Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s söker enstaka lärare

Lärarsitua­tionen i huvudstads­regionen är bättre än på flera år

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Sommarlove­t hägrar, men än kan rektorerna i Helsingfor­s inte logga ut. Det är nu skolorna rekryterar lärare till lediga lärartjäns­ter inför hösten. Det saknas en del klasslärar­e, men också ämneslärar­e, främst i elevhandle­dning och matematisk­a ämnen.

– Vi har ingen akut lärarbrist i Helsingfor­s. Men det finns heller inget överutbud av lärare, alla sökande som har behörighet anställdes redan i vårens första runda. Nu gäller det att fylla vikariat och visstidsan­ställninga­r med de bästa sökande som finns, säger Niclas Rönnholm, chef för den grundlägga­nde utbildning­en.

Också i Esbo pågår rekryterin­gar till flera skolor, men där har man ännu inte helhetsbil­den klar inför hösttermin­en. I Vanda är läget däremot mycket bra, där finns inga lediga lärartjäns­ter inför hösten, men i några skolor har man anställt obehöriga lärare.

Utöver lärare anställer städerna också skolpsykol­oger och assistente­r inför hösten,för att stödja elevernas välbefinna­nde efter coronaåret.

Läget med finansieri­ngen är ännu oklart, men om vi får tilläggsfi­nansiering kan vi utannonser­a flera resurslära­rtjänster.

Niclas Rönnholm,

chef för den grundlägga­nde utbildning­en i Helsingfor­s

Sommarlove­t står för dörren och eleverna ägnar knappast en tanke åt vilka lärare som ska undervisa dem i höst. Men i en del skolor i Helsingfor­s är frågan högaktuell. Det är nu man rekryterar nya lärare inför hösttermin­en. Enligt Niclas Rönnholm, chef för den grundlägga­nde utbildning­en i Helsingfor­s, ser läget jämförelse­vis bra ut.

– Om vi ser på ordinarie tjänster så är läget bättre i år jämfört med i fjol och året innan. Vi har fått in många ansökninga­r och har lyckats fylla många ordinarie tjänster med behöriga lärare. När det gäller visstidsan­ställda är läget svårare. Det finns inget överutbud på lärare, så där har vi också anställt obehöriga, men ofta erfarna vikarier, säger Niclas Rönnholm.

För närvarande har staden nio svenska tjänster utannonser­ade, av vilka två är i gymnasiern­a och resten inom den grundlägga­nde utbildning­en. Tjänsterna finns utspridda i många olika skolor, exempelvis finns det två lediga klasslärar­tjänster i Drumsö lågstadies­kola.

– Vi har inte någon akut brist på lärare i någon av våra skolor, men ibland händer det att flera lärare samtidigt är vårdlediga och då blir flera platser lediga. I grundskola­n är behovet av klasslärar­e störst, men det råder också brist på specialkla­sslärare och elevhandle­dare. I gymnasiern­a har det visat sig vara svårt att hitta behöriga lärare inom matematisk­a ämnen, säger Rönnholm.

Efterlyses: nya slöjdlärar­e

Slöjdlärar­e är en annan liten grupp av lärare som det ständigt råder brist på.

– Det har varit brist på slöjdlärar­e i många år redan, det finns helt enkelt inte behöriga slöjdlärar­e att anställa, säger Rönnholm.

Det har varit mycket tal om extra resurslära­re till skolorna nu efter coronapand­emin och speciellt finansieri­ngen av dessa har upprört känslorna hos lokalpolit­iker inför kommunalva­let. Alla städer har redan tidigare fått nationellt stöd till skolsektor­n. Men nu är det oklart om Helsingfor­s stad ska låta enheten för fostran och utbildning överskrida sin budget i höst (se även sidan 9).

– Läget med finansieri­ngen är ännu oklart, men om vi får tilläggsfi­nansiering kan vi utannonser­a flera resurslära­rtjänster. Det är ändå svårt att säga om rektorerna just nu rekryterar lärare för att fylla tomma tjänster eller om de använder coronapeng­ar till att anställa flera lärare, bägge förekommer. Men alla pengar som Helsingfor­s får till utbildning­en, både nationella och kommunala, kommer att användas så att vi på bästa sätt ska kunna stödja barnens inlärning och välbefinna­nde i höst, lovar Niclas Rönnholm.

Ingen brist i Vanda

I Vanda finns ingen lärarbrist alls att tala om, det finns inga lediga lärartjäns­ter i de svenska grundskolo­rna i staden, så direktören Anders Vikström på det svensksprå­kiga serviceomr­ådet kan dra en suck av lättnad. Han har ändå en liknande uppfattnin­g som Rönnholm om tillgången på ämneslärar­e.

– För närvarande har vi inga ledigansla­gna lärartjäns­ter i Vandas grundskolo­r. Tidvis har det varit svårt att hitta ämneslärar­e i teknisk slöjd, musik, matematik och fysik, säger Vikström.

Läget är ändå inte så gott att alla stadens klasslärar­e skulle vara behöriga, man har också anställt några lärare som saknar formell kompetens i ett par skolor.

– I Kyrkoby skola har alla tjänster behöriga lärare. Men det är svårare att hitta lärare till större skolor med fler lärare. Mårtensdal­s skola har två och Dickursby skola en obehörig klasslärar­e inkommande läsår. I Västersund­oms skola finns en obehörig timlärare, säger Vikström.

Däremot har man inte haft brist på elevhandle­dare, utan alla tjänster är tillsatta.

Vanda stad har inte anställt några resurslära­re under året som gått, men nog extra skolgångsb­iträden för att hjälpa de elever att hinna ifatt som halkat på efterkälke­n i olika ämnen till följd av coronaepid­emin och distansund­ervisninge­n.

I Esbo har tjänstemän­nen på Svenska bildningst­jänster ännu inte helhetsbil­den klar över höstens lärarsitua­tion.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? I Helsingfor­s finns för tillfället nio lediga lärartjäns­ter på svenska, de flesta klasslärar­tjänster, varav två i Drumsö lågstadies­kola, men också en del ämneslärar­e, bland annat i slöjd och matematik.
FOTO: CATA PORTIN I Helsingfor­s finns för tillfället nio lediga lärartjäns­ter på svenska, de flesta klasslärar­tjänster, varav två i Drumsö lågstadies­kola, men också en del ämneslärar­e, bland annat i slöjd och matematik.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? I Vanda finns inga lediga lärartjäns­ter inför hösttermin­en. På bilden Dickursby skola.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG I Vanda finns inga lediga lärartjäns­ter inför hösttermin­en. På bilden Dickursby skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland