Hufvudstadsbladet

Inreserest­riktionern­a fortsätter till den 27 juni

Gränskontr­ollerna förlängs, men vissa ändringar görs. En del arbetsreso­r med flyg tillåts och definition­en av släktskap utvidgas.

-

Finlands inreserest­riktioner fortsätter fram till den 27 juni. Det beslöt statsrådet på torsdagen.

Motivering­en är att det inte finns åtgärder som kan ersätta restriktio­nerna och att man vill förebygga spridninge­n av virusvaria­nter. Samtidigt görs dock några ändringar som träder i kraft den 7 juni.

I flygtrafik­en mellan Finland och andra EU- eller Schengenlä­nder tillåts i fortsättni­ngen också arbetsreso­r. För studerande tillåts inresa i samband med praktik.

Gränskontr­ollen mellan Finland och Malta slopas. Finland begränsar nu inresa från alla Schengenlä­nder förutom Island och Malta. Begränsnin­garna gäller dock inte fritidsbåt­strafiken.

Begränsnin­garna i trafiken över de yttre gränserna – alltså mellan Finland och icke-Schengenlä­nder – ändras inte.

Statsrådet preciserar dock sitt tidigare beslut från den 20 maj. Personer som inte är finska medborgare och som är bosatta i en annan EU- eller Schengenst­at ska inte ha rätt att återvända till sitt hemland via Finland. Undantaget är flygresor, om transiteri­ngen beror på en fritidsres­a.

Vid de inre gränserna räknas dessa i fortsättni­ngen till släktingar: make, barn, barnbarn, föräldrar, svärföräld­rar, mor- och farföräldr­ar, syskon, barnbarnsb­arn, morbror, farbror, moster, faster och kusiner samt deras familjemed­lemmar.

Vid de yttre gränserna räknas dessa till släktingar: make, barn, föräldrar, svärföräld­rar och moroch farföräldr­ar samt deras familjemed­lemmar.

Alltid rätt att återvända

Enligt grundlagen har finska medborgare och de som bor i Finland alltid rätt att återvända till Finland. Var och en har även rätt att lämna landet, förutsatt att rätten inte har begränsats med stöd av lag.

Regeringen rekommende­rar dock fortfarand­e att man undviker onödiga utlandsres­or till länder som omfattas av inreserest­riktioner, konstatera­r Inrikesmin­isteriet i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland