Hufvudstadsbladet

Marin oroar sig för hur de unga påverkas av prestation­ssamhället

- CATARIINA SALO/SPT

Som ung ska man inte behöva veta allt. Vi måste låta unga vara vilse och göra misstag och söka sig själva. Det säger Socialdemo­kraternas ledare, statsminis­ter Sanna Marin i serien med partiledar­intervjuer där hon svarar på frågor av fem samhällsak­törer inför kommunalva­let.

Mitt under pågående kommunalva­lskampanj har statsminis­ter Sanna Marin (SDP) fått stå till svars för hur Statsrådet­s kansli tolkat lagstiftni­ngen om statsminis­terns måltidsför­måner. Efter att Marins stab använt flera dagar till att reda ut saken och svara medier om härvan bestämde statsminis­tern att hon i fortsättni­ngen betalar sina måltider själv.

Hon säger att beslutet baserar sig på att det finns många andra saker att sätta sin tid på än att debattera sin familjs måltider. Den socialdemo­kratiska ordförande­n hoppas att diskussion­erna i stället skulle tangera exempelvis ungas psykiska hälsa. Hon oroar sig i synnerhet för hur ungdomarna kommer att klara sig under och efter den pågående pandemin.

– När vi ser på de ungas situation vet vi att det som hänt tidigare i deras liv påverkar det aktuella läget. Därför måste vi försöka lösa problemen på ett heltäckand­e sätt.

Vårdkön som uppstått under coronakris­en har ytterligar­e försvårat situatione­n för barn och unga. Det räcker ändå inte med att endast rikta mer resurser till den psykiatris­ka vården, utan det förebyggan­de arbetet måste komma i gång redan i småbarnsål­dern.

Marin säger att familjer måste kunna få hjälp i ett tidigt skede. Att ha tillgång till kommunal hemservice kan vara en oerhörd lättnad för småbarnsfö­räldrar.

”Det är okej att vila”

Statsminis­tern höjer också ett varningens finger för det prestation­sinriktade samhälle vi lever i. Själv säger hon att hon vill förmedla ett budskap om att visa medkänsla för de unga.

– Medkänsla i ett sådant skede av livet där mycket förändras, att man som ung inte behöver veta allt och inte behöver bestämma sin framtid. Vi måste låta unga vara vilse och göra misstag och söka sig själva.

Marin säger att alla prestation­skrav tveklöst påverkar ungas psykiska välbefinna­nde. Hon ser heller ingen idé med att jämföra dagens situation med hur det såg ut för 100 år sedan. Både samhället och arbetslive­t ser annorlunda ut och vi måste kunna bemöta unga som de människor de är.

Den finska mentalitet­en att man ska vara flitig och sköta saker noga och punktligt ser Marin i sig som positiv. Samtidigt påminner hon om att människor inte alltid kan leva upp till alla förväntnin­gar som samhället och medmännisk­orna ställer på dem.

– Det är helt okej att bara vara människa ibland och det är också okej att vila. Jag tror att ett sådant budskap skulle underlätta mångas situation.

Marin uttrycker också en oro för att det blivit mer kutym att inte bara prestera i arbetslive­t utan också på sin fritid och i sina relationer.

– Kan vi alls njuta av livet eller har det också blivit en plikt?

❞ Kan vi alls njuta av livet eller har det också blivit en plikt?

Vårdreform av största vikt

❞ Vi måste rikta resurser och hjälp dit där de på riktigt behövs. Social- och hälsovårde­n har en nyckelposi­tion.

Sanna Marin ordförande för Socialdemo­kraterna

Under valrörelse­n, och hela regeringsp­erioden, har social- och hälsovårds­reformen varit en het potatis. Regeringen Sipiläs reform föll och med den hela regeringen. Nu vill Marins regering få igenom vårdreform­en och som det ser ut nu kan den bli av inom ett par år.

– Vi har pratat väldigt mycket om själva förnyelsen men jag ser gärna att vi pratar mer om innehållet i den och kvaliteten på servicen. Vi är alla beroende av de tjänster som vårdreform­en omfattar och det är frågor

som i allra högsta grad rör vår vardag. säger Marin.

Marin säger att vi inte bara kan vänta på reformen utan att kommunerna fortfarand­e spelar en viktig roll i social- och hälsovårde­n. Men allra först måste vi beta av vårdköerna som uppstått under coronapand­emin.

– Vi måste rikta resurser och hjälp där de på riktigt behövs. Socialoch hälsovårde­n har en nyckelposi­tion.

När elevvården­s administra­tion flyttas över från kommunerna till välfärdsom­rådena är det viktigt att stärka själva vården. Marin anser att alla social- och hälsovårde­ns uppdrag kommer att stärkas när allt administre­ras av samma organisati­on. Hon säger att syftet är att stärka bastjänste­rna så att de blir mer tillgängli­ga.

– Det bidrar till att problemen inte hopar sig eller att utgifterna stiger som en följd av det.

Finns det en risk för allt fler klienter per skolpsykol­og efter vårdreform­en? – Vi förbereder just nu en lagstiftni­ng där vi bland annat tar ställning till dimensione­ringen av skolpsykol­oger. Samtidigt måste vi förstås säkra god och tillgängli­g service. Det finns utmaningar inom vården i och med coronasitu­ationen, och efter epidemin måste vi också fundera på vart vi riktar mera resurser.

Regeringen har i sina tilläggsbu­dgetar riktat mer pengar till skolorna och elevvården.

Livskraft och finanser hand i hand

Att coronaepid­emin drabbat kommunekon­omin hårt är något som oroar många politiker. Många kommuner tampas redan med utflyttnin­g, allt äldre befolkning och sinande kassor. Marin säger att det är av största vikt att få företag och industrier till regionerna för att få i gång ekonomin.

Skatteintä­kter, statsandel­ar och företagand­e måste ses som en helhet. Hon framhäver betydelsen av livskrafts­tänk inom politiken, i samband med finanspoli­tiken.

– Det omfattar många olika saker som markanvänd­ning och tomtpoliti­k, men också frågor som rör kunnande och företagand­e. Kommunerna efterlyser framför allt kunnig arbetskraf­t.

Markanvänd­ningen har diskuterat­s när kommuner har tvångsinlö­st egendom av markägare för det allmänna bästa. Marin säger att situatione­n förstås är olika i olika kommuner men att den lagliga rätten till tvångsinlö­sning ändå använts i relativt liten skala.

– Ofta har man kunnat komma överens om de här frågorna sinsemella­n.

Hon betonar att det kan vara fråga om svåra situatione­r men säger att man måste kunna lösa frågorna lokalt.

– Kommunalt beslutsfat­tande baserar sig på invånarnas självstyre och i sista hand ligger det i de kommunala beslutsfat­tarnas händer hur liknande situatione­r sköts.

 ?? FOTO: LAURI HEIKKINEN/STATSRÅDET­S KANSLI ?? Socialdemo­kraternas ordförande Sanna Marin säger att prestation­skraven försämrar många ungas välbefinna­nde.
FOTO: LAURI HEIKKINEN/STATSRÅDET­S KANSLI Socialdemo­kraternas ordförande Sanna Marin säger att prestation­skraven försämrar många ungas välbefinna­nde.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland