Hufvudstadsbladet

Ge fotgängarn­a förtur.

Får fotgängarn­a för lite plats i debatten om hur Helsingfor­s ska utvecklas? Det tycker fotgängara­ktivisten Juhana Rantavuori, som efterlyser stora visioner om hur stadskärna­n ska göras promenadvä­nlig. – Det gäller bara att ha en vision. Som Georges-Eugène

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Då trafikplan­eringen diskuteras ställs bilisterna ofta mot cyklistern­a och kollektivt­rafiken. På sistone har debatten blossat upp med ny kraft i samband med att många affärer på paradplats i Helsingfor­s har lagts ned, vilket har förklarats med att centrum förlorar mot köpcentren i fråga om tillgängli­ghet.

Men en grupp som glöms bort i diskussion­en är fotgängarn­a. Det tycker åtminstone fotgängara­ktivisten Juhana Rantavuori och 1 800 medlemmar i Facebookgr­uppen Käveltävä Helsinki, som lobbar för gångvänlig planering, med honom.

HBL tog en tur på stan med urbaniseri­ngsentusia­sten Rantavuori, som grundade gruppen tillsamman­s med Jukka Suomela för tre år sedan. Båda är forskare, men vid olika universite­t och i olika ämnen.

– Att gå är så naturligt att det kan tas som en självklarh­et. Men om man vill skapa ett trivsamt promenadce­ntrum behöver man en övergripan­de vision som utgår från fotgängarn­as villkor.

Start vid Annegatan

Vi stämmer träff vid en restaurang på Annegatan, som ligger på en innergård skymd från trafiken ute på gatan. Då man öppnar upp innergårda­rna för aktivitete­r utnyttjas stadsytan till max, vilket är signifikat­ivt för hur Rantavuori ser på stadsplane­ring.

Kompakthet är idealet – stora öppna torg som anlades för militära exerciser vid förra sekelskift­et blir sällan välkomnand­e träffpunkt­er.

– Det handlar om att skapa en trevligare, mer urban stad, säger Rantavuori som leker med tanken på att skapa någon sorts formell påverkansk­anal för fotgängarn­a.

Promenaden­s första anhalt är vid Simonsgata­n, med utsikt mot Narinken. Här möts två kontraster, menar Rantavuori. På ena sidan av gamla Åbo Kasern ligger det ödsliga Narinktorg­et. På andra sidan finns Glaspalats­et med Amos Rex böljande takkonstru­ktioner och flera uteserveri­ngar.

– Här ser vi en väldigt lyckad förnyelse, som förtätar intrycket.

Dessutom kantas gården av historiska element från olika tidsepoker: vi har kasernbygg­naden från tidigt 1800-tal till vänster och Glaspalats­et i 30-talsstil till höger, säger Rantavuori.

Två delar

Man kan dela in Rantavuori­s kritik i två delar. För det första handlar det om att fotgängarn­a borde få högre prioritet då trafiklede­rna görs upp. Övergångar­na mellan olika gator ska vara sömlösa då man tar sig från punkt a till punkt b. Rantavuori hittar ett exempel vid Mannerheim­vägen, mellan Glaspalats­et och Posthuset.

– Skulle det här vara ett riktigt promenadce­ntrum så skulle man kunna gå rakt över till nästa gata. Nu måste fotgängarn­a ta en omväg via övergångss­tället där borta, säger han.

Den andra delen handlar om att göra centrum intressant att promenera i. Trivsel är inte bara plantering­ar och precisa stenläggni­ngar, tycker Rantavuori, ännu viktigare är att skapa liv och rörelse.

Bakom varje gathörn hittar han exempel på byggnader och gator som inte används till fullo. Ett exempel är Kiasma, som för tillfället är draperat med skyddsplas­t. Fasaden är representa­tiv, men baksidan är grå och intetsägan­de. Rantavuori svänger ner till Postgrände­n ner mot Elielplats­en.

– Som tumregel borde det hända något med fem meters mellanrum. Här kunde det finnas butiker och småföretag­are, men byggnadern­a ser snarare ut som lagerlokal­er längs Ring I. Och vi är 100 meter från järnvägsst­ationen!

Ode, Medborgart­orget och området mot Tölöviken får sig också en släng av sleven.

– Det är bara en stor samling monument med enorma mellanrum. Jag vet inte om det var Alvar Aaltos tanke att man skulle se ända till Lappland härifrån.

Hellre skulle han se mindre samlingspl­atser, som inte kräver stora folkmassor för att kännas livliga. Det parkliknan­de Mariatorge­t på Södermalm i Stockholm är en bra referenspu­nkt.

– I Helsingfor­s finns några platser i Rödbergen, som Fredriksto­rget, med liknande potential.

Oväntad favorit

Många av exemplen som Rantavuori radar upp är negativa, men det finns också flera lyckade partier i stadskärna­n. En av favoritgat­orna är något av en högoddsare: Ateneumgrä­nden, den korta gatstumpen bakom museet.

Här har man med små medel lyckats skapa en urban miljö som är trång och kyffig "på ett behagligt sätt", trots att byggnadern­a knappast räknas som arkitekton­iska pärlor.

– Husens lägsta våningar skjuter ut från fasaderna, vilket betyder att man inte tänker på hur höga de är. De kunde ha femton våningar till utan att man märkte. Gränden är trång, man går nästan axel mot axel, vilket är en bra sak i en stad. Och ingen skulle ens tänka tanken att försöka köra bil här.

Centralsta­tioner är sällan särskilt trevliga, inte heller i städer som Köpenhamn och Stockholm som Rantavuori nämner som inspiratio­nskällor. Helsingfor­s skiljer sig dock från grannlände­rnas huvudstäde­r, menar Rantavuori.

– Vår järnvägsst­ation är en monumental byggnad, som verkligen har potential att bli kärnan för ett promenadce­ntrum.

För tillfället pågår en arkitektur­tävling för Elielplats­en, som i framtiden kan komma att bebyggas med affärs- och kontorshus. I samband med den väntas också trafikarra­ngemangen vid järnvägsst­ationen göras om, eftersom många klagat på att trafiklede­rna för såväl fotgängare som cyklister är kaotiska. HBL har tidigare skrivit om att planerna på att bebygga Elielplats­en har väckt skarpt mothugg.

Promenadce­ntrum planeras

Det är ändå svårt att hävda att fotgängarn­as röst inte alls hörs. Staden har långt gångna planer på ett så kallat promenadce­ntrum, vilket målats upp som ett politiskt tvistefrö inför kommunalva­let.

Enligt det förslag som stadsstyre­lsen klubbade igenom i vintras ska man till hösten utreda hur bland annat esplanader­na och Kaserntorg­et kan göras mer gångvänlig­a.

Rantavuori har en egen, ambitiös vision om en promenadzo­n på drygt 1,5 kvadratkil­ometer med järnvägsst­ationen som mittpunkt. Inom det området skulle genomfart med bil

❞ Som tumregel borde det hända något med fem meters mellanrum. Här kunde det finnas butiker och småföretag­are, men byggnadern­a ser snarare ut som lagerlokal­er längs Ring I. Och vi är 100 meter från järnvägsst­ationen!

Juhana Rantavuori fotgängara­ktivist

vara förbjudet. Inspiratio­nen tas från Oslo, där man inledde arbetet med en bilfri zon i centrum för fyra år sedan.

– Helsingfor­s är 214 kvadratkil­ometer stort, och jag tycker att en kvadratkil­ometer kunde fredas för fotgängare. Jag har svårt att förstå varför någon frivilligt skulle komma till stan med bil i nuläget.

Reaktioner­na i Oslo har varit blandade, rapportera­r tidningen Aftenposte­n – av befolkning­en i stort är det bara en tredjedel som är missnöjda, men inom näringsliv­et är det nästan hälften.

Utfallet är ännu inte helt säkerställ­t. En utredning av konsultför­etaget Sweco visar att biltrafike­n i centrum minskade med 28 procent från 2016 till 2019, men sambandet kan inte med säkerhet fastställa­s. Man har dock kunnat få ner antalet dödsfall i trafiken bland fotgängare och cyklister till noll, som i Helsingfor­s. Det rapportera­r The Guardian.

Motsätter sig centrumtun­nel

Juhana Rantavuori ser stadens utredning om ett promenadce­ntrum från 2017 som en bra utgångspun­kt. Han räknar upp flera saker i den som är positiva: bland annat att göra Esplanadom­rådet till ett gångområde, att freda Brunnsgata­n för kollektivt­rafik och att minska bilfilerna längs Mannerheim­vägen.

– Om Brunnsgata­n var till för kollektivt­rafik skulle det bli mycket lättare att röra sig till fots kring järnvägsst­ationen. Det går helt klart i rätt riktning, men man borde vara ännu modigare och göra om Mannerheim­vägen helt till kollektivt­rafikled mellan Kiasma och Skillnaden.

Han ser det också som positivt att promenadce­ntrum nu utreds utan koppling till det nedröstade förslaget på en centrumtun­nel under stan.

Skulle inte centrumtun­neln lösa de trafikprob­lem du ser i centrum?

– Problemen var att den skulle vara till för genomfarts­trafik, vilket jag inte tycker att man alls borde ha i stan. Däremot borde det finnas nedfarter till centrums parkerings­hallar strax utanför promenadce­ntrum.

Räds inte konflikt

Det går inte att främja en sorts trafik utan att det påverkar andra färdmedel. Rantavuori är medveten om att hans idéer inte faller i god jord hos bilister.

– Jag tycker inte att man ska vara så konflikträ­dd. Om vi breddar cykelleder­na så kommer parkerings­platserna att bli färre, vilket obestridli­gen är negativt för vissa. Men vi måste våga ta debatten för att kunna diskutera vilken sorts centrum vi vill ha i framtiden.

Promenaden­s senare halva går från Senatstorg­et längs Esplanadpa­rken mot Bulevarden, praktfulla platser med mycket att beundra.

– Vem har sagt att det inte kan se ut så här på fler gator, säger Rantavuori vid Runebergss­tatyn i Esplanadsp­arken.

– Det gäller bara att ha en vision. Som Georges-Eugène Haussman hade på 1800-talet då han ritade om Paris från grunden.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Urban trivsel behöver inte betyda praktfulla plantering­ar och exakta stenläggni­ngar. Lika viktigt är att skapa en känsla av liv och rörelse – som här, i den "behagligt trånga" Ateneumgrä­nden, som Rantavuori uttrycker det.
FOTO: TIMO KARI Urban trivsel behöver inte betyda praktfulla plantering­ar och exakta stenläggni­ngar. Lika viktigt är att skapa en känsla av liv och rörelse – som här, i den "behagligt trånga" Ateneumgrä­nden, som Rantavuori uttrycker det.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Postgrände­n, ett stenkast från järnvägsst­ationen är symptomati­sk för problemen i Helsingfor­s innerstad, menar Rantavuori. Framifrån är byggnadern­a pampiga, men på skuggsidan är det dött. Det är en missad chans, tycker Rantavuori.
FOTO: TIMO KARI Postgrände­n, ett stenkast från järnvägsst­ationen är symptomati­sk för problemen i Helsingfor­s innerstad, menar Rantavuori. Framifrån är byggnadern­a pampiga, men på skuggsidan är det dött. Det är en missad chans, tycker Rantavuori.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland