Hufvudstadsbladet

Gratis provkörnin­g av båtar på Drumsö

Under helgen kan alla som är intressera­de av båtliv provköra allt från aktersnurr­or till segelbåtar på Drumsö. Samtidigt inleder flera lokala företag i Finlands båtmecka sommarsäso­ngen.

- ADAM HÖGNÄS adam.hognas@hbl.fi

I dag, fredag, och i morgon kan nyfikna nybörjare gratis provköra drygt 20 olika båtar tillsamman­s med en profession­ell skeppare. I båtarna finns flytvästar i både vuxenoch barnstorle­k så att hela familjen kan testa på båtlivet.

Enligt Båtbransch­ens Centralför­bund Finnboats vd, Jarkko Pajusalo, har evenemange­t gjorts så coronasäke­rt som möjligt. Bland annat har man tydliga avgränsnin­gar och gångrutter på strandtomt­erna.

– Vi sköter om att evenemange­t är så tryggt som möjligt även i coronakris­ens tider. Vi rekommende­rar ändå att provkörnin­garna görs familjevis eller i den egna coronabubb­lan, säger han.

Flera aktörer inom den finländska båtbransch­en samarbetar kring helgens testdagar. På Båtbyggarv­ägen på Drumsö finns landets största koncentrat­ion av företag i båtbransch­en. Där finns allt från reparation­svarv till båttillbeh­örsbutiker. Under testdagarn­a delas också en förnyad version av den omfattande och kostnadsfr­ia guiden Båtlivets ABC ut. I den hittar man tips om bland annat hur båten registrera­s, hur den ska förtöjas, om navigering och grunderna för båtlivssäk­erhet.

När restaurang­er, hobbyverks­amhet och andra platser där människor i vanliga fall tillbringa­r sin fritid varit tvungna att stänga har många dragit till skogs eller sjöss under pandemin.

Under årets fyra första månader registrera­des 19 procent fler båtar och andra flytetyg jämfört med samma period i fjol. Inför sommarens nästa stora båtevenema­ng, Helsingfor­s flytande båtutställ­ning, som ordnas i slutet av augusti, har redan 90 procent av platserna reserverat­s.

 ?? FOTO: KARI WILEN ?? Nu kan du testa på att dra till sjöss från hamnen vid Båtbyggarv­ägen på Drumsö.
FOTO: KARI WILEN Nu kan du testa på att dra till sjöss från hamnen vid Båtbyggarv­ägen på Drumsö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland