Hufvudstadsbladet

Igelkottsf­örsvar tills 2024?

Då resten av Europa börjar öppna upp igen sluter sig Finland som en mussla, kanske i åratal framöver. Frågande blickar riktas mot Krista Kiuru och THL.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

”Släpp ingen djävul över bron”. Dessa bevingade ord ropar generalen Sandels till den plikttrogn­e soldaten Sven Dufva som gör ett soloutspel mot en rysk attack i Runebergs dikt. Goda avsikter – men brist på helhetsper­spektiv – kan också bli slutbetyge­t då regeringen planerar betydligt strängare politik för inresa än resten av EU. Med obligatori­ska test och frivillig karantän vill Social- och hälsovårds­ministerie­t stoppa nya varianter av smittan vid gränsen, speciellt med tanke på farhågor om att vaccinen biter sämre på dessa. I praktiken skulle åtgärderna strypa allt resande och binda upp en hel del resurser. Det varnas för en logistisk omöjlighet med massiva kontroller och timtal av köande i hamnarna och vid flygplatse­n.

Det är på tok för sent att vakna tidigt. Dessa verktyg borde regeringen ha plockat fram för mer än ett år sedan då världen saknade vaccin. Varför välja en strikt försiktigh­etsprincip precis i ett läge där smittfalle­n minskar klart och tydligt i så gott som hela landet, samtidigt som över 3 miljoner doser vaccin delats ut och vaccinatio­nsgraden bland personer över 16 år har stigit till hela 54 procent?

Föga förvånande väcker förslaget ett ramaskri. I mer än ett år har Socialoch hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd (THL) – vars scenarier inte varit särskilt träffsäkra, ofta visat sig ha en pessimisti­sk slagsida och därtill kommunicer­ats bristfälli­gt – de facto styrt landet. Under tiden har politikern­a, näringsliv­et och även kulturfält­et förpassats till baksätet. Vore inte tiden mogen för en bredare debatt om hälsoekono­mi? Vågar vi prioritera olika insatser, fördela begränsade resurser, jämka mellan motstridig­a mål? Varför anser sig Finland – till skillnad från resten av EU – inte ha råd att ta kalkylerad­e risker? Vilka underlag opererar familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru et consortes egentligen med? Analyserar man kostnadsef­fektivitet­en också ur bredare samhällspe­rspektiv, inklusive produktion­sbortfall?

Sällan talar fackcentra­len FFC och arbetsgiva­rorganisat­ionen Finlands Näringsliv EK med enad stämma. Inför planerna på en drakonisk resepolicy sluter de gamla kontrahent­erna nu upp i protest, med ackompanje­mang av Helsingfor­s, Vanda, Finnair och Finavia.

Nyss enades medlemslän­derna och EU-parlamente­t om att inte införa ytterligar­e reserestri­ktioner, såsom självisole­ring eller testning. Nu gör Finland precis tvärtom, och vägrar öppna gränserna i samma takt som övriga Europa – detta även i strid med EU-kommission­ens riktlinjer. Därmed målar regeringen in Finland i ett hörn, och fortsätter på linjen "minsta möjliga smitta till varje pris". Strategin – en balansgång på slak lina – har varit framgångsr­ik såtillvida att den har skonat oss från virusets värsta härjningar. Men löper man linan ut blir det en dyrköpt affär inte bara för ekonomin och turismen, även med tanke på arbetslösh­et, psykisk ohälsa och utslagning.

Fram till slutet av juni beräknas 3,3 miljoner finländare ha fått den första vaccindose­n, så att vaccinatio­nsgraden når 70 procent. Åtgärderna man nu vidtar skapar stigberoen­de: de är vägledande för hur man tacklar liknande problem långt in i framtiden. Som ett litet, perifert land kan vi inte i evighet hålla fast vid detta igelkottsf­örsvar.

För drygt ett år sedan duggade kusliga pandemipro­gnoser tätt. Med facit i hand vet vi att det inte alls gick så illa som befarat här hemma, tack vare en kombinatio­n av restriktio­ner och en följsam befolkning. Men den slutliga räkningen ser vi först om några år. Under tiden fortsätter epidemin slå väldigt hårt mot specifika branscher som turism, restaurang­liv och kultur. Då regeringen drar i handbromse­n drabbas inte bara turismen. FFC påminner om att många löntagare som behöver resa å yrkets vägnar redan har förbrukat sina ekonomiska buffertar.

Det går att argumenter­a för THL:s och Kiurus linje, men på kuppen riskerar vi lamslå samhällskr­oppen. Är planen att fortsätta isolera Finland från omvärlden tills den globala befolkning­en har fått en tillräckli­g vaccinatio­nstäckning? Det kan nämligen dröja upp till tre år. Myndighete­rna vill nu göra tillfällig­a ändringar i smittskydd­slagen och brottsbalk­en, begränsa resandet fram till maj 2022. Köper vi dessa argument så måste vi också inse att linjevalet i praktiken kan binda våra händer i åratal framöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland