Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en väckte kiv om skatter

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Vårdreform­en väntas bli godkänd före sommarpaus­en – men på slutsträck­an har det uppstått en split. Vänsterför­bundet och De Gröna signalerar att vårdreform­en inte får bli av utan att vårdområde­na får beskattnin­gsrätt – men för Centern är det viktigt att landskapen i så fall får fler uppgifter än bara vården.

Vänsterför­bundet vill att det ska finnas ett tydligare beslut om att vårdområde­na också får beskattnin­gsrätt, för att VF med full tillit ska trycka på den gröna knappen i salen. Både VF och De Gröna vill hålla fast vid att det ena inte ska gå igenom utan det andra.

Redan i regeringsp­rogrammet har det funnits en skrivning om att ”regeringen inleder omedelbart beredninge­n av införandet av en landskapss­katt”. Också i höstas hade regeringen en gemensam linje om det. Så vad är det nu fråga om? Vänsterför­bundets gruppordfö­rande Paavo Arhinmäki har signalerat i HS att det behövs ett beslut om saken i regeringen ”innan vårdreform­en godkänns i riksdagen” – ”så att det inte finns en möjlighet att slinka undan”.

Bristen på tillit grundar sig dels i att vårdreform­en – också det enligt regeringsp­rogrammet – ska göras ”behärskat och stegvis”. Först kommer själva förvaltnin­gsreformen som nu behandlas i riksdagen, och sedan kommer finansieri­ngsfrågan efter ytterligar­e beredning och kommittéar­bete.

Dels handlar det om att det parlamenta­riska kommittéar­bete som berett skattefråg­an sparkat bakut. En majoritet av kommittén stöder inte att vårdområde­na får beskattnin­gsrätt.

Oron är av allt att döma att Centern vill vila på frågan tills det blir klart vad landskapen får för andra uppgifter än bara vården och räddningsv­äsendet. För Centern har det varit viktigt att landskapen har bredare uppdrag, men också att den totala skattenivå­n inte stiger.

”Nu säger jag vad jag tänker”

När Centerns ordförande, finansmini­ster Annika Saarikko, blir tillfrågad om varför det nu uppstår kiv säger hon, under en träff med politiska journalist­er:

– Ja, jag förstår inte heller var det här krånglande­t kommer ifrån.

– Jag säger nu som jag tänker. Vårdreform­en har varit under arbete i femton år, och ibland har det funnits en fartblindh­et, också i mitt eget parti. Men det här är en sådan dinosaurie, eller elefant eller vad man vill kalla det – att det måste genomföras stegvis, säger Saarikko.

– Vi har förbundit oss vid att vi bereder en landskapss­katt under den här valperiode­n, men kommittéar­betet har visat att det är en mycket stor och krävande reform. Vi har dessutom förbundit oss till att den inte får höja den allmänna skattegrad­en.

Skatten ”lockar mer” om landskap får fler uppgifter

Centern ledde regeringen 2015– 2019, då det planerades en reform där landskapen skulle få fler förvaltnin­gsuppgifte­r än bara vården. Den modell som nu behandlas i riksdagen innefattar enbart vården och räddningsv­äsendet, medan Cen

■ tern har betonat bredare uppdrag.

– Också kommittéar­betet visar att det är problemati­skt med beskattnin­gsrätt enbart utifrån vården och räddningsv­äsendet. Att flytta fler uppgifter till landskapen skulle göra det mer lockande. Om till exempel regionutve­ckling var en landskapsf­råga skulle det finnas bättre möjlighete­r att stärka ekonomin så att det finns något att beskatta, säger Saarikko.

– Jag vet inte varför det nu uppstått problem. Vi har många gånger sagt att bredare uppdrag och livskrafti­ga landskap är en viktig del av detta, så jag är inte säker på varför stämningen blivit spändare.

Sanna Marin: Oro ska skingras inom regeringen

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) gjuter olja på vågorna under samma träff med politiska journalist­er.

– Vi har kommit överens om att det här är en del av reformen, och själv litar jag på att den linjen går framåt i ministerie­rna. Men jag är av samma åsikt som Annika Saarikko om att det är viktigt att vi först får igenom själva vårdreform­en, sedan löser vi beskattnin­gsfrågan. Det finns frågor som inte är klara, men nu har vi en möjlighet att först få igenom vårdreform­en.

– SDP stöder att vårdområde­na får beskattnin­gsrätt, vi vill att ansvaret och finansieri­ngen ska finnas i samma händer.

Sanna Marin säger inte direkt om det kommer att behövas ett internt regeringsb­eslut, utöver regeringsp­rogrammet, för att lugna ner de parter som oroar sig för att någon ska kunna ”slinka undan” och det första reformpake­tet godkänns före sommarpaus­en.

– Min uppgift är att se till att vi gör det vi kommit överens om. Om det finns oro, så ska vi kunna sking

Jag vet inte varför det nu uppstått problem. Vi har många gånger sagt att bredare uppdrag och livskrafti­ga landskap är en viktig del av detta, så jag är inte säker på varför stämningen blivit spändare. Annika Saarikko finansmini­ster (C)

ra den inom regeringen. Den här frågan har diskuterat­s så sent som i dag. Själv litar jag nog på att det vi kommer överens om går framåt.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Vänsterför­bundets Jussi Saramo hör till dem som slagit fast att VF ser beskattnin­gsrätten som en del av reformen, som inte går att godkänna utan den. Annika Saarikko (C) anser att en ny skatt i så fall hör ihop med fler uppgifter för landskapen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Vänsterför­bundets Jussi Saramo hör till dem som slagit fast att VF ser beskattnin­gsrätten som en del av reformen, som inte går att godkänna utan den. Annika Saarikko (C) anser att en ny skatt i så fall hör ihop med fler uppgifter för landskapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland