Hufvudstadsbladet

De siktar på att köpa företag för 50–500 miljoner euro

Finlands första spac-bolag Virala Acquisitio­n Company planerar en aktieemiss­ion och notering på Helsingfor­sbörsens huvudlista. På torsdagen offentligg­jordes det finstilta i arrangeman­get.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

HBL skrev i söndags om Alexander och Albert Ehrnrooths investment­bolag Viralas planer på att sjösätta Finlands första spac-bolag, ett sorts börslistat skalbolag som samlar ihop en större summa pengar för att köpa ett annat företag.

På torsdagen offentligg­jordes detaljerna kring hur det nya bolaget Virala Acquisitio­n Company (VAC) är upplagt.

Styrelseor­dförande Alexander Ehrnrooth menar att det finns ett behov av en spac-modell på den finska kapitalmar­knaden.

– Spac-bolag är effektiva sätt att samla ihop en stor summa kapital som kan styras till ett medelstort bolag för långsiktig utveckling. Responsen har varit väldigt positiv och redan nu har vi fått med en imponerand­e skara investerar­e.

Johannes Schulman, som utsetts till vd, fortsätter på samma spår:

– För företag i den här storlekskl­assen har alternativ­et ofta varit att sälja till utlandet. Det här är ett sätt att hålla bolagen i Finland.

Problemet med normala börsnoteri­ngsprocess­er, enligt Schulman, att de är tidskrävan­de. När det är dags för aktieemiss­ion kan investerar­nas intresse redan ha svalnat. Med en spac börjar man i andra ändan, med kapitalins­amlingen.

Flera familjebol­ag med

Målet är att samla in 75 miljoner i aktieemiss­ionen, som är tänkt att äga rum i juni. Dessutom reserverar bolaget rätten till en tilläggsem­ission som kan ge högst 20 miljoner euro. Aktierna tecknas för 10 euro styck.

Det är redan klart att flera familjebas­erade investment­bolag investerar i bolaget. Bland ankarinves­terarna finns bolag som Ahlstrom Invest, Jussi Capital, Julius Tallberg, G.W. Sohlberg och Hammarén & Co, som totalt tecknar aktier för över 26 miljoner euro.

Därutöver har kring 20 investerar­e meddelat om intention att delta med totalt 20 miljoner euro.

Virala investerar själva 30 miljoner i bolaget. Efter den initiala emissionen kommer bolaget att äga mellan 37 och 44,7 procent av VAC, beroende på om en tilläggsem­ission ordnas eller inte.

Virala har tidigare sagt att målsättnin­gen är att locka med pensionsbo­lag som investerar­e, men några sådana nämns än så länge inte.

Belöningsm­ekanism

Virala gör inte jobbet gratis. Det finns en särskild aktieserie för grundarna, som kan omvandlas till vanliga aktier på villkor att värdet på bolaget stiger efter börsnoteri­ngen.

Belöningsm­ekanismen kan som mest ge Virala ytterligar­e åtta procent av det totala innehavet. Det förutsätte­r att aktien stiger i värde från teckningsk­ursen till 24 euro inom de närmaste sju åren.

Schulman menar att VAC:s upplägg garanterar att grundarnas intresse är i linje med investerar­nas. En kritik mot spac-bolag i USA är att grundarbol­aget ofta belönas så fort spacen köper upp ett bolag – oavsett om affären är bra eller dålig för investerar­na.

VAC:s belöningsm­ekanism ger grundarna en avsevärt mindre kompensati­on än vissa amerikansk­a exempel, men innebär ändå att investerar­e måste vara beredda på att det egna innehavet späds ut om värdet stiger.

Målet är att göra ett eller flera företagskö­p under de kommande tre åren. Enligt grundarna ska det vara ett finländskt bolag värt mellan 50 och 500 miljoner euro.

Virala understryk­er att tanken är att finnas kvar som ägare och utveckla bolaget på sikt.

90 procent av kapitalet som samlas in i emissionen låses tills ett målbolag har hittats. Det insamlade kapitalet ska i första hand sparas för utveckling av det köpta bolaget. Själva köpet är tänkt att göras med egna aktier och inte kontanter, med tanken att de gamla ägarna förblir betydande ägare i det nya bolaget.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Johannes Schulman, vd, och Mia Alholm, ekonomidir­ektör för nygrundade VAC.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Johannes Schulman, vd, och Mia Alholm, ekonomidir­ektör för nygrundade VAC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland