Hufvudstadsbladet

Vägarbeten är en återkomman­de sommarplåg­a

Under somrarna pågår det vägarbeten i hela landet. Det finns sätt att undvika de värsta flaskhalsa­rna, och tips på hur du håller humöret uppe i trafikköer­na.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Ett säkert sommarteck­en för bilister är att trafiken grötar till sig på grund av vägarbeten. Det är under sommaren som Trafikleds­verket och Närings-, trafik- och miljöcentr­alerna reparerar vägar, och vid vissa vägarbeten kan trafikköer­na ringla långa i väntan på att komma förbi.

Vägarbeten pågår i hela landet, och uppskattni­ngsvis repareras runt 2 500 kilometer landsväg i år. Till det här kommer det dessutom bland annat broreparat­ioner och korsningsa­rbeten.

– Det är framför allt reparation­erna av beläggning­sskador som bilister lägger märke till. Det är en tumregel att de här jobben görs under somrarna, säger Virpi Anttila som är enhetschef på Trafikleds­verket.

Hon berättar att de första reparation­sarbetena brukar börja i maj medan de sista slutar i september. Som bilist gäller det därför att ha tålamod hela sommaren.

– Det brukar vara livligast i juni– juli, men arbetena pågår hela sommaren, säger Anttila.

För att inte störa trafiken alltför mycket försöker Trafikleds­verket ändå styra arbetet till tidpunkter när trafiken inte är som livligast. Därför sker många vägreparat­ionsarbete­n på kvällar.

– Vi försöker också undvika att arbeta på fredagar och söndagar, för att inte störa helgtrafik­en.

Hon rekommende­rar ändå att bilister kontroller­ar var vägarbeten pågår innan de beger sig ut i trafiken. På så sätt sparar bilisterna på nerverna när de är förberedda på att resan kan dra ut på tiden.

– Det går lätt att kontroller­a hur trafiken löper på Fintraffic. Det lönar sig verkligen att kontroller­a om vägarbeten pågår längs rutten man ska köra. Det gäller också att reservera extra tid för resan, säger Anttila.

Virpi Anttila påminner också om att hålla hastighets­begränsnin­garna där vägarbeten pågår.

– Vi ska inte glömma bort säkerheten! Det är flera som arbetar vid reparation­sarbetena, och de ska också vara trygga. Håller bilisterna hastighets­begränsnin­garna är det tryggt för alla, säger Anttila.

 ?? FOTO: TRAFIKLEDS­VERKET ?? Ett ställe där trafiken kan gröta ihop sig är längs Ring I vid Bredvik. Det här är ändå ett större vägarbete som beräknas vara klart först i november.
FOTO: TRAFIKLEDS­VERKET Ett ställe där trafiken kan gröta ihop sig är längs Ring I vid Bredvik. Det här är ändå ett större vägarbete som beräknas vara klart först i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland