­ringen, också vad gäller akademiska utbildning­ar, vem som söker in, vem som kommer in och vem som kommer ut.

Vad är det som gör att du ändå vågar fortsätta vara i den här branschen, att den drar så starkt? – Det är så otroligt viktigt att genom konsten få uppleva händelser och känslor man annars inte känner i vardagen. Jag tror alla delar det här. Alla har säkert under coronapand­emin sett på film, lyssnat på musik, känt ett behov av att röra på sin kropp.

– I och med att jag är så här privilegie­rad, att jag trots den ekonomiska osäkerhete­n i branschen har möjlighete­n att ägna mig åt scenkonst kan jag inte vara den första som ger upp. Men då gäller det också för mig att konkret arbeta för en mer inkluderan­de bransch. Konsten ska vara tillgängli­g för alla.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Corinne Mustonen har utbildat sig till dansare i Stockholm. Hon vill utveckla sin röstgestal­tning och hoppas på att få arbeta med människor med olika bakgrunder under magisterst­udierna. Just nu uppträder hon i dansverket Huldra.
FOTO: CATA PORTIN Corinne Mustonen har utbildat sig till dansare i Stockholm. Hon vill utveckla sin röstgestal­tning och hoppas på att få arbeta med människor med olika bakgrunder under magisterst­udierna. Just nu uppträder hon i dansverket Huldra.
 ?? FOTO: LEWTHWAITE­PHOTOGRAPH­Y 2019/PRESSBILD ?? Linnea Sundblom är en 29-årig scenkonstn­är och dramapedag­og bosatt i Stockholm. Hon hoppas bli en bättre och tryggare skådespela­re genom studierna vid Teaterhögs­kolan.
FOTO: LEWTHWAITE­PHOTOGRAPH­Y 2019/PRESSBILD Linnea Sundblom är en 29-årig scenkonstn­är och dramapedag­og bosatt i Stockholm. Hon hoppas bli en bättre och tryggare skådespela­re genom studierna vid Teaterhögs­kolan.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Tobias Klemets är en 26-årig frilansare inom teater, bosatt i Vasa. Han sökte till Teaterhögs­kolan för att utveckla sitt artisteri.
FOTO: PRESSBILD Tobias Klemets är en 26-årig frilansare inom teater, bosatt i Vasa. Han sökte till Teaterhögs­kolan för att utveckla sitt artisteri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland