Hufvudstadsbladet

Ny rekommenda­tion om munskydd för fullt vaccinerad­e

Myndighete­rna uppdaterar munskyddsr­ekommendat­ionerna för dem som fått två vaccindose­r. Fokus ligger fortfarand­e på att skydda dem som inte vaccinerat­s eller är i en riskgrupp.

-

Institutet för hälsa och välfärd har ändrat munskyddsr­ekommendat­ionerna för dem som fått alla doser vaccin. Enligt institutet är det nu relativt tryggt för vaccinerad­e att umgås i hemmet utan munskydd eller säkerhetsa­vstånd.

Det här betyder att institutet nu till exempel ser det som säkert att bjuda hem vaccinerad­e vänner för en middag, utan att någon använder munskydd eller beaktar säkerhetsa­vstånd.

"Det viktigaste är att endast träffas i små grupper och känna personerna. Då vet alla oftast att resten fått två doser vaccin, eller om någon hör till en riskgrupp", säger Otto Helve på Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmedde­lande.

Han påminner ändå om att det alltid finns en risk för att smittas så länge som viruset sprider sig bland befolkning­en.

Vaccin förhindrar spridninge­n

De nya rekommenda­tionerna grundar sig på forsknings­resultat.

Forskninge­n visar att vaccinerin­gen märkbart begränsar virusets spridning.

Institutet räknar med att en person är fullt vaccinerad en vecka efter att hen fått den andra dosen.

De nya rekommenda­tionerna gäller också dem som haft covid-19 och fått minst en vaccindos. Också i det här fallet ska det ha gått en vecka efter att personen fått vaccinet.

Institutet rekommende­rar däremot fortfarand­e att alla använder munskydd på offentliga platser och i kollektivt­rafiken. Dessutom ska alla beakta de regionala rekommenda­tionerna.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar fortfarand­e att alla använder munskydd i kollektivt­rafiken.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar fortfarand­e att alla använder munskydd i kollektivt­rafiken. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland