Hufvudstadsbladet

Polisen beredd på livlig helg då vårtermine­n slutar

Polisen räknar med ett livligt skolavslut­ningsvecko­slut. Kommissari­e Johanna Sinivuori uppmanar föräldrar att ha koll på var barnen rör sig, och de unga att inte lämna kompisar i sticket.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Polisinrät­tningarna i Nyland bereder sig på en livlig helg då sommarlove­t inleds. Polisen ökar övervaknin­gen av ungas alkohol- och drogbruk och meddelar att man kommer att ingripa i orolighete­r.

– Avslutning­shelgen har alltid fått unga i rörelse, men vi räknar med lite fler ute nu när restriktio­nerna har lättat något och folks attityd kanske har blivit slappare, säger kommissari­e Johanna Sinivuori på Helsingfor­spolisen.

Efter ett skolår som har präglats av pandemin och där många varit på distans, tror hon att det kan finnas ett uppdämt behov av att samlas. I fjol vid avslutning­en var läget ännu nytt och många höll sig för sig själva.

Eftersom restaurang­erna stänger redan klockan 20, räknar hon med att också vuxna kommer att fortsätta firandet utomhus.

– Vi hoppas att det inte blir stora sammankoms­ter. Den här epidemin är ännu inte över.

På polisen i västra Nyland önskar kommissari­e Hannu Väänänen likaså att firandet sker i små kompisgäng och att större folksamlin­gar inte ska uppstå.

I ett pressmedde­lande säger han att polisen inte har något emot att unga träffas och umgås, men att man hoppas att det sker i nyktert tillstånd och med de närmaste vännerna.

Svara på samtal

Polisen kan ingripa i sådana fall att de anses utgöra en risk för allmän ordning och säkerhet, och så har också gjorts några gånger under våren då exempelvis parker i Helsingfor­s har utrymts.

I Helsingfor­s samlas unga av tradition på avslutning­shelgen i parker som exempelvis Brunnspark­en, Sinebrycho­ffsparken, Leninparke­n, Gamla kyrkoparke­n och på sandstrand­en i Sandudd.

I Vanda är till exempel Ådalsparke­n, Heurekastr­anden och friluftsom­rådet vid Hanaböle träsk populära, och i Esbo bland annat stränderna i Gäddvik, Stensvik och Dalsvik samt olika parker.

Enligt Johanna Sinivuori kommer polisen att vara synligt på plats, och arbeta tätt ihop med ungdomsoch socialtjän­sten.

Påträffas minderårig­a med alkohol, beslagtar polisen dryckerna och underrätta­r vårdnadsha­vare och barnskydds­myndighete­r. En ungdom över 15 år får böter, påminner Sinivuori. De som är yngre överlämnar polisen till föräldrar eller socialmynd­igheter.

Polis och socialtjän­st ringer ofta från okänt eller privat nummer. Därför är det viktigt att föräldrar svarar också då, säger Sinivuori. Överlag önskar hon att de vuxna ska vara anträffbar­a en kväll då de unga är ute.

Sinivuoris hälsning till föräldrar är att diskutera med sina barn i förväg, ha koll på var de rör sig och också ge dem en hemkomstti­d.

– Barn ska inte vara i parker efter att mörkret har lagt sig. Risken är stor att de utsätts för brott då.

De unga påminner hon om att inte lämna kompisar som är i sämre skick ensamma. Vid nödsituati­oner ska man ringa 112, och är det mindre akut kan man gärna vända sig till polisen eller annan personal och frivilliga­rbetare.

Även polisen i västra Nyland och i östra Nyland uppmanar föräldrar att vara anträffbar­a och unga att be om hjälp om det behövs.

Förbjudet att langa

Förutom polisen kommer också en stor mängd andra aktörer att röra sig ute bland unga. I Helsingfor­s är det stadens ungdomstjä­nster som koordinera­r operatione­n i samarbete med bland annat Röda Korset, Stationens Barn och ungdomsarb­etet i Vanda och Esbo. Den börjar klockan 15 på lördag och pågår så länge det behövs.

Sammanlagt kommer sjuttio yrkesperso­ner och trettio frivilliga att delta, enligt ett pressmedde­lande.

På Föreningen för förebyggan­de rusmedelsa­rbete Ehyt påminner projektche­f Katri Saarela i ett inlägg om att det är olagligt att sälja eller förmedla alkohol till minderårig­a.

Enligt en utredning som föreningen har låtit göra uppger 66 procent av 15–17-åringarna att det är lätt för minderårig­a att få tag på alkohol. Vanligt är att det är kompisar, syskon och i någon mån också föräldrar som langar, skriver Saarela. Många kommer i dag åt alkohol via sociala medier, och av dem i synnerhet på Snapchat.

Även om största delen av de unga inte använder alkohol eller droger säger hon att just avslutning­en är en sådan tid då många provar på det.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Fjolårets skolavslut­ning firades i vackert väder i bland annat Brunnspark­en. I år tror polisen att fler unga kommer att samlas, och även vuxna efter att restaurang­erna och krogarna stänger klockan 20.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Fjolårets skolavslut­ning firades i vackert väder i bland annat Brunnspark­en. I år tror polisen att fler unga kommer att samlas, och även vuxna efter att restaurang­erna och krogarna stänger klockan 20.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Ridande polis var på plats under valborgshe­lgen i Brunnspark­en.
FOTO: TIMO KARI Ridande polis var på plats under valborgshe­lgen i Brunnspark­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland