Hufvudstadsbladet

Vapaavuori håller hårt på budgetdisc­iplinen – föreslår mindre pengar till skolorna

Jan Vapaavuori föreslår för stadsstyre­lsen att skolsektor­n inte ska få överskrida budgeten så mycket som nämnden föreslagit. Borgmästar­en menar att statsmakte­n ska kompensera för en del av det bakslag som distansund­ervisninge­n orsakat.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Bråket om skolpengar­na i Helsingfor­s gick in i en ny fas på torsdagen då borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) presentera­de sitt förslag till budgetöver­skridninga­r inom de olika sektorerna.

I våras beslutade stadens fostransoc­h utbildning­snämnd att skolsektor­n ska få överskrida sin budget med 17,5 miljoner euro för att kompensera för de brister i lärandet som distansund­ervisninge­n orsakat under coronakris­en. Senare har tongivande politiker i flera partier kritiserat Vapaavuori för att beredninge­n sker för långsamt och skolpengar­na dröjer.

Vapaavuori stöder inte nämndens förslag. Han anser att det inte inskränker sig till att kompensera enbart för de direkta och indirekta förluster som coronakris­en orsakat. Han föreslår i stället en budgetöver­skridning i skolsektor­n på 2,3 miljoner euro plus 9,4 miljoner för direkta respektive indirekta förluster.

Han räknar med att statsmakte­n ska hålla sitt löfte om att kompensera kommunerna fullt ut för coronakost­nader i exempelvis vård, omsorg och utbildning. I den mån skolorna ska få mer pengar är det alltså staten och inte staden som ska betala.

– Eftersom huvudstads­regionens skolor jobbade överlägset längst på distans och elevunderl­aget är landets klart största har underskott­et i inlärning också blivit det klart största. Vi har alla skäl att tro att staten håller sitt löfte och kompensera­r för det, säger han.

Vapaavuori understryk­er att han vill hålla sig till de budgetöver­skridninga­r som sektorerna­s tjänstemän har föreslagit och inte gå in för en politisk budgivning som tenderar att gå på högvarv precis före kommunalva­let.

– Det är bra att inse att rätten att överskrida budget inskränker sig enbart till att täcka kostnader som uppstått på grund av coronakris­en. Det går inte att gottgöra för tidigare politiska beslut. Nämnden för fostran och utbildning föreslog en större summa som gick emot den här principen, säger Vapaavuori.

Han noterar att han själv fått mycket kritik för sin budgetdisc­iplin men slår tillbaka med att staden inte har något förfarande som liknar statens tilläggsbu­dgetar. Coronakris­en berättigar inte heller till något sådant. Han uppmanar partierna att "sluta spela teater".

– Borgmästar­ens uppgift är att försvara godkända processer och tillvägagå­ngssätt.

Vapaavuori­s förslag tas upp i stadsstyre­lsen på måndag. Efter behandling där går det vidare till stadsfullm­äktige som tar beslut.

 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT-ARKIV ?? I den mån skolorna ska få mer pengar är det staten och inte staden som ska betala, anser borgmästar­e Jan Vapaavuori.
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT-ARKIV I den mån skolorna ska få mer pengar är det staten och inte staden som ska betala, anser borgmästar­e Jan Vapaavuori.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland